Sleipner toppbanner jan 2013
Diesel Power 2014 maj

På gång:
"Hittat på METS"
Uppdaterad 2015 11 12

Branschnyheter och pressreleaser


2012-02-08

Texter här nedan är direkt från leverantörer. DagensBåtliv.se tar inget ansvar för dess innehåll och vi förbehåller oss rätten att inte publicera material som vi anser olämpliga eller som inte passar vår tidning.
Marinplus AB ny distributör för VDO Marine. Lansering av produktserien AcquaLink®


Marinplus AB har utsetts till exklusiv distributör för VDO Marines produkter i Sverige och lanserar samtidigt VDO:s nya produktserie: AcquaLink®.

 

VDO, som är en av de största aktörerna i världen, har tillverkat högkvalitativa givare och instrument till såväl fordonsindustrin som marinindustrin i över 50 år.

 

I den nya produktserien AcquaLink® finns bland annat multidisplayer, navigationsinstrument, motorinstrument, nivåinstrument och kontrollenheter.

 

De modernt designade instrumenten är enkla att använda, har högsta möjliga tillförlitlighet och är tillverkade av högkvalitativt material som mineralglas, stål och aluminium. Det ger mycket bra läsbarhet samt låg energiförbrukning. Alla AcquaLink® instrument är blyfria och tillverkade enligt ISO 14001:2009.

 

AcquaLink® kan hantera både analoga som digitala signaler för att integrera olika delar i båten i samma system (NMEA 0183/NMEA 2000/CANBUS/Ethernet/video m fl).

 

Tillsammans med VDOs givare, sensorer, medialösningar och kameror erbjuds en komplett systemlösning för alla typer av båtar och storlekar.

 

”Vi är glada över att ha ett väletablerat företag som Marinplus ombord med sin expertis av moderna lösningar till den marina industrin. Det är precis vad Continental vill ha för att på bästa sätt kunna sälja och ge support på våra nyaste produkter", säger Clyde Goedhart, försäljningschef på VDO Marine.

 

”Att få representera VDO är en viktig pusselbit i vår strävan av vara en komplett och marknadsledande leverantör av moderna system, och en naturlig partner för båttillverkare att vända sig till vid utveckling av sitt sortiment”, säger Håkan Blumenthal, VD på Marinplus.

 

Produkterna presenteras på METS den 17-19 november i monter 01.208. Marinplus är givetvis på plats för genomgång av sortimentet med pressen.

 

Om VDO

VDO ingår i Continental Automotive som är ett av världens största företag inom automationsindustrin. Koncernen omsätter över 34 miljarder euro i år och har mer än 208 000 anställda i 53 länder.

www.vdo.com

 

Om Marinplus

Marinplus AB är specialist på lösningar som gör båtar modernare, smartare och säkrare. Vi representerar ledande internationella leverantörer inom el- och kontrollsystem, mörkerkameror och navigationssystem som tillsammans med våra tjänster gör det möjligt att få riktigt användarvänliga och innovativa lösningar. Våra kunder är båttillverkare, installatörer, butiker, rederier och myndigheter i Norra Europa.

www.marinplus.se

 

För mer information och bilder, kontakta Håkan Blumenthal, 08-5093 4000, 070-688 6555, hakan@marinplus.se.

 


Finska Fiskars säljer Busterbåtar till Yamaha

Fiskars har idag ingått ett avtal om att sälja sin båtverksamhet till Yamaha Motor Europe N.V. Transaktionen, som inkluderar försäljningen av aktier i Inhan Tehtaat Oy Ab, varumärket Buster samt tillhörande fabrik och mark i Ähtäri, Finland skall slutföras i början av 2016. Avyttringen förväntas inte påverka Fiskars finansiella ställning eller resultat under det fjärde kvartalet 2015 eller vid avslutande av affären.

 

Fiskars strävar efter att fungera som ett integrerat konsumentvarubolag. Som ett led i förverkligande av bolagats strategi har bolaget kommit överens om att sälja båtverksamheten, vilket ytterligare stärker bolagets fokus på sina kärnkategorier: Functional products, Living products och Outdoor products. Sedan början av år 2015 har båtverksamheten rapporterats som en del av Fiskars Övriga segment.

 

Inhan Tehtaat Oy Ab är Europas största tillverkare av aluminiumbåtar vars största marknad är östersjöregionen. Omsättningen för Fiskars båtverksamhet förväntas vara ungefär 32 milj. euro år 2015 och rörelseresultatet förväntas vara ungefär 1 milj. euro. Företaget har för tillfället ungefär 160 anställda. Buster-båtarna är de mest populära aluminiumbåtarna i Finland, Sverige och Norge och varumärket erbjuder ett brett sortiment av båtar för allt från mångsidigt fritids- till krävande professionellt bruk.

 

”Med försäljningen av varumärket Buster förstärker vi vårt fokus på Fiskars kärnverksamheter medan vi fortsätter göra framsteg mot att bli ett globalt integrerat konsumentvarubolag. Buster har 60 års erfarenhet av tillverkning av aluminiumbåtar och har på senaste tiden gjort markanta satsningar på sin produktutveckling, formgivning och produktionsprocess. Yamaha är en av världens ledande bolag inom marinbranschen och vi tror starkt på att affären är den bästa vägen framåt för Busters kunder och anställda,” säger Kari Kauniskangas, verkställande direktör på Fiskars.

 

”Buster har redan i flera år samarbetat med Yamaha. Nya ägarskapet möjliggör ett närmare samarbete samt att vi kan utvidga verksamheten till nya marknader,” säger Juha Lehtola, direktör Fiskars båtverksamhet.

 

 

FISKARS OYJ ABP

 

Kari Kauniskangas

Verkställande direktör

 


Segelbåtsvisning helgen 14 och 15 november


Svenska segelbåtsföretag bjuder in till Öppna båthus 14 och 15 november

Under helgen den 14 och 15 november håller många av segelbåtsföretagen i Sverige öppet.

Några företag visar båtar i sina hallar andra i sjön och kan erbjuda en sen provsegling. Några företag håller öppet för att du i lugn och ro skall få information och prata båt. Nu är det hög tid att boka för att få segla ny båt sommaren 2016.

Här kan du se vilka företag som håller öppet: http://segelbatar.org/start/

 

På flera platser finns även andra aktiviteter med föredrag och leverantörer som informerar om sina produkter.

 

Yacht Center Orust i Henån arrangerar föredrag om långsegling, Segelvård och trim, Båtvård mm. Här kan du också fråga experterna.

Här hittar du programmet: http://yachtcenterorust.se/index.html

 


Garmin vann fem NMEA-utmärkelser


Vi på Garmin kan idag meddela att vi fått det ärofyllda omnämnandet att vara det mest erkända företaget inom marinelektronik av National Marine Electronics Association (NMEA) vid den prestigefyllda 2015 NMEA Convention i Baltimore. Garmin utsågs även till årets tillverkare och fick utmärkelser i fyra produktkategorier: autopilot, multifunktionsdisplay (MFD), mobilapplikation - navigationshjälpmedel och mobilapplikation - slutanvändarvänlig.

– Vi är hedrade över att vi blivit utsedda till årets tillverkare, och uppmärksammade för flera av våra produkter och marina applikationer, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.

– Styrkan och bredden i vår innovativa marina produktlinje är enastående, och dessa eftertraktade utmärkelser är ett erkännande för Garmins engagemang när det gäller konstruktion, tillverkning, försäljning och support av vår marinelektronik. För tredje året i rad har Garmin fått en utmärkelse i kategorin Autopilot för sin Hydrauliska autopilot GHP Reactor™ med SmartPump. GHP Reactor är Garmins första autopilotsystem med AHRS teknik och är både enkel att installera och har många smarta funktioner som är enkla att använda. Garmin tog också hem pris i kategorin Multifunktionsdisplayer.

Utmärkelser gick till GPSMAP
® 7616, vår 16-tums multi-touch widescreen plotter designad för dig som kräver hög prestanda, enkel drift och avancerade integrerade funktioner. GPSMAP 7616 är en nätverksplotter som är fullt kompatibel med BlueChart® g2 Vision, har stöd för radar, autopilot, instrument, fler skärmar, sensorer, ekolodsmoduler, värmekameror och mycket mer. I dagens uppkopplade värld är smartphone applikationer viktiga verktyg för sjömän.

Vid årets utmärkelser, har nya kategorier med marina appar lagts till och båda apparna från Garmin vann sina respektive kategorier. Garmin Bluechart Mobile, en ruttplaneringsapp med möjlighet att streama väder, utsågs till bästa appen för navigationshjälpmedel. Och förstapriset i kategorin mobile app för slutanvändare vann Garmin Helm™, en app som gör det möjligt att styra sin plotter från en smartphone eller surfplatta.

www.garmin.se


Ekolod och kombinerade plotter/ekolod med 7” ljusstarka widescreen skärmar.


Helix 5 presenterades i slutet på 2014 och blev snabbt en succé och nu 9 månader senare kommer en större version, Helix 7. En helt ny serie med ekolod och kombinerade GPS plotter/ekolod från Humminbird. De har mycket ljusstarka 7” widescreen HD färgskärmar med 800x480 hög upplösning med 1500 nits som ger en klar och tydlig bild av fisk och strukturer. Helix serien bygger på beprövad Humminbird teknik som är pålitlig och enkel att använda. Den breda 16:9 wide screen skärmen är speciellt användbar för Humminbirds patenterade SideImaging samt vid delning av bilden för att visa olika ekolodsfönster eller delad skärm med plotter. HELIX 7 är en prisvärd serie och ett naturligt steg upp i Helix familjen som kommer att växa ytterligare inom kort.

Helix är laddade med Humminbirds ekolodsteknik som tillfredställer alla fiskares önskemål. Topp modellen HELIX 7 SI GPS Combo har SideImaging, DownImaging och SwitchFire 2D ekolod samt GPS plotter som är förberedd för Navionics sjökort. De kombinerade GPS plotter/ekolodsmodellerna är kompatibla med Humminbird AutoChart PC vilket gör det möjligt att skapa sjökort för sin lokala insjö. I serien ingår även kartplotter utan ekolodsfunktioner.

Mer information här: www.comstedt.se


Båtklubbarnas Dag på lördag 29 aug. i Stockholm


Nu är det dags igen för årets största båtsamling.

Dagen börjar (lördag 29 augusti) kl 11 med Öppet Hus på de olika klubbarna. Programmen varierar, men knopslagning, kafé, musik och visning av klubben kan vara några av inslagen.

På två klubbar blir det dessutom Veteranbåtsvisning: Heleneborgs Båtklubb kl 13 och Stallmästargårdens Båtsällskap kl 16.

Klockan 15 startar Den Stora Båtparaden som i år är fler än någonsin! Förutom de traditionella paraderna nerifrån Årstaviken till Riddarfjärden, från Stadshusbron runt Kungsholmen till Riddarfjärden och utifrån Hässelby och Sätrariktningarna mot Riddarfjärden blir det från och med i år en parad från Stallmästargården runt Brunnsviken!

Antalet båtar i dessa uppvisningar av genuint svenskt båtliv har stadigt ökat. Lägg därtill sol på väderkartorna, så lär det gamla rekordet dryga 300 båtar ryka!

Kl 16.15 börjar avslutningen inne på Riddarfjärden. Först ut är skärgårdens änglar - Sjöräddningssällskapet – som gör en uppvisning i räddning från helikopter och från båt.

Därefter blir det Flyboards! En en riktigt spektakulär, fartfylld och högtflygande show presentarad av AddWater.

 

Riddarfjärdsevenemanget avslutas med en gemensam tutfanfar från alla båtar innan armadan tar sig hem till sina klubbryggor!

 

Mer information om tider och enskilda klubbprogram finns att läsa på www.båtklubbarnasdag.se 

 


Öppna Varv 20-års jubilerar med deltagarrekord

Öppna Varv på Orust är alla båtälskares möjlighet att ta del av årets hetaste nyheter bland båtar och tillbehör. Mässan arrangeras för 20:e året i rad, i två hamnar på Orust; Ellös och Henån.

 

I Ellös är den stora båtutställningen med cirka 140 gästande båtar från både svenska och internationella tillverkare samt den stora tillbehörsbyn med de senaste produkterna med fina mässerbjudanden från över 90 tillbehörsutställare. Det är nytt rekord!

 

Utöver visning av båtar och tillbehör bjuds det även på prova-på aktiviteter där besökarna kan köra motorbåt, segla samt medverka i sjösäkerhetsövningar. Ett samarbete med Sjöscouterna gör att även de mindre besökarna kommer att trivas.

 

I Henån visas ca 30 utställda nya båtar samt ett stort antal begagnade båtar, hamnkrog, utförsäljning av ny och begagnad båtutrustning mm. Det arrangeras även en träbåtsfestival, Classic Open, i hamnen.

 

Totalt visas över 170 nya båtar i sjön, varav cirka 20 är nyheter eller premiärer från svenska och utländska båttillverkare (se lista nedan).

 

Mässan är öppen fredag den 21 augusti till söndag den 23 augusti, kl 10-18 på fredag och lördag och kl 10-16 på söndag. Ingen entréavgift och fri parkering. Se utställarlista och mer information på www.oppnavarv.nu.

 


Öppna Varv och Henån, Orust Yacht center 21 - 23 augusti


På Öppna Varv på Orust och i Henån har Orust Yacht center båtar och aktiviteter. Se deras programblad här *Klicka vidare*

Seapilot TALK, ny app från True Heading

True Heading har i sammarbete med AccelerandE AB utvecklat en ny app som heter Seapilot TALK som möjliggör kommunikation via din smartphone på sjön. 
 
Seapilot TALK fungerar som en radio som möjliggör Push-to-talk över internet när man är på sjön. Appen är nu tillgänglig för nedladdning till Android, iOS och Windows Phone. Den gör att du på ett enkelt sätt kan ta kontakt med personer i din omgivning på sjön genom en enkel knapptryckning. Genom att du kan ställa in räckvidd i appen kan du ta kontakt även med personer du inte känner som befinner sig i din omgivning. 
 
Funktioner:
-      Visar nuvarande position (latitud, longitud), aktuell kanal och nuvarande räckvidd.
-      Två kanaler (CH0, CH1)
-      En särskild kallelse kanal (CH0)
-      Tre områden
-      Dela position och kanal
 
En Internetanslutning krävs för att appen ska fungera.
 
Seapilot TALK finns tillgänglig för iOS, Android och Windows Phone och finns att ladda ner via följande länkar. 
 
iPhone:
Android:
Windows Phone: 
 
Priset för appen är 29 SEK. 
 
Seapilot TALK är baserad på Skreeky(tm) av AccelerandE AB.

Navionics uppmanar till uppdatering av sjökort


Navionics is devoted to continuously enhance cartography with a one-of-a-kind update program. We published hundreds of thousands of updates in the last 12 months to our Nautical Charts by integrating Notices to Mariners, new publications, our own surveys and reports from our users. They include coastline and contour improvements, buoy changes, sand bar shifts, newly marked rocks and submerged structures, new points of interest and much more. SonarCharts™ and Community Edits also received a constant stream of modifications for your enjoyment and peace of mind. 

 

On both plotter and mobile the same charts are simultaneously aligned in real time and you can see them anytime in our WebApp

 

Time to update your charts? Here is how for plotter and mobile apps.


Seabung förbättras med en "fixtur"


Seabung LTD har utvecklat ett nytt tillbehör till Seabung, en slags ”fixtur”. Enkel och säker att använda då lagning inte kan göras på plats utan man behöver köra med Seabung monterad. På sikt kommer denna att integreras i Seabung-förpackningen. 

"Vi kommer att ha fixturen i Sverige inom kort och distribuerar då gratis detta tillbehör till samtliga som köpt Seabung om de skickar oss ett mail med sina uppgifter." 

 Se film här: Fixtur Seabung.

 

Vad som är nytt och kul just nu är att Seabung är stolt Crew Sponsor i Clipper Round The World Race,


hälsar 

Susanne Belin

Försäljningsansvarig

MarinExpo

070-745 10 10 

susanne.belin@marinexpo.se

www.marinexpo.se

 


Humminbird fjärrkontroll


Skapa waypoints och mycket mera med Humminbirds nya Bluetooth fjärrkontroll.

Ett önskemål från många sportfiskare har varit att fjärrstyra sin Humminbird. Det är framförallt möjligheten att snabbt kunna skapa en waypoint när fisken hugger. Det och mycket mer är nu möjligt med nya Humminbirds nya trådlösa fjärrkontroll som kommunicerar med ekolodet eller plottern via Bluetooth. Utöver möjlighet att skapa wayponts kan till exempel ekolodskänslighet justeras, zoom i plotter vyn, växla mellan olika vyer m.m. Knapparna kan programmeras för att utföra det kommando som användaren önskar. Programmeringen sköts i Humminbird enheten och kompatibla serier är ION, ONIX, 1100, 900, 800 och 700HD.

Humminbird Bluetooth fjärrkontroll levereras komplett med en mottagardel som ansluts med kabel till Humminbird enheten. Till ION och ONIX krävs en adapterkabel. Senaste programvaran till respektive modellserie krävs för att få funktionen vilket gör att många äldre enheter kan uppdateras för att kunna nyttja fjärrkontrollen.

Ca.Pris från 1 765,- inkl.moms

  

Jan Comstedt AB är en väl etablerad distributör på den svenska marinmarknaden och grundades 1983. Företaget omsätter idag ca. 70 miljoner med sexton anställda. Sedan 1999 drivs och ägs bolaget av syskonen Anna och Mats Comstedt samt Magnus von Barth. Jan Comstedt AB är generalagent för många välkända varumärken som Seastar Solutions (tidigare Teleflex Marine), Lewmar, Jabsco, Rule, Lectrotab, TBS electronics, CombiLock, RAM mounts, Railblaza, Humminbird, MinnKota, Cannon, Fusion, Navicom, och Shakespeare.

 

För ytterligare information kontakta:

 

Jan Comstedt AB

Box 12022

SE-402 41  Göteborg

+46 31 775 65 30

+46 31 24 53 17

www.comstedt.se


Hydrographicas  sjökort ingår i en svensk sjökortsutgåva för Marin Navigator


Nu kan du tanka hem svenska sjökort i rasterformat till din Androidenhet  med Marin Navigator
som också innehåller alla Hydrographica sjökort utmed kusten. Följande områden ingår:

Gästrikekusten, Stockholms skärgård, Sankt Anna och Gryts skärgårdar, Blekingekusten,
Hallands väderö, Västkusten Syd, västkusten Koster, Vänern norra och Ekens skärgård.

 

Den fil som innehåller svenska och Hydrographicas sjökort heter 
MN_Sweden_HG_2015.zip

Nedladdningssidan finns här

Priser

 För enbart svenska Sjöfartsverkets sjökort 490:-  (MN_Sweden_Chart_2015)

För Svenska Sjöfartsverkets och Hydrographicas sjökort 1295:- (MN_Sweden_HG_2015)

 Aktiveringslicensen köper du som vanligt på Soltekniks hemsida

 

Välkommen med  frågor eller i övrigt synpunkter.

 Bästa hälsningar

 Göran Johansson

 Solteknik HB 

Örkällan 

614 92  Söderköping

Tel 012113172

Fax 012129084

E-post  info@soltek.se

Hemsida http://www.soltek.se  

 


Fakta om rastersjökor från Solteknik HB

Solteknik har sedan 1996 arbetat tillsammans med sjöfartsverken i Sverige och Finland för att
producera digitala rastersjökort för olika navigationsplattformar. 

Vi har hela tiden strävat efter att erhålla ett lättanvänt sjökort som inte avviker från originalkortet
på papper.

Vid samtliga tester av navigationssystem har pappersjökorten använts som facit för att utröna hur
bra eller dåliga andra produkter på marknaden är.

Rastersjökort benäms ofta som "skannade" sjökort vilket inte är relevant.
Se mera info från Wikipedia här.     

 


Talsvarstjänsten Kustväder läggs ned

Användandet av talsvarstjänsten Kustvädret 0771-53 54 00 har minskat kraftigt de senaste åren. Transportstyrelsen, som finansierat tjänsten, har därför beslutat att lägga ned den.

Kustvädret 0771-53 54 00 har varit en talsvarstjänst där fritidsbåtanvändare kunnat inhämta information om vädret för en viss kuststräcka. Tjänsten har tillhandahållits genom SMHI och finansierats av Transportstyrelsen. Möjligheterna att få tillgång till väderprognoser på annat sätt, till exempel genom appar och webbsidor har ökat de senaste åren. Antalet användare av talsvarstjänsten Kustvädret har samtidigt minskat kraftigt. Transportstyrelsen därför beslutat att stänga tjänsten.

Kustvädret på VHF fortsätter att sändas som tidigare.

Anm: SMHI fortsätter erbjuda en telefontjänst för kustväder, tel. 0900-20 20 333 där man mot en kostnad kan få prognoser för en viss kuststräcka.

Ytterligare frågor

Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen
Tel. 0767-21 10 38.

Om Transportstyrelsen

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 14 orter i landet och vi har idag cirka 1 870 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

PROline-serien - i nya Racingfärger 2015!


PolyRopes fallina Poly-Braid-32 levereras här i kapad längd med isydd schackel,
enligt det patenterade IQ-line-konceptet, färdigförpackad i exklusiv väska. 

Nu lanseras fallinan i tre nya racingfärger; grå/svart, grå/orange och grå/röd. 

Poly-Braid-32 har ett 32-flätat polyestersilkehölje runt den 3-slagna kärnan vilket ger denna fallina unika egenskaper i form av
låg töjning, hög brottstyrka, hög slitstyrka och smidighet. Kärnans konstruktion och material ger linan en stumhet i nivå med Dyneema-baserade linor. Den är UV-stabiliserad, greppvänlig och sjunker i vatten.

Passar som Genuafall, Fockfall, Spinnakerfall och Storfall.

Mer information finns på www.poly.se

Poly-Produkter erbjuder inom affärsområdet ”tågvirke”; fiber och närliggande/kompletterande produkter. Våra kunder är företag i Norden inom industri, lantbruk, järn-, bygg-, och marinhandel. Genom innovativt tänkande och kontinuerlig produktutveckling stärker vi våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda unika problemlösningar.

Comstedt informerar om olagligt importerade Minn Kota motorer från USA

Det har kommit till vår kännedom att en kollega i branschen Byggplast & Båtprylar AB har parallellimporterat Minn Kota Endura motorer från USA. Efter undersökning har det nu framkommit att motorerna de importerat är amerikanska modeller som inte är CE märkta. Motorerna importerade av Byggplast & Båtprylar AB saknar även batteriindikator vilket de gör reklam för i sin katalog och på sin hemsida. Förmodligen saknas även svensk bruksanvisning.

Vi är generalagent för Minn Kota i Sverige och har därmed ett distributionsavtal med Johnson Outdoors Inc. som är tillverkaren. De motorer vi importerar från Minn Kota är CE märkta och uppfyller EMC direktivet. De är numera även utrustade med batteriindikator.

Vi önskar på grund av ovan göra er uppmärksamma på att motorerna som Byggplast & Båtprylar AB saluför inte är tillåtna att säljas i Sverige. Kunder som köper dessa motorer kan kräva att häva köpet. Vi tar inget garantiansvar för motorer som är parallellimporterade.

Byggplast & Båtprylar AB är bl.a. anmälda till Elsäkerhetsverket och åtgärder kommer inom kort att genomföras från myndigheten.

Med vänlig hälsning
Mats Comstedt

Allsvenskan i segling startar


 
 

 

 

 

 

 

 

 I samarbete med ett antal seglingsklubbar introducerar Svenska Seglarförbundet nu Allsvenskan i segling, en ligaserie för segling i Sverige liknande fotbollens. Konceptet har blivit en succé i Tyskland och Danmark och fenomenet sprider sig nu till andra länder i Europa och till USA. Huvudpartner är Svenska PostkodLotteriet.

18 klubblag deltar under säsongen i tre deltävlingar, hur det går kan följas i en serietabell och till slut koras Sveriges främsta kappseglingsklubb. Topp tre kommer att ges möjlighet att delta i Sailing Champions League, där de utmanar klubblag från andra länders nationella ligor.

Syftet med Allsvenskan är att öka klubbkänslan inom segling men också att sprida seglingen som idrott till fler. Allsvenskan gör seglingen enkel att förstå genom sin serietabell och genom att det är klubben som tävlar, inte individen. Formatet är likt andra idrotter, som till exempel fotbollen.

Klubblagen kan bestå av upp till 15 personer, men inför varje deltävling tar klubben ut fyra av dessa som blir klubbens besättning för helgen. Varje deltävling består av två och en halv dags kappsegling. Ambitionen är hög, vid rätt förutsättningar planeras upp till 45 race på korta 15 minutersbanor i segelbåtstypen J/70, en liten kölbåt speciellt framtagen för snabb kappsegling. Racen sker nära land så att vem som helst kan följa tävlingen. Om man inte är på plats kommer man att kunna följa seglingarna via tracking på internet.

- Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt ska kora Sveriges bästa segelklubb men som också ska få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi också delar med vår huvudpartner, Svenska PostkodLotteriet, säger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.
Svenska Seglarförbundet är dessutom en av tre förmånstagare i Svenska Medaljlotteriet.

De deltagande klubbarna är nu i full gång med att sätta ihop sina lag, jaga sponsorer och aktivera sina medlemmar på olika sätt.

- Som ett resultat av att vi kan delta i Allsvenskan och de aktiviteter vi ordnar i samband med den, hoppas vi ska göra att fler på Ekerö rekryteras till seglingen, både barn och vuxna, säger Ekerö Båtklubbs ordförande Göran Thingvall.

Inför 2016 och framåt planeras fyra till fem deltävlingar per säsong och förhoppningen är att ytterligare divisioner bildas när fler klubbar vill delta.

Klubblag som deltar i Allsvenskan 2015, och kontakter:
(Klubb, medieansvarig, mejl, telefon.)

Ekerö BK, Jan Björnsjö, jan.bjornsjo@gmail.com, 0749-14 91 67
Ekolns SS, Lars Hedblom, lars@hedblom.eu, 0761-33 43 29
GKSS, Stina Jansson, stina.jansson@telia.com
Halmstads SS, Kansliet, halmstads.segelsallskap@telia.com, 035-21 76 53
Hjuviks BK, Johan Mossberg, ordforande@hjbk.org, 070-625 25 15
Kullaviks KKK, Johan Formgren, johan.formgren@telia.com, 0730-43 44 65
KSSS, Mats Olsson, mats@ksss.se, 070-633 61 30
Lerums SS, Lars Engström, lars.engstrom@thinkdoandgrow.com, 0708-21 92 12
Långedrags SS, Petra King, petra.king@sca.com, 0727-16 01 75
Malmö SS, Björn Olsson, bjorn.j.olsson59@gmail.com, 0768-53 02 93
Oxelösunds SS, Stefan Eriksson, stefan.eriksson@bilcenter.com, 0702-28 58 82 Sotefjordens SS, Magne Möller, magne.moller@gmail.com, 0735-11 59 97
S606K, Sam Victorin, samuel.victorin@gmail.com, 0708-406 299
Strängnäs SS, Tommi Rotonen, tommi@rotonen.se, 070-605 93 50
Trälhavets BK, Gunnar Lundell, kansliet@tralhavetsbk.se, 08-540 22 880
Värmdö JS, Robin Hansson, rohansson@me.com, 070-745 47 45
Wikens BS, Lennie Timour, lennie@scratch.se, 070-699 64 94
Örnsköldsviks SS, Billy Russel, Billy.Russell@skanova.se, 070-375 26 67

Kontakter på Svenska Seglarförbundet:
Isabelle Lindsten, Kappseglingsansvarig, isabelle@ssf.se, 070-180 85 53
(Mediakontakt fr 12 mars: Stefan Rahm, Förbundsdirektör, stefan@ssf.se, 070-180 85 57)

Bilden högst upp: Allsvenskan seglas i båttypen J/70, en livlig liten kölbåt som seglas på fyra personer. Foto: Per Heegaard
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta Allsvenskan Segling

• 18 klubblag, max 15 personer i laget
• 3 deltävlingar 2015
• Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
• 6 st tillhandahållna J/70
• Topp 3 får tävla i Champions League, 17-19 sept, Costa Smeralda, Italien
• Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Allsvenskans delseglingar kommer att gå på följande platser och datum:
Deltävling 1, 22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2, 14 – 16 aug, MSS, Västra hamnen, Malmö
Deltävling 3, 28 – 30 aug, HjBK, CCYC, Grötö, Göteborg

Bakgrund:
För två år sedan startade tyska Segel Bundesliga, som nu består av två divisioner med 36 klubblag. 2014 följde Danmark efter med 18 lag i Sejlsportligaen. Under 2015 kommer nationella klubbligor att startas i Sverige, England, Nederländerna, Italien och USA. De tre bästa klubbarna från respektive nation kommer att vara kvalificerade till Sailing Champions League som planeras till Sardinien i september.
 

Läs mer om Allsvenskan i segling...

 

 

 

 

 

 

 


Två nya 16 tums bildskärmar från Garmin

Garmin presenterar nu två nya 16 tums multifunktionsskärmar (MFD) till sin nya GPSMAP 7400-serie. Enheterna är designade för dig som kräver hög prestanda, enkelt handhavande och full integrering. Dessa multitouch-skärmar finns både med ekolod (GPSMAP 7416xsv) och utan ekolod (GPSMAP 7416). 

 

De nya 16-tummarna har samma prestanda, användarvänlighet och pålitlighet som övriga  7-, 8-, 10- och 12-tums skärmar i GPSMAP 7400 serien. Med full pinch-to-zoom pekskärmsfunktionalitet, erbjuder dessa enheter en navigationsupplevelse utöver det vanliga. Helt nätverkskompatibla kan du koppla in sensorer, fler skärmar, ekolodsmodul, väder, radar, autopilot, värme- och IP-kamera, digital switching mm. Alla enheter i GPSMAP 7400-serien har även inbyggd Wi-Fi så du kan använda Garmin Helm™ och BlueChart Mobile 2.0 apparna.

 

Xsv-serien har ett inbyggt ekolod med tvåkanals 1kW CHIRP sonar. Enheterna har även CHIRP DownVü och SideVü scanning sonar som ger en nästan fotografisk ekolodsbild av fiskar och struktur som passerar under och vid sidan av båten.

 

Dessutom har alla modeller i GPSMP 7400 serien stöd för Garmin Panoptix™ all-seeing sonar, den mest unika och innovativa ekolodstekniken på marknaden. Panoptix visar dig fiskar som simmar under båten i alla riktningar framför, bakom och från bägge sidorna i realtid.

 

Oavsett om du väljer med eller utan ekolod så får du en inbyggd 10Hz GPS-mottagare som ger en snabbare och mer exakt position. Tillsammans med BlueChart g2 Vision® sjökort har alla GPSMAP 7400-enheter Auto Guidance 2.0, en patenterad teknik som söker igenom all sjökortsinformation för att skapa en säker rutt åt dig som du kan navigera efter.

 

Nya seglingsfunktioner har också integrerats i alla modeller i GPSMAP 7400-serien, inkl. en ny racingsida som visar en virtuell startlinje på sjökortet tillsammans med datafält med laylines, time to burn före start och nedräkning som kan synkroniseras via nätverket med andra Garminprodukter.

 

De nya 16-tums displayerna beräknas finnas tillgängliga i maj 2015 till ett rekommenderat cirkapris från 54 699:- till 59 499:-. För mer information besök www.garmin.com/marine.


Garmin Panoptix - ekolod som ser runt båten


Garmin presenterar nu Panoptix All-Seeing Sonar, en revolutionerande ekolodsteknik som ger dig möjlighet att se runt hela din båt i realtid – framåt, bakåt, åt sidorna och under båten – även när du ligger still. Garmin Panoptix är en multi-beam givare som använder sig av phased-array scanning ekolodsteknik som tidigare endast funnits tillgängligt för professionella yrkesfiskare. Givarna är idealiska för dig som fiskar nära kusten och i insjöar.

 

– Vi tror att Panoptix kommer vara revolutionerande för fritidsfiskare och deras intresse av ekolodsteknik, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.

– Aldrig förut har de haft möjlighet att se runt hela båten i realtid på det här sättet.

 

Panoptix Forward givare

 

Med Panoptix Forward, kan du se botten, struktur och fisk som simmar framför din båt i realtid. Även när du ligger still. När du ansluter givaren Panoptix Forward till din kompatibla plotter får du funktionerna LiveVü Forward och RealVü 3D Forward.

 

LiveVü Forward ger en videoliknande ekolodsbild som visar fiskar som simmar framför båten. Du ser dessutom om de är på väg mot dig eller bort från båten. Uppdateringen sker via en singelping, som ger realtidsbilder av det som rör sig i vattnet.

 

RealVü 3D Forward skannar digitalt området framför båten och skapar en 3D-bild av botten, struktur och fisk. Du kan själv bestämma hur snabbt området framför dig skall skannas av för att få mer eller minde detaljer och således göra det enklare att identifiera var fisken egentligen är.

 

Panoptix Down givare

 

Panoptix Down visar i realtid vad som simmar under båten och åt vilket håll, även när du står still. Med en Panoptix Down-givare, kan du välja tre olika vyer: LiveVü Down, RealVü 3D Historik eller RealVü 3D Down.

 

LiveVü Down ger rörliga ekolodsbilder under din båt. Med LiveVü Down kan du se både småfisk och stora fiskar simma omkring och du kan enkelt lokalisera avståndet till dem från båten samt se deras djup.

 

RealVü 3D Historik ger dig en uppsjö av ekolodsdata. Den skrollar igenom data samtidigt som båten rör sig för att visa historiken av varje vattenkolumn, från botten till ytan och all fisk däremellan. Bottenkontur och fiskar visas i olika färger och i olika dimensioner.

 

RealVü 3D Down skannar digitalt området under båten, från fören till aktern och från sida till sida. En 3D-vy av ytan under båten skapas och visar förändringar i bottenkonturen, fisk och struktur även när du ligger stilla.

 

Både PS31 Panoptix Forward givare och PS30 Panoptix Down givare har en inbyggd Attitude Heading Reference System (AHRS) sensor som konstant justerar ekolodssignalen för att kompensera för båtens rörelser. De är kompatibla med Garmins GPSMAP® 7400 serie, GPSMAP 8000/8500 serie, GPSMAP 721, 820, och 1020 sjökortsplottrar, liksom echoMAP 70s och echoMAP 70dv. Panoptix Forward givare levereras med ett trollingmotorfäste och ett akterspegelsfäste och Panoptix Down givaren levereras med ett akterspegelsfäste.

 

Garmin Panoptix Forward och Down givare beräknas finnas tillgängliga under våren 2015 till ett rekommenderat cirkapris på 14 399: - För mer information, besök www.garmin.com/panoptix.


Quiltade (sammanfogade) rastersjökort till Raymarine Lighthouse II plottrar

Raymarines navigatorer med opertivsystemet Lighthose II hanterar numera sammanfogade rastersjökort i sina plottrar.

Även äldre plottrar kan hantera sjökorten genom att uppdatera operativsystemet gratis fån Raymarines hemsida.

Här kan användaren se vilka plottrar som går att uppgradera till Lighthouse II operativsystem. 

 

Solteknik HB har sedan lång tid samarbetat med Northport System Inc. i Kanada (Fugawi) och utvecklat rastersjökort till datorer, plattor och smartphones för olika navigationsprogram.

 

Hösten 2014 släpptes de första rastersjökorten över USA och Canada till Raymarine Lighthouse II plottrar.

 

Vi är nu stolta att presentera rastersjökort över Sverige och Finland till  Raymarine Lighthouse II plottrar.

Sjökorten är originaldata i rasterformat  från Finska och Svenska Sjöfartsverken.

Eftersom dessa nya sjökort är helt uppbyggda på sjöfartsverkens originaldata är sjökorten exakta avbildningar av papperssjökorten, inget är bortaget eller förändrat i sjökortsbilden.

 

Sjökortet levereras på micro-SD minneskort (se bild ovan) i plastfodral och innehåller översiktskort, kustkort, skärgårdskort, specialer och hamnspecialer som ges ut av Sjöfartsverken i Sverige och Finland.

 

Genom att vi Quiltat (fogat samman) alla enskilda sjökort levererar vi en helt skarvlös produkt som dessutom är zoomningsbar från översiktskorten ända ner till den minsta hamnspecialen. Genom att trycka på zoomknapparna  på plottern styr du visningen av sjökorten.

Minneskortet stoppas direkt i plottern för anvädning, ingen installation behövs. Kortet kan användas i flera plottrar men är skyddat för kopiering. 

Det är också möjligt att ladda ner sjökorten på eget micro-SD kort från Raymarines nedladdningssida se info här

 

Tydligheten i sjökortsbilden är samma som i ett papperssjökort och layouten är exakt samma som ett normalt standardsjökort.  Inget är borttaget eller förändrat från originalet.

 

Efter köpet av produkten är uppgraderingen gratis under första året och laddas ner från Internet. Vi planerar tillsammans med Sjöfartsverken  med 2 - 4 uppgraderingar under ett kalenderår.

 

Du är mycket välkommen att besöka oss på båtmässan Allt För Sjön, fredag 27 februari till söndag den 8 mars så visar vi gärna svenska och finska sjökorten i Raymarines plottrar.

 

Du kan också besöka Raymarines monter C08:11 som också visar sjökorten i sina plottrar.

 

Klicka här för att ladda ner mera information om rastersjökorten till RayMarine plottrar 

 

Högupplöst bild på Raymarine plotter e 95 med rastersjökort över Sverige

 
Riktpriset  är för mickro SD-kort Sweden och SD-kort Finland är 1595 skr inklusive moms och SD-kort Finland är 1595 skr inklusive moms. 
 

Solteknik HB, Örkällan 

 614 92  Söderköping

 Tel 012113172,  Fax 012129084

 E-post  info@soltek.se

 www.soltek.se 


Uppdatera din Garmin, segling och AutoGuidance 

Garmin presenterar nu en ny mjukvaruuppdatering med nya funktioner för multifunktionsdisplayer (MDF), sjökortsplottrar och kombinationsinstrument i de välkända serierna GPSMAP och echoMAP. De nya funktionerna är bland annat AutoGuidance 2.0, import av waypoints, rutter och spår via GPX, avancerade seglingsfunktioner och utvecklade nödfunktioner.

En av funktionerna som lanseras är AutoGuidance 2.0. Den ursprungliga AutoGuidance var ett genombrott med enkel, användarvänlig och trygg autonavigering på sjön. I version 2.0, med patenterad teknik, får du nya funktioner och möjligheter. När du skriver in en önskad destination får du automatiskt ett förslag på en rutt. Rutten kan du sedan ändra, beräkna ankomsttid för och spara för framtida bruk. AutoGuidance 2.0 finns i BlueChart g2 Vision sjökorten som är kompatibla med alla plottrar i echoMAP-serien, GPSMAP 8000, 7400/7600, 8x0/10x0 och 5x7/7x1-serien.

Importera waypoints, rutter och spår från andra GPS-enheter från Garmin eller andra fabrikat. När du uppdaterar programvaran kan alla echoMAP och GPSMAP lagra och föra över information via formatet GPX. Det gör det även enklare för dig när du skall byta ut din gamla och köpa en ny Garmin-plotter till din båt.

För dig som seglar ger de nya seglingsfunktionerna dig många möjligheter. En ny race-sida visar en virtuell startlinje, tillsammans med datafält med laylines, tid för start, nedräkning som synkroniseras på alla inkopplade Garmin-enheter i nätverket. Andra segingsfunktioner som finns är en förbättrad vindros, kurs- och kurs över grund-vektorer, ström och avdrift, sann och skenbar vind data och ytterligare funktioner. Funktionerna finns tillgängliga på GPSMAP 8000, 7400/7600 och 8x0/10x0-serien.

Till GPSMAP 8000/7400/7600-serien finns också en uppdatering för en ny unik SOS-funktion. Funktionen beskriver förfarandet och gör det enklare än någonsin att sända ut ett nödanrop vid en nödsituation. Via en nödknapp på skärmen får du upp en lista med möjliga situationer (brand, MOB etc.). När du trycker på DSC knappen skickas en nödsignal ut tillsammans med din aktuella position.

Andra funktioner i 8000/7400/7600-serien är en ny "Hem"-skärm som inkluderar favoriter, funktioner, kombinationer och SmartMode™ samt möjlighet till att ändra storleken på panelen på skärmen. Uppdateringen ger också möjlighet att koppla in Axis® IP- och FLIR®-kamera, som ofta är förekommande på räddningsfartyg. Panorera, tilta och zooma kameran direkt från Garmin-skärmen. I uppdateringen följer det också med en digital PDF-manual på plottern som kan läsas vid behov på skärmen.

Förutom ala dessa nya funktioner stöttar nu Garmin sjökortsplottrar nya produkter som nyligen lanserats som GHPReactorautopiot, GMRxHD2 öppen radarvinge och GSD25 blackbox ekolod.

Mjukvaruuppdateringen finns ute nu och är gratis. Läs mer och ladda ner på www8.garmin.com/support/software/marine.html


Garmin® presenterar nya GNX™, 7 och 10 tums marina instrument


Garmin presenterar nu GNX 120 och GNX 130, två stora marininstrument för seriösa seglare som kräver kvalitet, precision och total integration.

 

– Garmins nya GNX instrument har de skarpaste och tydligaste siffror någonsin för bästa avläsning dag som natt, säger Dan Bartel, försäljningchef på Garmin International.

– Kombinerat med en anpassningsbar skärm gör GNX det enklare än någonsin för seglare att få den informationen de vill ha på ett ögonblick så att de kan fokusera mer på själva seglingen.

 

Både den 7 tum stora GNX 120 och 10 tum stora GNX 130 har en bakgrundsbelyst LCD-skärm som visar mer än 50 marina parametrar inkl. djup, fart, vind och navigationsdata. Med helt anpassningsbara användarprofiler kan du konfigurera skärmens utseende precis som du vill. Välj mellan enkel-, dubbel- och trippelfunktion, samt mätnings- och grafiska lägen. GNX 120 har 51mm höga siffror och GNX 170 hela 70mm höga.

 

Instrumenten är enkla att installera, kalibrera och använda tack vare funktionella knappar på skärmen. GNX 120 och GNX 130 är NMEA 2000®kompatibla och delar smidigt segeldata mellan andra Garmin-enheter. Den kraftfulla skärmen är imfri och visar vita eller färgade siffror på en svart bakgrund med hög kontrast och synlighet oavsett väderförhållanden. Det finns 7 färdiga färgkombinationen och möjlighet att skapa mängder med egna varianter.

 

GNX 120 och GNX 130 är extremt lätta och tunna (19mm) och monteras antingen längst ner på masten eller ovanför nedgången. Båda modellerna kan flushmonteras, eller för ett mer unikt utseende kan GNX 120 även flat-monteras. Båda enheterna kan styras på avstånd via den nya knappsatsen GNX, som bland annat kan användas för att justera bakgrundsbelysningen på alla displayer men en knapptryckning.

 

Både GNX 120 och GNX 130 har extremt låg strömförbrukning. 0.36W i dagsljus utan bakgrundsbelysning och 0.4W nattetid med bakgrundsbelysning på medelnivå.

 

GNX 120 förväntas finnas tillgänglig i februari 2015 till ett rekommenderat cirkapris på 8 599: -, och GNX 130 förväntas finnas tillgänglig i maj 2015 till ett rekommenderat cirkapris på 14 399: -. För mer information, besök www.garmin.se.

 


Var rädd om ditt segel - använd silkeslena hållare


PolyRopes SAILFIX segelbeslagsband av 100% mjuk polyestersilke! 

Tubvävt band (d.v.s utan hårda kanter) tillverkat av silkeslen och slitstark polyester med ett sytt öga i varje ände. Används för att tillfälligt slås om seglet för att undvika rynkor och veck. Tack vare bandets smarta konstruktion kan man slå om seglet med endast en hand. 

PolyRopes använder endast 100% polyester i sina segelhållare så att de skall vara mjuka att hantera, klara många års utomhusbruk och värna om ditt segel! SAILFIX-bandet från PolyRopes kan du med andra ord använda för att skydda ditt segel under många år, även under de tuffaste förhållanden. Värt att upprepa: bandet är tubvävt, vilket betyder att det saknar skarpa kanter som annars kan skada seglet.

Diameter / bredd: 25 mm
Längd: 1,50 m
2 st beslagsband i varje förpackning.

Rekommenderat pris: 75 kr / förpackning.

För mer info, kontakta Poly-Produkter/PolyRopes på telefon 031-28 90 70 eller besök www.poly.se

Poly-Produkter erbjuder inom affärsområdet ”tågvirke”; fiber och närliggande/kompletterande produkter. Våra kunder är företag i Norden inom industri, lantbruk, järn-, bygg-, och marinhandel. Genom innovativt tänkande och kontinuerlig produktutveckling stärker vi våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda unika problemlösningar.

Regatta Mirage - vårens flytväst med flytkraft


Regatta Mirage är designad för oss som vill ha en skräddarsydd, lätt väst med flytkraft. Perfekt att använda före, under och efter en tur på sjön. Västen har en avskalad, tidlös design och är mycket lätt och bekväm att bära.

Fleecematerial i nacken och ett flexibelt och mjukt flytmaterial gör Mirage till en bekväm och säker väst. Mirage har tre yttre fickor och en innerficka, samtliga med blixtlås. D-ring finns för koppling till nödbroms och i en särskild ficka finns även västens grenband.

Flytkraft: 50N
Godkänd enligt ISO 12402-5 50N
Vikt: 0,85 kg (Large)

Tillverkare är norska Regatta - en av Europas ledande producenter av räddningsvästar och flytplagg.

Kontakta Poly-Produkter på tel 031-28 90 70 eller besök www.poly.se för mer info och priser

Poly-Produkter erbjuder inom affärsområdet ”tågvirke”; fiber och närliggande/kompletterande produkter. Våra kunder är företag i Norden inom industri, lantbruk, järn-, bygg-, och marinhandel. Genom innovativt tänkande och kontinuerlig produktutveckling stärker vi våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda unika problemlösningar.

Seapilot förbättrar sjökort över inlandsfarvatten i Europa

True Headings varumärke Seapilot inleder samarbete med Tresco för att förbättra sjökortens täckning över inlandsvattenvägar i Europa.

Seapilot utökar sin geografiska täckning ständigt och jobbar hela tiden på att få tillgång till nya sjökortsområden. En viktig fråga i många länder är inlandsvattenvägarna och att få högkvalitativa sjökort över dessa områden.

Tresco är ledande inom navigation på inlandsvattenvägar i Europa och följer standarder för yrkessjöfart. Tresco jobbar i vanliga fall endast med yrkessjöfarten och har nu beslutat att licensiera sina sjökort till Seapilot och leverera vektoriserade S-57 sjökort till Seapilot och frididsbåtlivet, likt alla andra sjökort som används i Seapilot appen.

Tresco följer standarder för yrkessjöfart och kommer att leverera vektoriserade ECDIS S-57 sjökort över inlandsvattenvägar i Europa. Likt Seapilot arbetar Tresco med kontinuerliga uppdateringar och därmed kommer även inlandsvattenvägarna att kontinuerligt uppdateras i Seapilot om några ändringar i sjökorten tillkommer. Samarbetet kommer också att ge Seapilot möjlighet att anpassa viss specifik presentation för inlandsvattenvägar med förbättrade användarprestanda som följd.

Detta samarbete innebär stora förbättringar för Seapilots täckning av centrala europeiska inlandsvattenvägar, bland annat i Nederländerna där Seapilot tidigare inte haft tillgång till bra kartdata för inlandsvattenvägarna. 
 
 
True Heading AB (publ), listat på Aktietorget äger varumärkena Seapilot och True Heading.

True Heading är idag världsledande inom AIS (Automatic Identification System) och navigation. AIS är en naturlig del av säkerhetssystemet både ombord och iland för navigering, upptäckt av andra fartyg eller om olyckan är framme. AIS har fortsatt stark tillväxt potential som en viktig del i framtidens e-navigering. Seapilot har på kort tid tagit en framträdande position bland navigationsappar. Seapilot är baserad på funktionalitet och design från yrkessjöfartens standarder för elektronisk navigering. Med uppskattade funktioner som AIS-data och AIS-väder i realtid var Seapilot först ut i världen i en navigationsapp, vilket gjort Seapilot till en av Sveriges mest uppskattade navigationsappar.

True Heading och Seapilot tillverkar och säljer AIS transpondrar, GPS-kompasser, sjösäkerhetsprodukter och navigationssystem m.m. TrueHeading AB är också distributör för, HEMISPHERE, OCEAN SIGNAL och SHIP MODULE’s produkter i Sverige.

För mer information se www.trueheading.se & www.seapilot.com


PolyRopes PROTECT skyddshylsa - skyddar dina linor mot slitage!


Slitskyddet är tubvävt och tillverkat av 100% polyestersilke, det material som bäst tål väder, vind och solens strålar. Med andra ord; en produkt för lång tids utomhusbruk. Slitskyddet Protect är perfekt när linan löper över vassa kanter eller är utsatt för slitage. 

Samma slitskydd sitter som standard på den prisade förtöjningslinan STORM originalet.

PROTECT finns i tre storlekar; för rep upp till 10 mm, upp till 14 mm, och upp till 18 mm. 

Säljes i färdiga förpackningar om två stycken skydd. Finns i färgerna svart, silvergrå och röd.

Mer info och rekommenderade priser

Poly-Produkter erbjuder inom affärsområdet ”tågvirke”; fiber och närliggande/kompletterande produkter. Våra kunder är företag i Norden inom industri, lantbruk, järn-, bygg-, och marinhandel. Genom innovativt tänkande och kontinuerlig produktutveckling stärker vi våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda unika problemlösningar.

Humminbird HELIX -  ny serie ekolod och navigatorer


HELIX är en helt ny serie med ekolod och kombinerade GPS plotter/ekolod från Humminbird. Två ekolodsmodeller och tre plotter/ekolodsmodeller, kompakta med ljusstarka 5” widescreen färgskärmar med 800x480 hög upplösning. Humminbirds 800 och 900 serie är favoriter bland många fiskare på grund av den breda widescreen skärmen. Många har därför önskat samma typ av skärm fast i mindre utförande, speciellt användbart för Humminbirds patenterade SideImaging. HELIX tillmötesgår de önskemålen och med den höga upplösningen blir det en mycket bra bildpresentation. Priset gör även HELIX överkomlig för många förstagångsköpare.

 

Laddade med Humminbirds ekolodsteknik som tillfredställer alla fiskares önskemål. Topp modellen HELIX 5 Combo SI har SideImaging, DownImaging och SwitchFire 2D ekolod samt GPS plotter förberedd för Navionics sjökort. De kombinerade GPS plotter/ekolodsmodellerna är kompatibla med Humminbird AutoChart PC vilket gör det möjligt att skapa sjökort för sin lokala insjö. Med ett startpris på 3995,- inkl.moms för en HELIX combo med givare och AutoChart för 1995,- öppnas nya förutsättningar för många fiskare. Ingen behöver längre fundera över hur sjön ser ut och det är lättare och snabbare att hitta rätt fiskeplats.

HELIX 5 SONAR

 • Ekolod med Humminbird SwitchFire DualBeam Plus

 • Akterspeglesgivare inkluderad med 200/83kHz frekvens och 20- respektive 60-graders konvinkel

 • Temperatursensor inbyggd i givaren

 • Max djup upp till 457m

 • Ca.Pris inkl. moms 2695,-

  HELIX 5 DI

 • Ekolod med Humminbird SwitchFire DualBeam Plus och Down Imaging

 • Akterspeglesgivare inkluderad med 455/800/200/455 kHz frekvens och 16-, 28-, 45- respektive 75-graders konvinkel

 • Temperatursensor inbyggd i givaren

 • Max djup upp till 180m; Down Imaging, 106m

 • Ca.pris inkl.moms 3295,-

   

HELIX 5 SONAR – GPS COMBO

 

 • Ekolod med Humminbird SwitchFire DualBeam Plus

 • GPS kartplotter med intern 10 Hz GPS antenn

 • Kompatibel med Humminbird AutoChart PC

 • Kompatibel med Navionics® Gold/Nav+/NavUpdate

 • Akterspeglesgivare inkluderad med 200/83kHz frekvens och 20- respektive 60-graders konvinkel

 • Temperatursensor inbyggd i givaren

 • GPS fart

 • Max djup upp till 457m

 • Ca.pris inkl.moms 3995,-

  

HELIX 5 DI – GPS COMBO

 • Ekolod med Humminbird SwitchFire DualBeam Plus och Down Imaging

 • GPS kartplotter med intern 10 Hz GPS antenn

 • Kompatibel med Humminbird Auto Chart PC

 • Kompatibel med Navionics® Gold/Nav+/NavUpdate

 • Akterspeglesgivare inkluderad med 455/800/200/455 kHz frekvens och 16-, 28-, 45- respektive 75-graders konvinkel

 • Temperatursensor inbyggd i givaren

 • GPS fart

 • Max djup upp till 180m; Down Imaging, 106m

 • Ca.pris inkl.moms 4795,-

   

HELIX 5 SI – GPS COMBO

 • Flaggskeppet i HELIX familjen

 • Ekolod med Humminbird SwitchFire Dual Beam Plus, Down Imaging och Side Imaging

 • GPS kartplotter med intern 10 Hz GPS antenn

 • Kompatibel med Humminbird Auto Chart PC

 • Kompatibel med Navionics® Gold/Nav+/NavUpdate

 • Akterspeglesgivare inkluderad med 200/83/455 kHz frekvens och 20-, 60-, respektive 180-graders konvinkel

 • Temperatursensor inbyggd i givaren

 • GPS fart

 • Max djup upp till 457m; Down Imaging, 106m; Side Imaging45m (vänster/höger)

 • Ca.pris inkl.moms 6495,-

  

Jan Comstedt AB är en väl etablerad distributör på den svenska marinmarknaden och grundades 1983. Företaget omsätter idag ca. 66 miljoner med sexton anställda. Sedan 1999 drivs och ägs bolaget av syskonen Anna och Mats Comstedt samt Magnus von Barth. Jan Comstedt AB är generalagent för många välkända varumärken som Seastar Solutions (tidigare Teleflex Marine), Lewmar, Jabsco, Rule, Lectrotab, TBS electronics, CombiLock, RAM mounts, Railblaza, Humminbird, MinnKota, Cannon, Fusion, Navicom, och Shakespeare.

 För ytterligare information kontakta:

 

Jan Comstedt AB

Box 12022

SE-402 41  Göteborg

+46 31 775 65 30, +46 31 24 53 17

www.comstedt.se


Samsung Galaxy Tab Active 8" , ny surfplatta för tuffa tag


Samsung lanser en ny surfplatta på 8 tum som uppges vara stöttålig. Ett skyddande fodral följer med. Batteritiden anges till 8 - 10 timmar. Surfplattan har inbyggd GPS och lämpar sig därför för till exempel navigation i båtar.

Galaxy Active är IP67-klassad vilket innebär att den är damm och vattentät ned till en meters djup i 30 minuter. Temperaturomfånget är från -20 grader till + 60 grader. Finns i färgen Titanium Green och rekommenderat pris är 4 200 kronor med WIFI och klar för 4G 5 200 kronor.

Se mer information *Klicka vidare*

 


 Bad Elf GPS Pro+ för iPod touch, iPhone, iPad, PCs, and Macs


Den första original Bad Elf GPS Pro versionen mottogs med stort intresse från både amatör och proffsanvändare. Med Bad Elf GPS Pro+ har tillverkaren Bad Elf utökat prestanda och lagt till stöd för GLONASS satelliter, USB fil system med access som datalogger, lufttryckssensor, och utökad batteritid till  24 timmar. Dessutom  NMEA 0183  överföring av GPS data via USB till både PC (Windows) och  Mac användare..

Apps galore. Bad Elf  GPS Pro+ möter alla krav från Apple's MFi program, och fungerar utmärkt med navigeringsprogram på  App Store. Bad Elf GPS Pro+  fungerar tillsammans med huvudelen av alla flygplaneringsprogram och flygnavigationsprogram. Likaså med Navigationsprogram för land och sjö till exempel det mest använda marina navprogrammet iNavX eller Seapilot.

Enkel att använda. Lätt att tycka om.   BadElf, strävar efter att skapa hög kvalitetsprodukter som följer Apples ide att   ”dom bara fungerar”. Bara att trycka på startknappen på din Bad Elf GPS Pro+ och ge dig av. Ingen komplicerad inställning. Och nu extra lång batteritid.

Funktioner

 • Sänder din  GPS position till din iPad Wi-Fi eller iPod touch enheter  via Bluetooth. Anslut upp till fem olika enheter samtidigt. Nu också anslutningsbar via USB till Windows och Mac OS

 • Se GPS + GLONASS status snabbt med belyst LCD

 • Batterikapacitet för ett dygn eller spårföljning upp till 35 timmar

 • Loggning upp till 200 timmar med fädspårdata direkt i din  Bad Elf GPS Pro+

 • Behandla din logdata direkt från PC eller Mac gen USB anslutning

 • USB anslutning till PC eller Mac för NMEA0183 data

 • Ger höjddata från GPS och från inbyggd barometer sensor

 • Hög prestanda, 66 kanalers GPS + GLONASS mottagare ger Latitud, Longitud, höjd, fart, och GPS data för navigation

 • Horisontell noggrannhet 2.5m upp till 60,000 ft och 1000 mph

 • Snabb access för satellitlåsning utan AGPS. Startar hot start på 2 sekunder

 • Ingen Internetförbindelse eller prenumeration behövs

 • IPX4 godkänd för användning utomhus

   

  GPS Teknisk Specifikation

 • Snabb GPS låsning (bättre än 45 sekunder)

 • 2.5 meter noggrannhet

 • 60,000ft / 18,000m maxhöjd

 • 1000mph / 1,600kmh maxfart

 • Upp till 10Hz positionsuppdatering (10 gånger i sekunden)

 • 66-kanalers GPS + GLONASS mottagare

 • Differentiell mottagare för SBAS/WAAS/EGNOS/MSAS

 • Barometer (höjdmätare)

   

  Product Specs

 • Mini-USB port för Laddning och ElfPort expansion

 • 128x96 punkters bakgrundsbelyst LCD skärm

 • 200+ timmars datalogger minne

 • Uppgraderingsbar Firmware

 • Storlek: 76.5mm x 61.5mm x 17.5mm

 • Vikt: 90 gram

   

  Förpackningen innehåller:

 • BE-GPS-2300 GPS Pro+  enhet

 • 90cm Mini-USB kabel för laddning och kommunikation

 • 12-24V DC USB billaddare

 • Monteringsbar bärrem

 • Användarmanual (engelsk) nedladdningsbar här  

   

   Solteknik HB  Örkällan  61492 Söderköping          tel +46 12113172   E-Post   info@soltek.se     www.badelf.se


GHP Reactor, nytt autopilotsystem från GarminGarmin presenterar nu GHP Reactor Autopilot-system med AHRS, 9-axlad solid state sensor, – den mest mångsidiga och högkänsliga autopilot som vi någonsin har erbjudit. Den är snabb att installera, enkel att använda och styr stadigt i alla riktningar oavsett väder och vind.

– Vi har byggt flera innovativa autopiloter tidigare men det här är helt klart det bästa system vi levererat hittills, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.

– Precis som vår första autopilot med AHRS-teknik har Reactor-serien samma funktionalitet, flexibilitet och säkerhet som är så viktigt i alla båtar. Och med minimal installationstid kommer du ut på vattnet snabbare och säkrare än någonsin.

GHP Reactor har en AHRS 9-axlad solid-state-sensor som ger mindre kursavvikelse, minskad roderrörelse och lägre strömförbrukning, vilket ger en jämnare gång och en bekvämare resa för alla ombord.

Installationen har också blivit smidigare med den nya Reactor-serien. Autopilotens black-box kan monteras nästa var som helst och i valfri riktning, vilket gör installationen enklare än någonsin med många olika monteringsalternativ. Väl installerad tar det bara fem minuter att starta upp och kalibrera den så att du snabbt kan komma ut på vattnet.

Med Garmins patenterade Shadow DriveTM-funktion frikopplar GHP Reactor automatiskt när du svänger på ratten. Det gör att du alltid behåller kontrollen över båten även om snabba manövreringar behövs. För hydrauliska installationer kan SmartPumpTM implementeras för bättre tillförlitlighet, lägre strömförbrukning och enklare installation.

Ihopkopplad med Garmins nyare plottrar kan Reactor styras från plotterns display. Och om du har BlueChart G2 Vision med funktionen Autoguidance kan du ange en destination i din plotter och få en säker rutt uträknad baserad på din båts höjd och djup som autopiloten sedan kan styra efter. Du kan också starta och styra autopiloten från en GHC trådlös fjärrkontroll eller Garmin quatix-klocka.

GHP Reactor Autopilot beräknas finnas tillgänglig i mars 2015 till ett rekommenderat cirkapris från 15 999: -GHP Reactor ersätter alla befintliga autopilotmodeller från Garmin.

För mer information om Reactor Autopilot besök www.garmin.com/marine2015


Digital Yacht AIT3000 “Nucleus” Class B AIS transponder with split and WIFI


A sophisticated Class B AIS transponder with built in antenna splitter and wi-fi interface

Class B AIS transponders have made a remarkable impact on small craft navigation but many potential users or installers are put off by the requirement for yet another VHF antenna.

The new AIT3000 “Nucleus” from Digital Yacht changes that perception as it incorporates not only a full function Class B AIS transponder but also an antenna splitter allowing the main VHF antenna on the boat to be shared with the AIS and VHF.  It’s also been designed with the latest interfacing capability including NMEA 0183, NMEA 2000, USB and a WiFi server to allow tablets and iPads to connect – hence the name Nucleus as it becomes the hub for on board navigation.  NMEA data from other on board systems can also be multiplexed by the Nucleus and combined on the WiFi link.

The Nucleus transponder is the World’s first to include patented ZeroLossTM technology for the antenna sharing and a wireless interface for iPad/tablet connectivity.  More and more boat owners are utilising an iPad or tablet as either a primary navigation display or as a touch screen repeater for their existing navigation system.  Digital Yacht also offer a free AIS viewing app called iAIS as well as more sophisticated charting apps like NavLink. If you’re an Android user, AISView is also compatible.  The NMEA interface allows connection to any AIS compatible chart plotter and USB is available for MAC or PC users as well as allowing programming of the unit with your boat details.

Other features include a silence switch option allowing the unit’s transmissions to be stopped while continuing to receive AIS transmissions.  It also has an output for a FM stereo radio.  The Nucleus is available now and has a list price of EUR1150 excluding VAT.  Download the attached presentation pack for more information

The video below shows Paul Sumpner, CTO of Digital Yacht, outlining the key features of the product.

Här finns mera info *Klicka vidare*Haglöfs N:o 1 är ryggsäcken för båtägare

Haglöfs N:o 1, ryggsäcken för båtägare. Det finns inga vassa spännen som skadar inredningen.
Haglöfs N:o 1, ryggsäcken för båtägare. Det finns inga vassa spännen som skadar inredningen.

RYGGSÄCK N:o 1 är en hyllning till Haglöfs 100-åriga historia. Det är samtidigt en ryggsäck som förbinder svensk hantverkstradition, familjen Haglöf och företaget Haglöfs samlade kunskaper och passion för produktutveckling och design. RYGGSÄCK N:o 1 är en unik produkt, tillverkad i en begränsad numrerad upplaga, tänkt att gå i arv över generationer.

När Haglöfs närmade sig sitt 100-årsjubileum diskuterades hur detta skulle uppmärksammas. Ganska tidigt stod det klart att den produkt som skulle manifestera jubileet skulle vara en ryggsäck, eftersom det var med ryggsäckar Wiktor Haglöf en gång i tiden startade sin verksamhet. Uppdraget att ta fram ryggsäcken gick till Håkan Nyström och hans team inom affärsområde Hardware.


Ryggsäcken skulle vara 100 % Made in Sweden, innebärande att allt material, alla leverantörer och all produktion skulle vara från Sverige. 


Inspirationskällan till RYGGSÄCK N:o 1 var en av de första ryggsäckar som Wiktor Haglöf själv lanserade på marknaden 1916, som då kallades ryggsäck N:o 6. En enkel och stilren ryggsäck med ett stort huvudfack och två mindre fickor på säckens framsida. Med detta som utgångspunkt började Haglöfs designers och produktutvecklare att arbeta med den nya ryggsäcken, gav den en modern siluett och linjer som mer liknar dagens estetik. Några grundläggande produktegenskaper som växte fram under arbetet var att man ville skapa en tidlös produkt som var i det närmaste outslitlig. Den skulle hålla i minst 100 år och den skulle åldras med värdighet.


Att 2014 producera en ryggsäck 100 % Made in Sweden skulle visa sig både lätt och svårt – av samma anledning: det finns inte så många leverantörer att välja på. Till exempel finns det inga tillverkare av dragkedjor, plastspännen eller kardborrband i Sverige och flera produktdetaljer som man normalt knappt ens behöver fundera på tvingade arbetsgruppen att tänka i nya banor. Många av de lösningar man kom fram till innebar också en resa tillbaka i tiden där Haglöfs fick förmånen att samarbeta med många skickliga yrkesmän och -kvinnor inom svensk hantverkstradition.


– Det är med stolthet vi kan presentera RYGGSÄCK N:o 1 – en produkt som i allra högsta grad är värdig att representera våra första 100 år. Det har varit en rejäl utmaning att nå våra högt ställda mål, men jag kan utan tvekan säga att det vi har åstadkommit är inget mindre än ett mästerverk, säger Håkan Nyström, chef affärsområde Hardware.


RYGGSÄCK N:o1 är avancerad i sin enkelhet och full av tekniska finesser – men framför allt är den tillverkad för att hålla länge och tänkt att kunna gå i arv. På insidan av ryggsäckens lock finns en etikett där det är tänkt att ägaren ska skriva sitt namn och ange vilka år hon eller han använt säcken. På så sätt kan man i framtiden följa ryggsäckens väg över flera generationer – kanske så länge som 100 år.


RYGGSÄCK N:o 1 är producerad av SACCI i Dalarna – det företag som Wiktor Haglöfs söner, Rolf och Hans Haglöf startade när man i mitten av 1970-talet sålde Haglöfs Ryggsäcksfabrik AB. De arbetade vidare med produktion av ryggsäckar och bärsystem till militären, sjukvården och skogsindustrin – och var även under en övergångsperiod producent av ryggsäckar åt Haglöfs. Genom samarbetet med familjen Haglöf har cirkeln slutits samtidigt som Haglöfs har fått möjligheten att producera RYGGSÄCK N:o 1 inte långt ifrån den plats i Dalarna där allt började en gång i tiden.


– Att arbeta med enbart svenska leverantörer och material producerat i Sverige är stort. Att få knyta ihop säcken på det sätt som vi gjort i detta arbete genom att ha fått möjligheten att samarbeta med familjen Haglöf – och att veta att Wiktor Haglöfs son, Hans Haglöf, vid 84 års ålder lagt sin hand i produktionen av varje ryggsäck är inget annat än unikt, avslutar Håkan Nyström.


RYGGSÄCK N:o 1 tillverkas i en begränsad upplaga och kommer att finnas i utvalda butiker från och med september 2014.

www.haglofs.com


Dellencat - distansmaterial av PET-flaskor

DellenCat är nu svensk och norsk distributör av distansmaterial för båtar, vingar, fordon mm tillverkad av återvunnen PET plast.

DellenCat är ett företag som håller till i Näsviken utanför Glada Hudik som tillverkar katamaraner och vingsegel och som har ett stort miljötänk. Nu fortsätter vi den linjen med att både själv använda distansmaterial av återvunnen pet-plast och vara svensk och norsk distributör av detta material. Det tillverkas i Belgien av Armacell.

Distansmaterial är det lätta material som utgör kärnan i ett sandwichlaminat. Ofta är det någon typ av cellplast. På båda sidor lägger man kol- eller glasfiber och det sammanfogas med polyester eller epoxy. Kombinationen ger ett lätt, styvt och starkt material. Det är viktigt att även distansmaterialet har bra egenskaper när det gäller seghet, styvhet och är tåligt för materialstress, t.ex. upprepade böjningar och tryck i båtskrov och vingar. Det är även viktigt att det inte suger åt sig väta eller släpper från ytskiktet.

Vårt distansmaterial av återvunnen PET har alla dessa goda egenskaper och är dessutom möjligt att 3d-forma genom att materialet kan värmas upp och blir då formbart i alla riktningar. Efter värmeformning behåller det formen när det kyls ner. Det tillverkas av återvunna PET-flaskor och den nya produkten kan även återvinnas. Även priset på produkten attraktivt. 

Se bifogad pdf!


Med vänliga hälsningar

 

Jan-Åke Malmqvist

www.dellencat.se

070-3904010


Actisense omvandlar motordata från två motorer


Actisense EMU-1 omvandlar data från motorer med analoga givare till NMEA 2000. Det gör att den är perfekt för alla som vill kunna se motordata i sin plotter, iPad, mobil eller dator.

Nu har en ny mjukvara kommit till EMU-1 som gör att den kan användas till två motorer samtidigt. Den har också fått stöd för flera analoga givartyper. Nu kan EMU-1 bland annat hantera:

 • 6 st ingångar för temperatur och tryck
 • 2 st ingångar för varvtal
 • 4 st ingångar för olika larm
 • Spänning på startbatteriet 
 • Motortimmar
 • Tankar (bränsle, svartvatten, färskvatten mm)

Det här gör EMU-1 till det perfekta valet för alla som vill ha kontroll på motorn.

Rekommenderat pris på EMU-1 är 4 590 kr inkl moms.

Marinplus. Läs mera här:
Läs mer om EMU-1


Garmin GNX - ny instrumentserie


Garmin presenterar nu GNX 20 och GNX 21 – de senaste tillskotten i Garmins marina segment. Instrumenten är optimala för både segel- och motorbåt med sina helt anpassningsbara displayer och låga strömförbrukning.

 

– Nya GNX 20 och 21 visar inte bara all viktig data på ett tydligt sätt, utan de gör det dessutom med extremt låg strömförbrukning, säger Dan Bartel, försäljningschef på Garmin International.

– Oavsett om du navigerar på dagen eller njuter av en nattlig kryssning, ger dessa nya instrument dig all information du behöver på ett tydligt och effektivt sätt.

 

GNX 20 och GNX 21 har båda en 4-tums, monokrom skärm som kan visa fler än 50 marina parametrar inklusive djup, fart, vind, och navigationsdata. GNX 20 har svarta siffror på vit bakgrund, och GNX 21 har vita siffror på svart bakgrund. Båda ger hög kontrast och synlighet oavsett ljusförhållanden. Om en annan  färg än vitt önskas kan displayen skräddarsys med hjälp av flera andra färger: röd, orange, gul, grön, blå eller lila. Utifrån dessa kan du också skapa en anpassad färg för optimal visning.

 

Med helt anpassningsbara användarprofiler, kan du på GNX 20 och GNX 21 välja hur informationen skall presenteras och visa enkla, dubbla, eller trippla funktioner eller en dedikerad mätare med graf. Och för en riktigt stilig montering kan GNX 20 och GNX 21 antingen flat- eller flush-monteras.

 

GNX 20 och GNX 21 har en extremt låg strömförbrukning. Utan bakgrundsbelysning drar de 350mW och på natten med lite bakgrundsbelysning på drar den 400mW. Detta ger dig mer tid på vattnet utan att du behöver köra båtens motor eller ladda med annan energi.

 

GNX 20 och GNX 21 har en Autoscroll-funktion så att du kan se all data utan att behöva trycka på några knappar. Layouten kan anpassas för att växla vy vid olika tidsintervaller plus att ett och samma instrument på så vis får flera användningsområden.

 

 

GNX 20 och GNX 21 beräknas finnas tillgängliga i juni 2014 till ett rekommenderat cirkapris på 3 899: - respektive 4 299: -

 
www.Garmin.se

 


Ny satellitterminal för mindre fartyg från Sailor


Telemar Scandinavia lanserar i Sverige den senaste satelliterminalen för marint bruk.

SAILOR Fleet One erbjuder global data-anslutning upp till 100kbps samt en telefonlinje. Dess kapacitet och utformning gör den särskilt lämpad för fartyg för rekreation och fiske. Tjänsten Fleet One, som används med den i sammanhanget billiga terminalen "SAILOR Fleet One", kommer att tillhandahållas via Inmarsats I-4 satellitkonstellation, samma prisbelönta nätverk som används av världens ledande aktörer inom sjöfarten.

SAILOR Fleet One är designad med samma höga kvalitetsstandard som den befintliga SAILOR Fleetbroadband produktlinjen - ett faktum som mer än 35.000 slutanvändare har upplevt hittills. Antennen är lätt och enkel att installera, även på små båtar, och anslutningen är enkel nog att för att den händige båtägaren ska kunna hantera installation och underhåll själv.

" Fleet One ger ägare av mindre båtar möjlighet att komma ut på nätet när man seglar ut ur mobiltäckning. SAILOR Fleet One kommer att bli ett attraktivt alternativ för båtägare som vill hålla kontakt med land, men som kanske tidigare inte har haft utrymmet ombord, eller ansåg satellitkommunikation som en lyx ", säger Casper Jensen , vice President, Maritime, Cobham SATCOM.

Inmarsat Cobham Sailor satellitterminaler och Inmarsat-abonnemang levereras i Sverige av Telemar Scandinavia AB www.telemar.se.


INMARSAT lanserar nya generationens bärbara satellittelefon IsatPhone 2


Den nya generationens IsatPhone är en robust, vattentät satellittelefon som klarar IK04/IP65. IsatPhone 2 har inbyggd GPS tillsammans med E-Compass och funktion för tracking. Den erbjuder en för marknaden oöverträffad batteritid - 8 timmars taltid och upp till 160 timmars standbytid. Telefonen har även Bluetooth för hands-free, nödknapp och en funktion som visar inkommande samtal även när antennen är nedfälld.

SIM-kort och samtalskostnader är samma som till dess föregångare IsatPhone PRO. Minutkostnaden är från ca 7.-/minut inkl. moms vid samtal till fast- eller mobiltelefon oberoende varifrån man ringer.

Enheten väger 318 gr. inkl. batteri. Levereras komplett med 220V-laddare inkl. internationella adapters, 12V-billaddare, Micro USB-kabel, hands-free headset och väska/hölster.

IsatPhone 2 lanseras i slutet av mars med listpris på ca 8990.- inkl. moms.  

Inmarsat är pionjären inom satellitsystem och har funnits i över tre decennier. Satelliterna täcker globalt förutom nord- och sydpolen.  

 

I vissa lägen är bara det bästa tillräckligt bra – till sjöss exempelvis. I trånga passager, vid dåligt väder och i tät sommartrafik måste man kunna lita på sin kommunikationsutrustning ombord. Därför har vi på Cordland specialiserat oss på snabb, enkel och tillförlitlig kommunikation till och från fartyg. Vi vill erbjuda dig de bästa och mest kostnadseffektiva satellitlösningarna oavsett om det gäller bredband, IP-telefoni, fax – eller en kristallklar TV-bild. Dessutom har vi ett brett utbud av VHF- och säkerhetsutrustning. Som distributör erbjuder vi ett komplett sortiment av produkter från världens ledande tillverkare. Och förutom snabba leveranser kan vi, och våra duktiga partners, hjälpa dig med installation och service – oavsett i vilken hamn fartyget ligger.

Läs mer www.cordland.se


Täta kabelgenomföringar från KGK


På mässan Allt för sjön visar KG Knutsson AB upp en serie snygga kabelgenomföringar som är perfekta vid montering av till exempel en lampa, ankarvinsch eller solpanel på båten. Genomföringen sluter tätt runt kablar och rör och ser till att inga fuktskador uppstår.

Kabelgenomföringarna kommer från brittiska Index Marine och har ett gediget och elegant utförande som smälter in i de flesta båtmiljöer. De finns i olika storlekar med en möjlig rör- eller kabeldiameter från 2,5 mm och upp till 34 mm. Det finns tre höljmaterial att välja mellan; plast, aluminium och rostfritt stål. Genomföringarna levereras med antingen solida eller förborrade tätningar, tydliga monteringsinstruktioner medföljer. Samtliga varianter har genomgått omfattande damm- och fukttester.

KGK visar upp kabelgenomföringarna i monter C14:21 på Allt för sjön som pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö 1-9 mars 2014. 


Vattentät Androidläsplatta med navigationsprogram

Solteknik säljer en vattentät surfplatta med ett navigationsprogrammet MarineNavigator. *Klicka vidare* 

www.soltek.se

Egen båtslip - miljövänligt alternativ


Att själv kunna ta upp och sjösätta sin båt när man önskar, även lite större båtar är nu möjligt för den miljövänliga båtägaren. Att förvara båten i luften spar både miljö och pengar. Den nya båtslipen ”Easy Boat Roller” visades upp på den Finska båtmässan ”Vene Båt” i Helsingfors i februari 2014 och intresset var stort.

Finns nu i Sverige http://www.alfabryggan.se/ehandel/36-batslipar-batvagn-pa-rals 

AlfaBryggan AB


Ny sladdlös batteriladdare från KGK Holding


Hydromax 150 är en miljövänlig batteriladdare för laddning av 12V batterier i till exempel husbilar, stugor och båtar. Med hjälp av en nyskapandebränslecellsteknik producerar Hydromax 150 ström utan störande ljud och farliga restprodukter.

I dag ses navigatorer, värmare och datorer som vanliga produkter på en semester i torpet, på båten och i husvagnen. Allt detta ställer helt nya krav på strömförsörjning och KGK kan nu presentera den absolut smidigaste lösningen.

Hydromax 150 är en helautomatisk laddare för 12V bly-syra, AGM och GEL-batterier. Med hjälp av en innovativ bränslecellsteknik skapar Hydromax 150 ström med endast fruktsyra, saltlösning och vatten som bränsle. Resultatet är en ljudlös laddning, som inte genererar några miljöfarliga restprodukter.

Processen är absolut säker och skapar utöver den ofarliga restprodukten endast en liten mängd vattenånga och värme. Skulle arbetstemperaturen överstiga 40° slutar Hydromax producera ström, men den startar automatiskt igen när temperaturen sjunker.

KGK visar upp Hydromax 150 på Allt för sjön som pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö 1-9 mars 2014, monter C14:21. 

Navinordic ny distributör för Glomex antenner

Navinordic sköter från och med 1:a februari distributionen av Glomex antenner i Sverige efter Sportmanship/Navico.

Som standardsortiment har vi gjort ett urval av Glomex mest aktuella produkter. Klicka här för att se eller ladda ner produktinfo. Kontakta oss gärna om det är produkter Ni saknar. Givetvis hjälper vi till med hela Glomex sortiment. Se även www.glomex.it

Nyhet! - Glomex weBBoat -

3G & WiFi i båten
Med Webboat kan Du använda Din dator eller surfplatta även långt ut på havet. Webboat är en stor och känslig antenn som laddas med sim-kort och dessutom fungerar som router för trådlös internet ombord. Anlöper Du hamn där trådlös WiFi finns kopplar Webboat automatiskt om och nyttjar tillgängligt nät. Klicka här för mer information.

Med vänliga hälsningar

Navinordic AB
 

Keramisk kniv från Poly Produkter


Att kapa linor är inte alltid enkelt. Det krävs ofta stor kraft och att kniven är välslipad. Säkerhetskniven som ibland finns ombord på båten klarar inte alltid en nödsituation även om tanken är god. Vi har jobbat på att hitta ett vettigt och bra alternativ - och det har vi nu lyckats med: En keramisk kniv som vare sig rostar eller behöver slipas.

Vi känner till keramiska knivar i köket och detta är fantastiskt enlig mästerkockarna. Ofta dyra knivar men över sikt blir det billigt. Vi själva behöver vassa knivar i tillverkningen av tågvirke. Vi utvecklade två olika fällknivar som passar till det mesta. Och vi lovar, nu är det som att skära i smör, alltid! Det skall dock sägas att skära i stål eller is funkar inte, men testa gärna en riktigt stark Dyneema-lina. 

Det svarta keramiska bladet är näst under diamant, det hårdaste materialet i världen. Långt hårdare än stål. Att skärpan alltid är på plats, är viktigt. I en nödsituation…: tågvirket i propellern, säkerhetslinan måste snabbt skäras av, då skall det bara funka med kniven. En keramisk funkar alltid. avslutar Benny W Nilsson, VD på Poly-Produkter

Poly-Produkter erbjuder inom affärsområdet ”tågvirke”; fiber och närliggande/kompletterande produkter. Våra kunder är företag i Norden inom industri, lantbruk, järn-, bygg-, och marinhandel. Genom innovativt tänkande och kontinuerlig produktutveckling stärker vi våra kunders konkurrenskraft genom att erbjuda unika problemlösningar.

Fiffigt mjukschackel från Wichard


Senaste nytt från franska Wichard är SoftLink, en mjuk schackel som utvecklats för fri-tidsseglare som söker prestanda och användarvänlighet.
SoftLink kräver ingen kunskap om tågvirke eller knopar och kan ersätta alla typer av schacklar och hakar. Den är tillverkad av Dyneema® SK75 och rostfritt stål - vilket gör den upp till fem gånger lättare än en jämförbar rostfri stålschackel och kan monteras och tas bort med lätthet även under belastning.
SoftLinks Dyneema-slinga låses enkelt med ett litet, rostfritt beslag. Även om repslingan skulle behöva bytas med tiden, så kan det rostfria beslaget alltid återanvändas. SoftLink är extremt stark, lätt och användarvänlig.
SoftLink finns i tre storlekar med brottslaster från 2600 till 6000kg.
Rek pris från 230:- inkl moms.
För ytterligare information kontakta:
LIROS Skandinavia AB
+46 31 915200
info@lirosropes.se
www.lirosropes.se


SSRS har Sveriges största svävarresurs

Sjöräddningssällskapet är Sveriges största svävarresurs i räddningssammanhang. Vid en isolycka är tiden helt livsavgörande. Därför patrullerar vi isarna regelbundet med våra svävare, så att vi kan finnas på plats direkt när larmet går. Bara den gångna helgen har vi haft åtta svävarpatruller i gång runt om i landet och ryckt ut på två skarpa larm. Nu finns en ny film om vår svävarverksamhet. Se den här!

Den gångna helgen har varit intensiv för Sjöräddningssällskapets svävarbesättningar. Vi har patrullerat isarna runt Karlskrona, Strängnäs, Munsö, Västerås och Hammarö samt vid flera platser på Vättern och närliggande sjöar. Så sent som i måndags morse gick tre personer genom isen på sjön Ören i Östergötland och svävarenheter från Motala och Visingsö larmades ut. Isarna är förrädiska och mildvädret som drog in i helgen har försämrat läget ytterligare. 

- Vi vill uppmana alla som tänker ge sig ut att först noggrant kontrollera isläget. Åk aldrig ensam och aldrig utan isdubbar, ispik, flythjälpmedel och vattentätt fodral till mobilen, säger Helge Skärlén, frivillig sjöräddare på Dalarö, en av de stationer som brukar ha mest att göra vintertid. 

I Sjöräddningssällskapets svävarsatsning ingår för närvarande 16 enheter, strategiskt placerade runt om i Sverige. Men de är också mobila. Ändras isläget och behoven blir uppstår någon annanstans, då flyttar vi helt enkelt svävare och ibland även frivilliga sjöräddarpiloter, allt för att upprätthålla en så god beredskap som möjligt. På flera platser samarbetar vi också med skridskoklubbar, så att vi kan finnas i närheten av deras rutter. 

- Vi har några rejäla isvintrar bakom oss och jag kan med glädje konstatera att den satsning vi gjort har lönat sig många gånger om. Och det är inte bara människor vi lyckats rädda. Både älg och säl finns med bland de undsatta, säger Helge Skärlén.

Vill du veta mer om Sjöräddningssällskapets svävarverksamhet så se gärna vår nya svävarfilm. Filmen har producerats utan kostnad för oss av tv-bolaget Titan.

 


 

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 000 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i
alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Svedea kompletterar med drulleförsäkring

Nyhet för båtägare: unik drulleförsäkring

Svedea - 2014-01-28 09:50 CET

 

Svedea fortsätter att utmana båtförsäkringsbranschen med konkurrenskraftiga produkter. Nu har bolaget lyssnat på marknaden och erbjuder en allriskförsäkring för båtägare. Den har liknande omfattning som den allrisk som kan ingå i en hemförsäkring vilket är unikt inom svensk båtförsäkring. Försäkring med allrisk kan tecknas från januari 2014. 

Till de flesta hemförsäkringar kan man välja till allrisk, ofta kallad drulleförsäkring, som ersätter olyckor orsakade av klumpighet och oaktsamhet. Som första svenska bolag erbjuder nu Svedea ett lika omfattande skydd för båtägare, vilket många efterfrågat. I bolagets XL- och XXL-försäkring ingår nu en allrisk som ersätter plötsliga och oförutsedda skador på båt, lös båtutrustning och personlig lösegendom som till exempel kläder och fiskeutrustning. 

– Det här innebär att våra kunder kan få ersättning om de till exempel tappar mobilen eller kapellet i sjön, spiller olja på dynorna eller krossar vindrutan med båtshaken. Jag vet av egen erfarenhet hur lätt något kan gå fel när det gungar på sjön så det känns riktigt bra att kunna ersätta kunderna även i sådana fall, säger Göran Södergren, produktchef båt på Svedea.

På kort tid har Svedea gjort sig ett namn inom båtförsäkring och det här är inte första gången bolaget ligger i framkant när det gäller produktutveckling. Svedea var även först med att slopa det för försäkringsbranschen typiska undantaget för frys- och isskador.


För mer information kontakta:
Göran Södergren, produktchef båt på Svedea, 08-790 03 11, goran.sodergren@svedea.se


Svedea är ett nischat bolag med en tydlig ambition: Att bli nummer ett i de marknadssegment där bolaget är verksamt.Högt engagemang, starkt kundfokus och en passion för försäkring karakteriserar Svedea. Bakom bolaget världens tredje största återförsäkringskoncern – Hannover Re.

Svedea erbjuder:

- Båtförsäkring
- Mc-försäkring
- Skoterförsäkring
- ATV-försäkring
- Försäkring för begagnade bilar
- Företagsförsäkring

 

Ladda ner bifogade filer

PDF-dokument  

 

 

Läs på Mynewsdesk

Nyhet för båtägare: unik drulleförsäkring

Resurslänkar

 

 

Om Svedea

Svedea är ett nischat bolag med en tydlig ambition: Att bli nummer ett i de marknadssegment där bolaget är verksamt. Högt engagemang, starkt kundfokus och en passion för försäkring karakteriserar Svedea. Bakom bolaget står International Insurance...

Besök nyhetsrummet »

 

 


www.Bryggboden.se öppnar lagerbutik


Under några år har webbutiken Bryggboden.se sålt båttillbehör över nätet. Den senaste tiden har omsättningen ökat markant och siktar nu på att bli den ledande webbhandeln inom fritidsbåtssegmentet. Nu öppnar Bryggboden.se även en lagerbutik i Stora Höga.
- Vi skickar båttillbehör till kunder över hela norden, men ser potentialen i att även finnas lokalt här i Stora Höga, säger Morgan Fredberg som äger Bryggboden.se. Här finns många som brinner för båtlivet, och vi kan hålla ner priserna eftersom vi har låga omkostnader.

Snabba leveranser från Bryggbodens leverantörer gör att kunderna kan hämta ut sin beställning efter bara någon dag.
- Det som finns på lager kan våra kunder numera köpa direkt över disk, säger Morgan.

Bryggboden kommer i sina nya lokaler att regelbundet hålla kurser, kundkvällar och föreläsningar.
- Nu får vi chansen att träffa våra kunder IRL (In Real Life) och det ser vi mycket fram emot.

 

Hälsningar
Annica och Morgan på Bryggboden.se


Bryggboden.se Stenungsund
Tel: 073-837 40 83

www.bryggboden.se 


Skavskydd i läder för pullpit och mantågsstötta


Pressrelease från Waterlinedesign
Ett läder skydd som man syr fast på mantåget för att skydda dina segel från skav. Varje
förpackning innehåller två grå förstansade läderskydd, två nålar och vaxad polyesterstråd
samt instruktion hur man enkelt syr fast skydden. Med förstansade hål i läderskyddet
syr man på några minuter fast skydden. Skydden går att återanvända och sy fast igen. På
www.youtube.com/waterlinedesign kan man se hur man syr fast läderskydden.

• 3 storlekar
- Mantåg, pressad vajer (art 1150)
- Mantåg, parafil lina (art 1151)
- Mantågsstötta (art 1155)
• Enkel att montera
• Enkel att ta bort och sy fast igen

PRODUKT INFORMATION
Material: Läder
Färg: Grå
Pris: 89:-

WATERLINE DESIGN
Waterline Design säljer smarta och enkla båttillbehör. Vi tillverkar, utvecklar och designar
våra produkter. Företaget har funnit i ca 3 år och säljer via återförsäljare och hemsida.
Bland våra övriga produkter finns myggnät och mörkläggningsgardiner som monteras
med sugpropp, nätkasse för att kyla dryck eller skrubba potatis, hinkvikten som hjälper till
att välta hinken när man ”fiskar upp vatten”, mätkortet, skavskydd som skyddar tamparna,
Skavskydd i läder till spridarnockar mm.
KONTAKT INFO
Per Johansson, +46 708 - 83 22 22, +46 8 - 837 000
per.johansson@waterlinedesign.se, www.waterlinedesign.se  


Humminbird 600


Till 2014 lanserar Humminbird 600 serien, som kommer att finnas i 7 olika modeller. Allt från ett rent ekolod till en enhet fullt utrustad med Sonar Imaging tekniken. Samtliga modeller har en 5” display med marknadens bästa skärmupplösning, 640*480 pixlar. Dessutom har de HD-skärmar som ger en kristallklar bild och som klarar av det starkaste solljuset.

Humminbird tänker alltid på enkelheten för användaren. Med deras medföljande legendariska snabbfäste slipper du lösa kablar hängandes. Du sätter i enheten eller lossar den på bara en sekund, fullt ansluten. Likaså deras tre programmerbara snabbknappar ger dig möjlighet att spara dina favoritvyer.

Samtliga modeller i 600-serien levereras kompletta med ekolodsgivare. Det traditionella 2D lodet ger dig noggrannhet och separerar ekon som står så nära som 6,25cm ifrån varandra. XD-modellerna har en fantastisk djupprestanda som tar användaren ända ner mot 914 meter med standardgivaren.

På kombimodellerna har du en 10Hz inbyggd GPS antenn som ger en noggrann positionsangivelse ner till 2,5 meter. Du kan ta skärmdumpar, spela in ekolodsdata för att kunna skapa egna sjökort i Humminbird AutoChart eller Navionics Gold.    

 • 698cxi HD SI      2D/DI/SI/Kartplotter                             9895:-

 • 688cxi HD DI       D/DI/Kartplotter                                  6495:-

 • 688cxi HD XD     2D(Extreme Depth)/Kartplotter           6795:-

 • 688cxi HD            2D/Kartplotter                                     5595:-

 • 678cx HD DI        2D/DI                                                  4695:-

 • 678cx HD XD       2D(Extreme Depth)                            5395:-

 • 678cx HD             2D                                                       4295:-

  www.comstedt.se


AMEC - Nytt starkt varumärke inom AIS


AMEC är specialist på AIS-utrustning och en av få tillverkare i världen som utvecklar och tillverkar AIS-produkter helt själva.

I sortimentet finns bland annat AIS-mottagare, AIS-transpondrar, AIS SART, AIS man-över-bord, AIS AtoN, AIS-antenner, AIS repeaters, mjukvara samt annan navigationsutrustning.

Nu tar Marinplus över distributionen i Sverige och lanserar samtidigt bland annat:

 • CAMINO-108 AIS-transponder klass B med NMEA 0183/NMEA 2000/USB.
  Pris: 4 990 kr
 • CAMINO-108W AIS-transponder klass B med WiFi/NMEA 0183/NMEA 2000/USB. Pris: 6 290 kr.
 • PLOMO-500 AIS SART. Pris: 5 120 kr.
 • CYPHO-150 AIS-mottagare med NMEA 0183/USB. Pris: 1 890 kr.

Läs mer om alla AMECs produkter.

www.marinplus.se


Garmin® lanserar ny Radarantenn, Vindgivare och Ljudanläggning


Garmin presenterar nu flera nya tillbehör som både ökar säkerheten och nöjet ombord på din båt. Två nya radarantenner, tre vindgivare och ett fullt integrerat ljudsystem.


– Vi lever i en tid där det hela tiden efterfrågas nya instrument som går att integrera med befintlig utrustning och som ger värdefull information och bidrar till en trevligare båtupplevelse, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.

– Det är med glädje som vi idag presenterar nya radarantenner, vindgivare som seglaren kan få en taktisk fördel av i en regatta och ett helt integrerat ljudsystem som alla kan njuta av.

 

GMR™18 xHD och 24 xHD
Garmins nya 4kW xHD radarradomer har en helt ny design och lika hög prestanda som i våra öppna vingar. Med enkla menyer, lättanvända funktioner och smarta, helautomatiska justeringar kan du njuta av fantastisk radarprestanda och ha total kontroll över situationen.

 

Nya automatiska funktionerna Dynamic Auto Gain och Dynamic Sea Filter anpassar sig efter omgivningen för att ge optimal prestanda under alla väderförhållanden. Dual Range funktionen visar en bild med närområdet och en bild på ett längre avstånd. Tillsammans med utökad färgpresentation och en räckvidd på upp till 48 nautiska mil får du en tydligare bild av hinder och väder som finns runt omkring dig.

 

Meteor 300 Audio System

Spela musik ombord med Garmins nya Meteor 300. Med systemet kan du trådlöst streama radio och musik från andra källor via Bluetooth® samtidigt som du rör dig fritt på båten. Du kan även styra hela musikupplevelsen från en kompatibel sjökortsplotter.För ytterligare funktionalitet och för att kunna styra media från andra platser på båten kan du lägga till en extra fjärrkontroll med kabel. Meteor-fjärrkontrollen visar även NMEA 2000-data, till exempel vindriktning, djup, SOG, vattentemperatur och mycket mer. Du kan också koppla till en dockningsstation som laddar och skyddar din mobila enhet mot väder och vind samtidigt som den är ansluten till Meteor 300.

 

Till en början kommer Garmin Meteor 300 vara kompatibel med GPSMAP527, 721, 6000-, och 7000-serien.

 

gWind™-serien

gWind-serien består av gWind, en trådbunden vindgivare, gWind Wireless, en trådlös givare med enkel installation utan kabeldragning i masten och gWind Race, en vertikal vindgivare som gör att turbulens som skapas runt masttoppen elimineras. Med en enkel plug-and-play-installation, får du tillsammans med nya gWind-serien mer exakta vinddata än någonsin tidigare .

 

Vindgivaren har en trebladig propeller för mer exakt TWS i svag vind medan twin-fin designen med sina två fenor ger en stabilare TWA avläsning. Den trebladiga propellern, till skillnad från en vindgivare med skovlar, är alltid mer effektiv. I kombination med optisk avläsning ger den här givaren överlägsen noggrannhet vid låga vindhastigheter och ger precision och avläsning.

 

Det medföljande GND 10™ Black Box interfacet integrerar Garmin och Nexus produkterna. Alla data i Nexus nätverket konverteras till NMEA 2000 och ger därmed full kompatibilitet och två-vägs kommunikation mellan Nexus instrumentserie och Garmin kartplottrar.

 

Nya GMR 18 xHD and 24 xHD beräknas vara tillgänglig i december 2013 och Garmin Meteor och gWind i mars 2014.  För mer information besök www.garmin.com/marine2014.

 

 


Garmin Helm Mobile App ger plotterövervakning och kontroll


 Garmin presenterar nu en gratis mobilapplikation som gör att du kan se och kontrollera din Garmin sjökortsplotter från din mobila enhet. Med full tillgång till alla menyer, skärmbilder och funktioner, ger Garmin Helm dig möjlighet att övervaka och styra ditt navigationssystem när du inte står vid rodret.

– Garmin Helm speglar din Garmin sjökortsplotter och du kan dra nytta av detta på olika platser i båten som för tillfället passar dig, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.

– Mobil elektronik ökar i närvaro inom det marina och Garmin Helm ger dig full funktionalitet och spegling av dina sjökortsplottrar från dina mobila enheter.

Garmin Helm har samma enkla handhavande som Garmins övriga produkter och du väljer från en lista med miniatyrbilder vilken plotter du vill styra. Om flera SmartMode™ plottrar är installerade, kommer miniatyrbilderna att samlas i samma ordning som de är installerade på båten. Sedan, efter att ha valt den önskade skärmen, får du kontroll över sjökortsplottern genom att interagera med den mobila enhetens skärm. Du kan på så vis enkelt ändra till andra multifunktionsdisplayer att visa och kontrollera.

Garmin Helm kan hantera upp till fem mobila enheter samtidigt. Eftersom säkerhet är viktigt ombord kan behörigheten att ändra några inställningar begränsas helt eller till att endast visa information. Garmin Helm är ett gratis program och är nu tillgänglig från App Store för iPad

 ® och iPhone®. Garmin Helm kommer att fungera tillsammans med GPSMAP 527, 721, 820 och 1020 som har inbyggd Wi-fi samt GPSMAP 8000-serien och GPSMAP 8500 Black Box-serien. (Garmin Marine WiFi-adapter som säljs separat behövs.) Garmin Helm kommer att stödjas av ytterligare GPSMAP-plottrar i framtiden. För den senaste informationen om kompatibilitet, besök www.garmin.com.


GPS mottagare för iPhone, iPad och iPod


Ny GPS mottagare för iPhone, iPad och iPod som du ansluter via
den Bluetooth som finns i din APPLE telefon eller läsplatta.
Kan användas för alla enheter även om du redan har GPS i din enhet.

Säljs av Solteknik

Läs mer här *Klicka*

www.soltek.se

Snygga Österrikiska Frauscher till Sverge!

Frauscher 717 GT
Frauscher 717 GT

Intresset för öppna DC båtar ökar, man delar fritiden på olika sätt, använder båtar oftare och för kortare utflykter.

 

Vi på Ariboats har valt Frauscher som ett intressant alternativ och är svensk importör

sedan 2013.11.01

 

Frauscher boats – sportcab på sjön!

 

Frauscher är en serie av klassiska daycruisers från Österrike.

Frauscher har varit mycket populär i Tyskland, Schweiz, Italien och Rivieran sedan länge och säljs idag i över 20 länder. Frauscher är en legend i Europa – i likhet med Porsche.

Båtarna är miljöanpassade för att kunna användas i områden med höga miljökrav.

 


Frauscher 686 Lido


Kännetecknande är egen design, komfortabel cockpit, solmadrass, badbrygga, dvs allt som behövs för en lyckad weekend.

Frauscher har enkel och kraftig konstruktion, har suveräna sjöegenskaper och tidlös design som borgar för ett bra andrahandsvärde.

Frauscher finns som DC och WR med inombordare med axeldrift eller drev,

elmotor eller hybrid.

Miljövänlig inombordare för hög fart, elmotor för cruising i låg fart är en fin kombination i dagens livliga trafik med många fartbegränsningar.

 

Mera info finns www.frauscherboats.com

 

Mvh,

Ari Jukkola

Ariboats AB


SIMRAD LANSERAR SUPERSNABB, ELEGANT, MARINT NAVIGATIONSSYSTEM MED SMART DUBBELSKÄRM


Simrad, världsledande inom konstruktion och tillverkning av marin elektronik,

presenterade idag sitt revolutionerande, flerfunktionella, nya navigationssystem,

NSO evo2. Detta avancerade system höjer ribban för modern navigationsutrustning,

genom att det kombinerar alla de viktiga delarna i dagens moderna, marina

elektronik.

 

Systemet är försett med höghastighetsprocessor, som ger blixtsnabb uppdatering av

sjökort, ekolod, radar och underhållning med dubbel bredbildsskärm. Ett mästerligt

menysystem för intuitiv kontroll och gränslös kompatibilitet för oöverträffad

integreing. Systemet är perfekt anpassat för både större motorbåtar och

kommersiella fartyg. NSO evo2 optimerar perfektion med förstklassig navigering.

 

Vårt nya system NSO evo2 med distributionssystem är två kraftfulla

flerfunktionsskärmar i en och
världens första flerfunktionssystem med dubbel, diskret

videougång med full HD-upplösning. Det spelar ingen roll om du använder två

skärmar bredvid varandra eller en skärm och en trådlös surfplatta, systemets

kraftfulla processorer ger oöverträffad, helt enastående bild, prestanda och kontroll

över det senaste inom navigation.

 

NSO evo2 är ett helt utbyggbart system med omfattande möjligheter för

sammankoppling med andra NS-enheter ombord, men också med Simrads alla

omfattande prestandamoduler.

 

MO-skärmarna i NSO evo2-systemet ger en sofistikerad elegans till förarplats hos

kräsna båtägare, med sin häpnadsväckande låga profil och ramlösa skärm, med mer

skärm och mindre ram än andra lösningar. Den finns i 16, 19 och 24 tum i Pilot

House (P)-modellen, utan touchfunktion, och i Multi Touch (T), med menyknappar

som du når via det nya touch gränssnittet. Den kan också monteras infällt i panelen

eller i VESA-fäste.

 

NSO evo2 har full multitouch-kontroll med funktionen TouchSensible och stöder den

kabelanslutna fjärrkontrollen OP40, vilket ger en dynamisk och intuitiv

användarvänlighet. Viktiga navigationsfunktioner är lättåtkomliga via systemets

symbolstyrda startbild. Sjökorten kan panoreras, zoomas och göras personliga och

den nya skärmdelningen och datapanelen är optimerade för bredbild.

 

NSO evo2 stöder också den mest omfattande kartalternativet på marknaden,

inklusive Jeppesens sjökort C-Map Max-N, Navionics® Gold och Platinum, Insight

Genesis™, NV digitala sjökort och andra produkter från tredje part – inklusive

möjligheten att navigera på två olika sjökortstyper samtidigt.

 

Med sin kraftfulla navigering och mångsidiga och enkla utbyggnadsmöjligheter är

NSO evo2 klar för plugandplay-anslutning av Simrads bredbandsradar, GoFree

Wireless Wifi-1, ekoloden BSM-2 CHIRP och BSM-1, StructureScan® , SonarHub™,

ljudsevern SonicHub® och mycket annat. NSO evo2 är också klar för plugandplayanslutning

med marina skärmar och kompletterande teknik från en mängd olika

tillverkare.

 

"Systemet NSO evo2 ger med sina banbrytande nya skärmar den mest integrerade

navigationsplattformen på marknaden, samtidigt som den har de förstklassiga

funktioner och fördelar som krävs för en kompromisslös flerfunktionslösning av

toppklass," säger Leif Ottosson, CEO på Simrad Yachting. "Genom att kombinera

tillförlitlig, banbrytande navigations-, data- och mediaintegrering matchas den

imponerande stilen och smarta prestandan bara av dess effektivitet och

användarvänlighet. Plugandplay-installation, de iögonenfallande

flerfunktionsskärmarna, det sömlösa menysystemet och den intuitiva menyn ger

båtägaren möjlighet att njuta av sin tid på vattnet från första stund, eftersom han då

inte behöver lägga tid på att lära sig ett nytt system."

 

Den exeptionella NSO evo2 kommer att finnas hos Simrads återförsäljare från början

av november 2013, till ett pris av bara 35 200:- SEK, inkl. moms, med MO-seriens

Multi Touch och med Pilot House skärmarna från 24 250:- SEK till 75 190:- SEK inkl.

moms. Systemet omfattas av Simrads Advantage program.

 

På vår webbsida på adressen www.simrad-yachting.com  kan du läsa mer om Simrads

NSO evo2 och MO‐skärmar, kompatibla bredbildsskärmar och all annan marin elektronik

från Simrad Yachtings alla varumärken.


Skapa egna sjökort med Humminbird AutoChart


 

Humminbird AutoChart gör det möjligt att skapa detaljerade kort med unika funktioner.

För alla Humminbird användare kommer nu en efterlängtad produkt för att kartlägga sjöar som tidigare inte varit möjligt. Att skapa ett eget sjökort i sin favorit fiskesjö gör att det blir lättare att hitta strukturer, grund, branter, hård och mjuk botten. Humminbird AutoChart är en unik produkt som är ett resultat av Johnson Outdoors köp av Lakemaster och DrDepth.

Det finns liknande lösningar men det som gör AutoChart unikt är att användaren spelar in och skapar kortet helt på egen hand. Efter köp av produkten som består av ett SD kort och en PC programvara så finns inga dolda avgifter eller kostnader. Informationen skall inte laddas upp till någon annan utan den är användarens egen. Om man vill dela med sig av sina inspelningar är det möjligt. AutoChart SD kort kan köpas separat utan programvara om man har fler enheter där man vill använda sitt sjökort.

Humminbird AutoChart och AutoChart Pro kommer att finnas till försäljning i December, Humminbird användare kan dock redan nu göra inspelningar på ett tomt SD kort och konvertera filerna i programvaran vid senare tillfälle. Det finns många DrDepth användare som har gjort inspelningar, det är inte ogjort utan de går att använda med Humminbird AutoChart programvara.

1. Djup data spelas in med en Humminbird GPS/ekolod som har SD kortläsare.

2. Informationen konverteras i en PC med hjälp av AutoChart programvara och exporteras till AutoChart SD kortet.

3. Kartan kan sedan visas på en Humminbird enhet som är LakeMaster kompatibel vilket de flesta modeller är med en uppdatering.

Humminbird AutoChart har många fördelar när sjökortet är skapat. Det som måste ritas in först är Zero Lines / strandlinje, på vissa sjöar kan detta vara inritat från början men på de flesta svenska sjöar måste detta göras. Sedan kan sjökortet automatiskt skapas baserade samlad djupdata. Kartorna blir mycket detaljerade med täta djupkurvor, unika funktioner är möjlighet att ändra färg på ett visst djup där man vet att fisken står för att lättare hitta området. Det går att justera för hög och lågvatten samt att grunda områden kan ges en tydlig färg.


Har användaren dessutom en MinnKota trolling motor med iPilot Link finns fler unika funktioner. Genom att markera en djupkurva på sjökortet så kan iPilot link följa kurvan så länge användaren önskar. Möjlighet finns även att ställa in ett avståndsvärde så att iPilot Link följer parallellt med djupkurvan.

Humminbird AutoChart Pro

ger ytterligare två lager av information. Möjlighet att visa bottenhårdhet för att lättare kunna hitta områden där fisken står. SideImaging overlay är en funktion för dem som har en Humminbird SideImaging enhet.

Konturer och botten bilder som spelats in läggs uppe på kartan för att lättare visualisera hur botten ser ut.

Ca pris Priset är ej fastställt, kommer att presenteras senare i höst.

Jan Comstedt AB är en väl etablerad distributör på den svenska marinmarknaden och grundades 1983. Företaget omsätter idag ca. 50 miljoner med tretton anställda. Sedan 1999 drivs och ägs bolaget av syskonen Anna och Mats Comstedt samt Magnus von Barth. Jan Comstedt AB är generalagent för många välkända varumärken som Teleflex Marine, Jabsco, Rule, Lectrotab, TBS electronics, CombiLock, Bomar, RAM mounts, Railblaza, Humminbird, MinnKota, Cannon, Fusion, Navicom, och Shakespeare.

För ytterligare information kontakta:

Mats Comstedt

e-mail: mats@comstedt.se

+46 31 775 65 21

+46 708 42 03 90

Jan Comstedt AB

Box 12022

SE-402 41 Göteborg

+46 31 775 65 30

+46 31 24 53 17

www.comstedt.se


Kohler Marine utser Diesel Power till ny svensk distributör


Det amerikanska företaget Kohler ansåg att Diesel Power AB var det bästa företaget i Sverige för att representera deras världsledande marina elverk.

 

“- Vi är stolta och mycket glada att en kvalitetstillverkare som Kohler Marine valde oss som deras nya svenska distributör tack vare vårt breda återförsäljarnät, tekniska kunnande och långa erfarenhet av marina dieselmotorer”, säger Peter Nauwerck; VD, Diesel Power AB.

 

Kohler har sedan 1920 målmedvetet utvecklat ett komplett sortiment av motordrivna generatorer för både industriella och marina applikationer. Idag är Kohler Marine världens största tillverkare av marina gensets mellan 5 och 400 kW till både fritids- och yrkesbåtar med ett världsomspännande nätverk av återförsäljare och servicepartners.

Det som utmärker elverken från Kohler Marine är deras driftsäkerhet och låga ljudnivå. Dessutom är de kompakta och levereras med marknadens mest omfattande garantier. Självklart finns både 50 och 60 Hz samt en- och trefas genset i deras omfattande sortiment.

 

Alla Kohler produkter levereras kompletta installations- och servicemanualer och samtliga 1500 rpm gensets har upp till 5 års garanti. Förutom sina egna marina motorer använder Kohler även dieslar från Yanmar, John Deere och Scania. Vid en korrekt installation av elverket, så ser ljudisoleringshuven i aluminium till att generatorn går nästan ljudlöst.

 

 

Alla delar som kräver service är placerade på en sida och zinkanoderna i kylsystemet skyddar mot korrosion. Dessutom finns det automatiskt stopp vid för lågt oljetryck eller för hög temperatur. Bland tillvalen finna bland annat en start/stopp panel vid förarplatsen, parallell-körning funktionalitet, elsystem med isolerad jord, m.m.

Företagsfakta:

 • Kohler Marine har ett globalt nätverk av mer än 800 företag som stöttar med försäljning, service och reparationer av gensets.
 • Kohler Marine tillhör divisionen Kohler Power Systems, vilket bland annat består av ledande tillverkare som SDMO, Lombardini, UPSL och Kohler engines.
 • Kohler Power Systems är en av fyra divisioner tillhörande bolaget Kohler Co.
 • Kohler startade 1873 och har mer än 30,000 anställda & 50 fabriker världen över.

 

Företag: Diesel Power AB, www.dpower.se  

Kontaktperson:

VD Peter Nauwerck Tel direkt: 031 - 748 62 03; Mobil: 0705 - 68 57 73 E-post: peter@dpower.se  


UNIKT KORROSIONSKYDD FRÅN SPINLOCK


Uppblåsbara flytvästar är utrustade med en CO2-cylinder som blåser upp västen när man faller i vattnet. Denna cylinder sitter som bekant väl inpackad i västens fodral. Den marina miljöns väta och fuktighet får normalt en gas-cylinder att börja korrodera inom en relativt kort tid. Vid varje service kontrolleras cylindern bl a med avseende på korrosion. En CO2-cylinder som uppvisar korrosionsskador byts alltid ut. En cylinder med ojämn korroderad yta kan skada västens lunga. Korrosionen påverkar även cylinderns livslängd och kan missfärga västen. 

 

Spinlock har därför tagit fram CRCTM, Corrosion Resistant Coating, en unik ytbehandling för de CO2-cylindrar som sitter i Spinlocks flytvästar Deckvest LITE och Deckvest 5D. Dessa CO2-cylindrar säljs nu också som omladdningssatser och finns även hos Spinlocks auktoriserade servicecentra.

 

Omladdningssatserna passar alla uppblåsbara flytvästar som laddas med UML Pro Sensor och UML Mk5.

 

Tack vare CRC-behandlingen får både flytvästens lunga och cylindern en avsevärt bättre livslängd. CO2-cylindern korroderar inte, varken den som sitter monterad i din flytväst, eller den omladdningssats som du har ombord om olyckan skulle vara framme.

 

Rek pris omladdningssats från 400:- inkl moms

 

För ytterligare information kontakta:

 

LIROS Skandinavia AB

+46 31 915200

info@lirosropes.se

www.lirosropes.se

 


Seapilot för Windows 8

Seapilots navigeringsapp har varit en succé sedan starten, och var 2012 den iPad-app som stod för den största omsättningen i svenska App Store.

Nu lanseras den för läsplattor med operativsystemet Windows 8 och kan köpas i Windows Store över hela världen.

– Den går dessutom att använda på en PC med Windows 8, säger Jens Johansson, vd för Seapilot.

 

Seapilot, som är den enda navigeringsappen med AIS-data, har snabbt blivit en storsäljare för fritidsbåtägare i Sverige sedan den lanserades i juli 2011. Appen finns ocksåi Danmark, Finland, Estland, Lettland, Norge ochTyskland.

 

– Seapilot är både billig och enkel att använda, trots att det är en professionell navigeringsapp, säger Jens Johansson. Med Seapilot kan du se alla båtar och fartyg med en AIS-transponder. Dessutom presenteras väder i realtid via AIS från över 60 väderstationer i Sverige. Seapilot visar vindstyrka, vindriktning, lufttryck, temperatur och vattenstånd från valfri väderstation.                 

 

Seapilot – som kom på en hedrande andraplats när priset till årets mobila nyttotjänst delades ut på Mobilgalan 2011 – har hittills endast funnits för iPhone och iPad. Men nu lanseras den även för läsplattor med Windows 8 och Windows RT, och i början av nästa år kommer en version för Windows Phone.

 

– Den nya Windowsversionen är dessutom den första som fungerar på en persondator.

Skillnaden är att man då använder tangentbord och mus istället för pekskärm, säger Jens Johansson.

 

–  Vi tycker att det är kul att Seapilot, som är den ledande leverantören av sjönavigeringsverktyg i Sverige, väljer att satsa på Windows 8 och Windows RT. Det stärker vårt utbud och tillför en dimension för våra användare, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows.

 

Priser:
Seapilot for Windows 8 (appen)                       380 kr

Sjökort för Sverige                                                 290 kr

 

Läs mer om Seapilot for Windows 8 på Windows Store >>

 

 

För mer information:

Jens Johansson, vd Seapilot AB, +46-8-506 121 19, jens.johansson@seapilot.com

Tomas Floberg, Affärsområdeschef Microsoft, +46-8-752 32 85, thomas.floberg@microsoft.com

 

Läs mer på www.seapilot.se >>

 

 

Seapilot är världens enda navigeringsapp som visar AIS-mål och AIS-realtidsväder. Den bygger på de internationella standarder för elektronisk navigering som används av yrkessjöfarten. Seapilot har utvecklats av True Heading och Stockholmradio – experter på AIS, VHF, marin navigation och kommunikation till havs.

Appen gör professionell navigering enkel och finns idag tillgänglig för iPhone och iPad samt tablets och pc med Windows 8.


Raymarine gS serien displayer


Nya gS Serien svarar upp mot krävande navigatörers behov av integrerad navigation med obegränsad flexibilitet. Varje display i gS Serien är en fullfunktions navigationsdisplay utrustad med ny supersnabb dubbelkärnad processor samt en tredje dedicerad grafikprocessor med supersnabb responstid.

 

Navigationen är oerhört enkel via Multi-Touch kontroll av Raymarines LightHouse användarinterface.

 

Du kan skapa en en-stations touchscreen installation eller expandera till ett fler-stationssystem med trådlöst tangentbord. gS serien kan även direktlänkas till Raymarines nya Multifunktionsdisplayer.

 

gS serien stödjer Navionics Platinum Plus kartografi och erbjuder fantastiska 3D kartbilder och flygfoton som overlay på kartan.

 

Det finns tre olika displaystorlekar att välja bland: 9”, 12,1” 0ch 15,4”

Displayerna är utvecklade med en ny LCD teknik som eliminerar ”Black out” effekten som orsakas av polariserande solglasögon.

Kant-till-kant glas gör att gS Serien kan flushmonteras integrerat och elegant, displayerna är dessutom oerhört tunna.

 

Oanade anslutningsmöjligheter. gS Serien stödjer WiFi och Bluetooth, de har 3 Raynet portar med nätverksswitch, NMEA2000 nätverk via SeaTalkng, HDMI utgång för fjärrstyrda monitorer eller LCD TV anslutning, 2 compositvideo ingångar och extern alarmanslutning.

 

Ca pris 9” från 44 990:-

Ca pris 12” från 52 990:-

Ca pris 15,4” från 74 990:-


Läs mer på raymarine.se                                                  


Ny generation autopilot från Raymarine


Nya Evolution adaptiva autopiloter erbjuder en helt ny nivå av precis autopilotskontroll. Genom avancerad teknologi och Evolution Ai kontrollalgoritmer analyserar autopiloten omedelbart omvärldsdata och ger styrkommandon för maximal styrprestanda. Resultatet är precis och tillförlitlig kurshållning, oavsett hastighet eller sjöförhållanden.

 

Piloterna passar såväl segel- som motorbåtar, de är enkla att installera, sensorn kan monteras valfritt ovan eller under däck. Det är enkelt att komma igång, ingen kompasskalibrering behövs.

 

Tre enkla valbara förutsättningar förenklar din navigation: Race performance är finstämd för kappseglare och ger knivskarp kurshållning på alla bogar. Läget Cruising performance ger suverän kurshållning och perfekta kursändringar under alla förhållanden. Evolutionpiloterna styr så korrekt att de sparar bränsle och tar dig till destinationen snabbare. Läget Leisure performance är för avkopplande segling.

 

Evolutionpiloterna finns för alla typer av styrning: rorkult-, ratt-, inombords/utombords-, solenoidstyrning och de senaste drive-by-wire systemen.

 

Piloterna kontrolleras från en p70/p70R kontrollenhet, eller direkt från din Raymarine multifunktionsdisplay. Mer information på raymarine.se


Blåtand till Fusion marinstereo.


Nya tillbehör gör Fusion marinstereo kompatibel med Bluetooth för musikstreaming.

Fusion har tagit fram nya tillbehör som gör det möjligt att streama musik från till exempel en telefon till en Fusion marinstereo. Många använder idag tjänster som till exempel Spotify och det nya tillbehöret gör det möjligt att trådlöst ha kontakt med stereon. Bluetooth modulerna är vattentäta (IP65) och testade för den marina miljön och har en räckvidd på 10m. Modulerna finns i två versioner och ger möjlighet att streama musik och radio trådlöst från en A2DP kompatibel Bluetooth enhet som Apple, Android, Windows, Blackberry m.m. när stereon är aktiv.

 

 

MS-BT100 är en universal Bluetooth modul som ansluts till AUX ingången och strömförsörjs från Fusion stereon.

                     

Ca pris:                 MS-BT100            495,- inkl.moms

  

MS-BT200  är en mer avancerad Bluetooth modul som passar till Fusion 700 serie och Fusion RA205. Den ansluts till Sirius ingången och ger möjlighet att streama musik från en Bluetooth kompatibel enhet samt att även kontrollera och styra enheten från Fusion stereon. Artist, låtnamn kan presenteras på skärmen beroende på enhetens Bluetooth egenskaper.

  

Ca pris:                 MS-BT200            995,- inkl.moms

  

Jan Comstedt AB är en väl etablerad distributör på den svenska marinmarknaden och grundades 1983. Företaget omsätter idag ca. 50 miljoner med tretton anställda. Sedan 1999 drivs och ägs bolaget av syskonen Anna och Mats Comstedt samt Magnus von Barth. Jan Comstedt AB är generalagent för många välkända varumärken som Teleflex Marine, Jabsco, Rule, Calix, TBS electronics, CombiLock, Bomar, RAM mounts, Railblaza, Humminbird, MinnKota, Cannon, Fusion, Navicom, och Shakespeare.

För ytterligare information kontakta:

Mats Comstedt

e-mail: mats@comstedt.se

+46 31 775 65 21

+46 708 42 03 90

 

Jan Comstedt AB

Box 12022

SE-402 41  Göteborg

+46 31 775 65 30

+46 31 24 53 17

www.comstedt.se


Ta emot SMS från din båt


SMS100 är den senaste produkten från Maretron som gör livet enklare för alla båtägare. Den ansluts till ett NMEA 2000-nätverk och skickar meddelanden till din mobil baserat på larm som du har satt upp i en Maretron display. Du kan få info på i stort sett vad som helst från båten, till exempel:

 • Högt slagvatten
 • Låg batterispänning
 • Urdragen landströmskabel
 • Öppnad lucka eller dörr
 • Flyttad båt
 • Hög temperatur i frys/kyl
 • För hög fart
 • Ökande vind
 • Tanknivåer
 • Och mycket, mycket mera

Förutom att SMS100 skickar meddelanden kan du även skicka ett SMS till båten, så får du aktuell status.

I SMS100, som är vattentät, monteras ett vanligt SIM-kort. Ifrån en Maretron display (DSM150/DSM250 eller N2KView) programmeras de mobilnummer som SMS100 ska kunna SMS:a till.

För varje larm som sätts upp anges vem eller vilka som ska få det aktuella meddelandet. På så sätt kan en person få larm om landströmskabeln har dragits ur, och en annan om det börjar bli dags att tanka båten.

"Tack vare Maretrons lösningar inom NMEA 2000 går det att övervaka och styra i princip allt i en båt. Nu med SMS100 är det också enklare än någonsin att ha full koll även om man inte är i båten", säger Christer Ullskog, försäljningschef på Marinplus AB.

Rekommenderat pris på SMS100 är 6 690 kr inkl moms.

SMS100 är den senaste produkten från Maretron som gör livet enklare för alla båtägare. Den ansluts till ett NMEA 2000-nätverk och skickar meddelanden till din mobil baserat på larm som du har satt upp i en Maretron display. Du kan få info på i stort sett vad som helst från båten, till exempel:

 • Högt slagvatten
 • Låg batterispänning
 • Urdragen landströmskabel
 • Öppnad lucka eller dörr
 • Flyttad båt
 • Hög temperatur i frys/kyl
 • För hög fart
 • Ökande vind
 • Tanknivåer
 • Och mycket, mycket mera

Förutom att SMS100 skickar meddelanden kan du även skicka ett SMS till båten, så får du aktuell status.

I SMS100, som är vattentät, monteras ett vanligt SIM-kort. Ifrån en Maretron display (DSM150/DSM250 eller N2KView) programmeras de mobilnummer som SMS100 ska kunna SMS:a till.

För varje larm som sätts upp anges vem eller vilka som ska få det aktuella meddelandet. På så sätt kan en person få larm om landströmskabeln har dragits ur, och en annan om det börjar bli dags att tanka båten.

"Tack vare Maretrons lösningar inom NMEA 2000 går det att övervaka och styra i princip allt i en båt. Nu med SMS100 är det också enklare än någonsin att ha full koll även om man inte är i båten", säger Christer Ullskog, försäljningschef på Marinplus AB.

Rekommenderat pris på SMS100 är 6 690 kr inkl moms.

www.marinplus.se


Gör an

Ny upphängningskrok för linor vid Y-bommar. Från Aronowitsch & Lyth. *Klicka*

Marinplus lanserar motorövervakningsadapter för äldre motorer till NMEA 2000

Motordata från äldre motorer kan nu visas i moderna navigatorer som har NMEA 2000, SeaTalk NG och SimNet.
Motordata från äldre motorer kan nu visas i moderna navigatorer som har NMEA 2000, SeaTalk NG och SimNet.

 

Engelska Actisense lanserar den nya motorövervakningsadaptern EMU-1 som omvandlar data från motorer med analoga givare till branschstandarden NMEA 2000 (även SeaTalk NG och SimNet). Det gör det möjligt att visa och övervaka motordata som t.ex. varvtal, oljetryck, timmar och kylvattentemperatur i en multidisplay, surfplatta, plotter, mobil eller dator.

EMU-1 har sex ingångar för analoga givare och kan användas parallellt med eller i stället för befintliga mätare. Den har även fyra larmingångar, två varvtalsingångar och två extra ingångar för framtida expansion. Det gör den mycket flexibel för olika typer av installationer och motorer. Den kan monteras i motorrummet eller vid förarplatsen där de befintliga mätarna är monterade.

EMU-1 konfigureras för att anpassas efter varje individuell motors givare, vilket ger en flexibel lösning för alla typer av motormärken och modeller. Standardkonfigurationer är tillgängliga initialt, och fler inställningar för specifika mätare och givare kommer att adderas framöver.

”EMU-1 är en mycket prisvärd lösning för att få in båtens motordata i NMEA 2000-nätverket. Trasiga mätare eller mätare som inte passar in kan plockas bort och moderna designade lösningar kan höja båtens värde. Nu blir det enkelt att få motordata på flera platser i båten, säger Christer Ullskog, försäljningschef på Marinplus AB.

Actisense distribueras i Sverige av Marinplus AB, ledande inom NMEA 2000-teknik, och finns i handeln från slutet av april.

Rekommenderat pris på EMU-1 är 4 590 kr inkl moms.

Marinplus AB är specialist på lösningar som gör båtar modernare, smartare och säkrare. Vi representerar ledande internationella leverantörer inom kontroll- och fartygsövervakningssystem, mörkerkameror samt navigationssystem. Tillsammans med våra tjänster är det möjligt att få riktigt användarvänliga och innovativa lösningar i båten. Våra kunder är båttillverkare, installatörer, butiker, rederier och myndigheter i Norra Europa. Välkommen till Marinplus!

För mer information och bilder, kontakta Håkan Blumenthal, 08-5093 4000, 070-688 6555 eller hakan@marinplus.se.


Motordata kan ses på läsplattor och i telefonen.
Motordata kan ses på läsplattor och i telefonen.


Autopilot från Garmin till Yamaha


Garmin presenterar nu nya GHP 20 Yamaha Helm Master Autopilot– en marin autopilot speciellt framtagen för Yamahas Helm Master system. Eftersom Yamaha systemet är ett elektroniskt styrsystem uppbyggt runt CAN tekniken (Controller Area Network), är det möjligt att på ett enkelt sätt integrera autopiloten i båten utan att man behöver installera någon speciell autopilot pump.

 

– Vi är mycket glada över att vara den första autopilottillverkaren som kan erbjuda autopiloter till Yamahas Helm Master system, säger Dan Bartell, försäljningschef på Garmin International.

– Med Helm Master har rorsman full kontroll, vilket ger ökad situationsmedvetenhet, förtroende och säkerhet.

 

Yamaha Helm Master är ett fullt integrerat kontrollsystem inkl. joystick, konstruerad för motorbåtar med två eller tre Yamaha utombordsmotorer. Systemet använder toppmodern elektronik och med den inbyggda joysticken manövrerar du enkelt båten i 360 grader. Med systemet kan du tryggt flytta båten framåt, bakåt, i sidled eller diagonalt, samt rotera kring din egen axel när du behöver manövrera i trånga småbåtshamnar.

 

Garmin GHP 20 Yamaha autopilot ger överlägsen kontroll och prestanda. GHP 20 integreras till Yamaha Helm Master via en medföljande gateway. Båten styrs nu med automatik på önskad kurs, enligt ett inprogrammerat styrmönster eller i en fastslagen rutt. Genom att utnyttja all data från Yamaha-systemet kommer GHP 20 Yamaha autopilot styra optimalt under alla farter och sjöförhållanden.

 

Med GHP 20 Yamaha autopilot system kan du njuta av alla funktioner som finns i Garmins befintliga sortiment av autopiloter, inklusive Shadow Drive-teknik - en funktion som automatiskt kopplar ur autopiloten när du tar tag i rodret, vilket möjliggör snabb och säker manövrering utan att manuellt koppla ur autopiloten. Autopiloten tar automatiskt över igen när en stadig kurs har återupprättats. Dessutom fungerar autopilot systemet som en kurskälla för annan utrustning ombord, vilket möjliggör MARPA och radar overlay när den är ansluten till en Garmin-plotter och radar. För enkel installation och integrering med andra produkter från Garmin, har GHP 20 autopilot komplett NMEA 2000-anslutning.

 

GHP 20 Yamaha autopilot systemet använder sig av Garmin GHC 10 autopilot kontrollenhet, som är designad för att hjälpa båtfolk att konfigurera och styra autopiloten. Med en tydlig 3,5" färgskärm, tre funktionsknappar, och en särskild "Standby"-knapp, kommer båtägare med Yamaha Helm Master styrning kunna dra nytta av det enkla, interaktiva gränssnittet, och kommer att kunna kontrollera båtens kurs med en enkel knapptryckning.

 

GHP 20 Yamaha Helm Master Autopilot beräknas finnas tillgänglig i juni 2013.

För mer information besök www.garmin.com/marine


Autopilot från Humminbird


Humminbird tar nästa steg i utvecklingen av att bredda sitt produktprogram.

Humminbird autopiloter är en vidareutveckling av autopiloterna från Navicontrol som förvärvades av Johnson Outdoors 2010. I Johnson Outdoors finns förutom Humminbird även varumärkena MinnKota och Cannon. Strävan efter att ta fram kompletta system för sportfiske och navigering fortsätter och många nyheter kommer att presenteras inom de kommande åren.

 

Humminbirds nya SC110 autopilot omfattar alla komponenter som behövs för automatisk styrning och exakt navigering för de flesta båtar och fartyg. SC110 har den senaste tekniken i stilren design som är lätt att hantera. Den moderna displayen med den eleganta designen passar väl in på alla instrumentpaneler vare sig det är en segelbåt eller en motorbåt.

I centrum av autopilotsystemet finns SCP110 kursdator. Den drivs av en 32-bitars processor som använder avancerade beräkningar för att optimera roderrörelser. Den använder en multisensor teknologi som baseras på samlad data från fluxgatekompassen, GPS och en inbyggd solid-state rate gyro. Tillsammans skapar de bästa möjliga kurs och styrförmåga.

Den vattentäta SC110 displayen visar klara färger, grafisk och numerisk visning av kurs, bäring, roderrörelser, larm och status indikering för auto, standby och seglingslägen.

Det finns ett brett urval av pumpar och drivenheter för att matcha individuella behov till båtar och fartyg. SC110 är designad och utvecklad för att kunna användas utan roderlägesgivare vilket underlättar installation på båtar med utombordare.

 

Ca pris komplett system från 22 995,- inkl.moms

 

Jan Comstedt AB är en väl etablerad distributör på den svenska marinmarknaden och grundades 1983. Företaget omsätter idag ca. 50 miljoner med tretton anställda. Sedan 1999 drivs och ägs bolaget av syskonen Anna och Mats Comstedt samt Magnus von Barth. Jan Comstedt AB är generalagent för många välkända varumärken som Teleflex Marine, Jabsco, Rule, Calix, TBS electronics, CombiLock, Bomar, RAM mounts, Railblaza, Humminbird, MinnKota, Cannon, Fusion, Navicom, och Shakespeare.

För ytterligare information kontakta:

Mats Comstedt

e-mail: mats@comstedt.se

+46 31 775 65 21

+46 708 42 03 90

 

Jan Comstedt AB

Box 12022

SE-402 41  Göteborg

+46 31 775 65 30

+46 31 24 53 17

www.comstedt.se


Nytt spridarskydd i läder


 

Waterline design har tagit fram ett läderskydd till spridarnocken som monteras med kardborrband. Skydda dina segel mot nötning från spridarna. Sätt på ett läderskydd som är skonsam mot dina segel. Spridarskyddet är tillverkad av läder med en gummikord i kanten som gör att skyddet passar bra oavsett utformningen av dina spridare. Insidan är fodrad med neopren för extra bra passform. Skyddet har en lång kardborreband för att passa även breda spridare. Säljs i par, tre storlekar.

 

• Lätt att sätta på och ta av med kardborre

• UV-skyddad

• Inga mer silvertejp

• Bra passform

• Lämplig för alla typer av spridare

 

PRODUKTINFORMATION

Material: Läder, neopren, kardborrband

Färg: Grå

Art nr: 1050, 1052, 1054

Pris: från 360:-/par

 

Sälja hos Erlandsons Brygga, Benns, Hjertmans, Båtaccenten m fl.

 

WATERLINE DESIGN

Waterline Design säljer smarta och enkla båttillbehör. Vi tillverkar, utvecklar och designar våra produkter. Produkterna är nya för den svenska båtmarknaden. Företag har funnit i ca 2,5 år och säljer via återförsäljare och hemsida.

 

Bland våra övriga produkter finns en serie med myggnät, 5 olika mörkläggningsgardiner, nät-kassen för att kyla dryck eller skrubba potatis, hinkvikten som hjälper till att välta hinken när man ”fiskar upp vatten”, mätkortet, skavskydd som skyddar tamparna, fenderstrumpa på löpmeter mm.

 

KONTAKT INFO

Per Johansson

0708 - 83 22 22, 08 - 837 000, Monter C15:21

per.johansson@waterlinedesign.se, www.waterlinedesign.se


Lampor i skimrande segelduk - Wind in Minds nyhet på Allt för sjön.


 Pressmeddelande Stockholm februari 2013

Inför båtmässan Allt för sjön presenterar Wind in Mind lamporna Skagerrak haze bordslampa och Skagerrak small haze i grå hightech-segelduk. Den halvtransparenta duken ger ljuset ett silverskimrande intryck där lystern i de laminerade trådarna för tankarna till gnistrande solljus i havsvågor.

Bordslampskärmen Skagerrak haze bordslampa och taklampan Skagerrak small haze är sydda av halvtransparent svagt grå laminerad segelduk med vita trådar vävda i ett rutmönster. Skärmen hålls ihop med en tunn svart tamp trädd genom öljetter. Bordslampskärmen har klofäste att sätta direkt på ljuskällan, för att passa till de flesta lampfötter. Taklampan har stickkontakt för tak, täckande kåpa, och textilklädd sladd i vitt eller svart. Båda lampskärmarna har samma mått, höjd 20 cm och diameter 21 cm.

Pris: Skagerrak haze bordslampa 550 kr och Skagerrak small haze 800 kr.

 Wind in Minds design är inspirerad av segel, vind och hav. Öljetter, segelsömmar och tunna tampar blir vackra och funktionella detaljer från hantverk lånat av segelmakare.

- Segelduk i olika lager har resulterat i lekfulla och stilrena lampskärmar där ljuset bryts vackert genom segelduken och ger ett behagligt och varmt sken. Förutom duken är detaljerna och bearbetningen av materialet viktiga faktorer för lampornas utformning, säger

Annika Hadenius, industridesigner och en av tre grundare till Wind in Mind.

Övriga lampor i sortimentet är vägglampan Kattegatt och olika varianter av taklampan Skagerrak och bordslampskärmen Skagerrak. Wind in Minds produkter finns att beställa via

www.windinmind.se och säljs i utvalda butiker.

Fakta om Wind in Mind AB

 

Wind in Mind AB formger och säljer lampor, väskor, necessärer, plånböcker mm i segelduk. Alla produkter har högsta kvalité och är omsorgsfullt handsydda i slitstarka material. Wind in Mind AB grundades 2008 av tre vänner med en gemensam förälskelse i hav och segling sedan barnsben. Läs mer på www.windinmind.se.

För mer information eller bilder kontakta

 

Mari Wikström, grundare, 070-408 29 96, mari@windinmind.se


Super GPS musen

Pressinformation:
2,0 m noggrannhet och USB anslutning

 

GU-158 Liten och pålitlig u-Blox GPS Locator (GPS-mus) med kort start tid och stor noggrannhet. Det huvudsakliga användningsområdet för GU-158 är att vara en del av integrerat system, vilket kan vara en enkel PVT (Position-hastighet-tid) systemet, t.ex. GPS-mus, i datorbaserade system.
GU-158 är den bästa GPS mottagaren för system där noggrannhet, prestanda, känslighet, energiförbrukning, och/eller storlek på modulen avgör valet. Av specifikationen för GU-158 framgår att förutom snabb uppstart är uppdateringen av position är 5 Hz och en positionsnoggrannhet på 2,4 meter kanske det mest anmärkningsvärda. Med EGNOS uppnår du till och med 2,0 m  noggrannhet.

Mottagarkänsligheten på -160dbm är självklart också svårt att uppnå för konkurrenterna.

GU-158 är mycket lämplig att använda till Fugawi Marine 5 och andra navigationssystem.

USB anslutning och drivrutiner för Windows XP, Vista, Win7, Win 8, Win CE.

*Klicka vidare*

 


Tipsa en vän     Skriv ut

Solteknik november 2015

Sök båt maj 2015


Nautisk U spalt 4

Plotterboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Auktionet maj 2013

Fritidssk o Bryggboden