I slutet av varje artikel listas kategorier. Där kan du också välja DagensBåtliv.se i webbutförande.

Garmin och Navionics sjökort 2022

Bild: Skärmdump från Garmin
Garmin och Navionics presenterar nya varianter av sjökort till navigatorer. De senaste versionerna av de nya sjökorten fungerar inte i äldre navigatorer. Men det finns fortfarande aktuella och uppdaterade sjökort att köpa till äldre navigatorer.

Garmin köpte för några år sedan italienska sjökortstillverkaren Navionics. Navionics har sjökort över i stort sett hela världen. Garmin presenterar nu ett antal sjökortsvarianter, tillgängliga för olika enheter.

 

Sjökorten har döpts om och är väldigt snarlika i namnen. Återförsäljarna inte har hunnit uppdatera sina hemsidor och äldre beteckningar står kvar. Det är således en liten djungel att hitta rätt i och jag ska försöka reda ut det nedan.

 

Nu finns det två olika produktnamn av sjökort för Garmin med vardera två nivåer:

BlueChart

Navionics+

 

Sjökorten kan sedan köpas i olika storlekar som täcker olika stora områden. BlueChart-korten har en annan områdesindelning än Navionics +.

 

De navigatorer som ska använda sig av Garmin Navionics+ måste uppdateras till programversionen som kom i januari i år.  En tabell som visar kompabiliteten finns här:

https://www.garmin.com/sv-SE/marine/chartplotter-compatibility/ 

 

Hur uppdatering går till står beskrivet på Garmins websida för nedladdning av program:

https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=8743

 

Observera att om det på denna sida inte står 26.10 för din modell av plotter så är den inte kompatibel med Navionics+ sjökort. Då får man fortsätta med BlueChart, som fungerar i alla navigatorer.

 

Innehållet i sjökortsprodukterna är i grunden samma. Det är Sjöfartsverkets sjökortsdata som har kombinerats med Navionics sjökortsdata. Där Hydrographicas kort är tillgängliga har dessa lagts in.

 

Garmin Navionics+ sjökort har ett helt nytt utseende. De är färgstarka och har en större detaljrikedom som ger en mer intuitiv presentation och upplevelse. BlueChart behåller samma utseende som tidigare. 

Autoguidance

Autoguidance har förbättrats i Garmin Navionics+ och ska vara snabbare och mera träffsäker. Autoguidance+, som det heter i Garmin Navionics+, innebär att navigatorn föreslår en färdväg från start till mål med hänsyn tagen till vissa givna parametrar. 

 

Autoguidance  ska man dock vara försiktig med. Under inställningar är det bra om man ställer in sin båts djupgående till mer än tre meter och eventuell masthöjd. Annars riskerar man en färdväg som går över mörkblått område där djupet varierar från noll till tre meter eller att det finns en bro i vägen.

 

De avancerade funktioner man får i Vision+ är reliefskuggning, unika 3D-vyer, högupplösta satellitbilder över hamnar och flygfoton med mera.

 

I Garmin Navionics+ ingår också dagliga uppdateringar det första året. Därefter får man prenumerera på vidare uppdateringar. Med hjälp av appen Active Captain ansluter man sin mobil till navigatorn och får via den uppdateringar. Dessa uppdateringar innehåller uppgifter som samlats in av andra båtägare via  Active Captain Community och kan läggas som ett lager i plottern. Underrättelser för sjöfarande, Ufs, från Sjöfartsverket är från en sjökortsuppdatering. Det rör sig alltså om två källor för uppdateringar av sjökorten.

 

Den som har en uppdaterad navigator och Navionics+ sjökort kan fortsatt även använda BlueChart sjökort. Båda versionerna kan sättas in i två minnesplatser, men bara ett sjökort visas åt gången. Täcker sjökorten samma område prioriteras Garmin Navioncs+. Övergången mellan Garmin Navionics+ och BlueChart är sömlös. Notera dock att det enda som man märker i övergången mellan ett G3 och GN+ är att om man gör en autoguidance+ i GN+ så fortsätter den inte in i G3 området utan stannar där GN+ tar slut. När man kommer dit kan man så klart fortsätta med Autoguidance i G3 kortet.

 

Navionics finns även som en självständigt produkt för icke-Garmin navigatorer. Då heter produkterna Navionics+ och Platinum+ och motsvarar Garmin Navionics+ och Garmin Navionics Vision+.

 

De är emellertid inte kompatibla med Garmin-navigator utan är avsedda för en mängd andra fabrikat såsom B&G, Hummingbird, Lowrance, Raymarine, Simrad, för att nämna några av de största.

 

En kompabilitetslista finns här:

https://www.navionics.com/media/wysiwyg/docs/Compatibility_Guides/GPS_Plotter_Cards_Compatibility_Guide.pdf

 

Här visas Navionics sjökort:

https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@3&key=mmeiJuyouA

 

Patrick Lindahl

 
Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

(1)
DagensBåtliv.se
Ansvarig utgivare: Bengt Utterström
Webmaster: Bengt Utterström
Redaktion: , Text & bild: Bengt Utterström, Text & bild Jan Sköld
Gå till webbversion