I slutet av artikeln listas kategorier. Där kan du också välja DagensBåtliv.se i webbutförande.

Allt för sjön har öppnat för 80:e gången

Allt för sjön, Skandinaviens största båtmässa, har öppnat och över 400 båtar finns utställda. Trots avsaknad av stora segelbåtar, förutom Najad, är det en trevlig mässa som visar upp många nya båtmodeller. ”Krisen i båtbranschen har fått båtfabrikanterna att tänka i nya banor och här på mässan presenteras många helt nya modeller”, berättar Marie-Louise Johansson, projektkoordinator på Allt för sjön. Nye mässgeneralen Hanse Thorslund har satt sin prägel på mässan. Bland annat möts vi av bredare gångar i A-hallen.

”Båtförsäljningen på begagnatsidan har tagit fart”, säger Sweboats VD Mats Eriksson. ”Vi hoppas nu att det ska smitta av sig på nyproduktion av lite större båtar också”, säger Mats och fortsätter: ”Det såldes till och med båtar i mellandagarna, har några försäljare rapporterat.” De fina båtår som varit gynnar också tillbehörsbranschen eftersom båtarna används mera, tillbehör slits och båtägarna köper nytt till sina båtar.

Att segelbåtskartellen håller ihop märks på mässan. Visst saknar vi bryggan med alla segelbåtar i A-hallen. Vita segel finns det, men dessa sitter på ”sportsegelbåtar”, dagseglare och jollar. Bland dem hittar vi en ny formgjuten segeljolle från Estland. Enda bobara segelbåten är Najad 410.

Ständig kö till mässans ända bobara segelbåt

Sunstream Boatlifts Nordic AB presenterar en båtlift med färdig kapellösning. Uppfinnaren har tidigare jobbat åt flygplanstillverkaren Boeing, men valde att byta bransch. Han tog med sig sina idéer om smartare båtliftar. Dessa har blivit en stor artikel ute i Europa får vi veta.

KMK 100 år

Bokförläggare Tor Bonnier beställde "Droskan" av KB Sjöexpress på Lidingö 1922. Hon är ritad av Gideon Forslund.

Kungliga Motorbåtsklubben, KMK, firar 100 år i år. Anders Vaerneus berättar att det en gång i tiden var KMK som lade grunden för dagens båtliv. KMK arrangerade den första båtmässan i Sverige och det var i Saltsjöbaden 1922. Ett flertal vackra äldre trä- och plastbåtar finns utställda i Classic Boat Show längst ned i C-hallen.

Barnskoj

I ”Barnskoj” har barnen en egen lekpark i C-hallen.

Mässan innehåller allt från nya Litiumjonbatterier och snåla kylboxar med kompressor som uppges ha 35 % lägre energiförbrukning än sin föregångare till Quadski som kan köras på såväl vatten som landsvägar samt den riktigt stora 43-fotaren från Princess.

 

Läs mer här om mässan och nyheter *Klicka vidare*

Vi återkommer med fler nyheter och prylar från Allt för sjön.

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 

(0)
DagensBåtliv.se
Ansvarig utgivare: Bengt Utterström
Webmaster: Bengt Utterström
Redaktion: , Text & bild: Bengt Utterström, Lars W Gustavsson, Bengt Utterström & Lars W Gustavsson, Text & bild: Lars W Gustavsson
Gå till webbversion