I slutet av artikeln listas kategorier. Där kan du också välja DagensBåtliv.se i webbutförande.

Göteborgs Båtmässa för 56:e gången

Najad 410 är mässans enda bobara segelbåt. Övriga företag i Sverige som säljer segelbåtar bojkottar Göteborgs Båtmässa och Stockholms Allt för sjön. Kartellen satsar enbart på de flytande båtmässorna.
Göteborgs Båtmässa är en inspirationsplats för båtlivet. Trots bara en bobar segelbåt har mässgeneralen Bengt Wallin med personal lyckats att åter igen skapa en trevlig båtmässa i Göteborg. Trots att Allt för sjön i Stockholm bara ligger cirka 5 veckor senare. 19 världspremiärer och 11 Skandinavienpremiärer visas upp. De flesta är dock små båtar såsom styrpulpetsbåtar.

En riktigt manspryl hittade vi på golvet i Polyropes monter. En landströmskabeln omflätat av ett skot!

Mässans bjässar är en Princess 52 och en Fairline 48. Enda bobara segelbåten är Najads 410. ”Det går bättre för båtbranschen nu”, säger Mats Eriksson, VD på båtbranschorganisationen Sweboat. ”Det säljs fler båtar på den så kallade eftermarknaden. Det gäller främst båtar byggda från år 2000 och senare. ”När det säljs begagnade båtar påverkar det nybåtsproduktionen positivt. Två fina somrar bidrar också till att öka intresset för båtlivet och det välkomnar vi”, avslutar Mats Eriksson. Vi får också veta att i USA ser man ”nya” människor till båtlivet. USA brukar ligga före i konjunkturer och kanske får vi se ”nya” båtmänniskor i Sverige framöver.

Sjöräddningssällskapet, SSRS, kommer att satsa på förebyggande åtgärder under 2015. De ska hjälpa till att utbilda människor som arbetar inom den kommunala räddningstjänsten. Det drunknade 137 människor under 2014. Av dessa är ett 30 tal relaterat till fritidsbåtar. Resterande är andra drunkningar som till exempel vid bad och den siffran är på tok för hög.

Volvo Penta firar 10 år med IPS-drevet. Genom åren har det sålts cirka 16 000 IPS-drev och dessa blir allt vanligare på båtar från cirka 40 fot och större. VolvoPenta presenterade även en ny och kompakt bensin V6 på 200/240 Hkr med katalysator och variabelt vridmoment. Den uppfyller alla klassningar vad gäller avgasutsläpp.

Fredrik Strömbäck från Sjöfartsverket berättar att Båtsportkorten på Ostkusten kommer i nytryck i år medan Västkusten får vänta till 2016.

Landströmskabel som ser ut som ett skot. Den är så hemlig så att den finns ännu inte, säger Benny Nilsson på Polyrope och skrattar. CE-märkningen är inte klar får vi veta. Att en landströmskabel kan skapa ett "habegär" trodde ingen av oss tidigare.

Fakta

Mässan har 297 utställare. Det är 25 fler än under 2014. Det finns totalt 390 båtar och då är även alla jollar räknade. Ytan uppgår till 30 000 kvadratmeter och vi upplever att det är mindre utställningsyta på övre planet än tidigare år.

19 världspremiärer *Klicka vidare*

11 Skandinavienpremiärer *Klicka vidare*

Mässan pågår dagligen till söndag 8 februari. Under hela veckan finns ett massiv programverksamhet med paneler, uppträdanden och debatter. *Klicka vidare*

 

 

Veteransbåtshallen är som vanligt väl värd ett besök. Lucas 14 år håller koll på gubbarna.
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bosadsort.
(0)
DagensBåtliv.se
Ansvarig utgivare: Bengt Utterström
Webmaster: Bengt Utterström
Redaktion: , Text & bild: Bengt Utterström, Lars W Gustavsson, Bengt Utterström & Lars W Gustavsson, Text & bild: Lars W Gustavsson
Gå till webbversion