VHF/SRC mars 2023

Mera Åland

Lilla Båtskär, Nyhamn, har ett hisschakt som riktmärke


Text & bild Bengt Utterström 2012-08-23

Hamnen Lilla Båtskär vid Nyhamn på Åland är rymlig och erbjuder gott skydd.
Hamnen Lilla Båtskär vid Nyhamn på Åland är rymlig och erbjuder gott skydd.

Lilla Båtskär är en ö i ögruppen kring Nyhamn på Ålands SV hörn. Det stora grå tornet är ingen fyrbyggnad, det är ett hisschakt som påminner om den nedlagda malmgruvan. Stora vindkraftverk på öarna är tydliga riktmärken. Hamnen är en riktig pärla med ett djup på mer än 2,5 meter.

I slutet av artikeln finns länkar till mera information om Åland, hamnar och en film.

Nyhamn står det i sjökortet med stora bokstäver. Ön heter Lilla Båtskär och är Ålands ö längst ned mot sydväst. Det är den ön som vi styr mot om vi går från svenska sidan och mot Rödhamn. Här står nu ett stort vindkraftverk som har en navhöjd på 64 meter och diametern på bladen är 70 meter. På ön intill står ytterligare fem ”vindmöllor”. Tillsammans levererar de cirka 17 % av Ålands årsförbrukning av el.


1876 byggdes den första lotsstugan. Den nuvarande bär spår av den gamla. Lotsplatsen lades ned 1990. Lotsstugan är den grå till höger.
1876 byggdes den första lotsstugan. Den nuvarande bär spår av den gamla. Lotsplatsen lades ned 1990. Lotsstugan är den grå till höger.

På den lilla ön har det varit en lotsplats och en malmgruva. Båda är nu nedlagda och fyren släktes 2007. Kvar är en fin hamn med mycket stadig och träskodd kaj. Några väl underhållna, men obebodda hus vittnar om att aktiviteter pågår fortfarande. Det är helt okey att förtöja i hamnen och vandra runt. Ålänningarna själva säger att öarna Nyhamn har genomgått en enorm infrastrukturell utveckling tack vare vindkraftverken. Här finns också tillgång till internet via fiber. Fiberkabeln lades ned samtidigt som kraftkabeln drogs till land.

Hisschaktet är inget bevakningstorn
Det grå tornet är inget bevakningstorn från kalla krigets dagar. Det är ett hisschakt till den nu nedlagda gruvan. Schaktet är 250 djupt. Sedan bär en över 2 km lång gruvgång av mot SO under havsbotten enligt ålänningen som jag talade med. Idag är gruvgången och schaktet vattenfyllt.

På hisschaktet syns fortfarande spår av lotsarnas radarövervakning. Tidigare var det också en lanternin på taket som vägledde sjöfarten med dess ljus. Fyren släcktes 2007.

Ön är idag till stora delar täckt av sprängsten från gruvepoken som pågick mellan 1957 till 1959.

Lotsstuga har anor från 1876
Enligt de källor jag har förvaltas hamnen och byggnaderna idag av en ideell förening som har till uppgift att bevara lotsplatsen i originalskick. När man tittar in genom lotsstugans fönster ser det ut som om lotsarna och båtsmännen har gått iväg på en kafferast. Lotsstugan kommer att öppnas för allmänheten framgent.

Det nuvarande lotshuset har delar från första lotsstugan som byggdes 1876 och anses vara en av Ålands bäst bevarade lotsstugor. Lotsplatsen lades ned 1990.

Ett trettiotal fågelarter häckar på öarna. Tortalt är det cirka tusen par.


Skyddad och djup hamn

Stora Båtskär, Nyhamn, går inte att missa om man är på väg till eller från Rödhamn.
Stora Båtskär, Nyhamn, går inte att missa om man är på väg till eller från Rödhamn.

Hamnen är skyddad för alla vindar, men det kan bli sjöhävning. En finsk seglare berättade att han legat i hamnen när det blåste 20 sekundmeter. Det var inga problem för honom, men det gungade en del.

Kajen är här, liksom på de flesta andra håll där yrkesmän hållit till, mycket stabil. Den är träskodd och det finns gott om moringar. Mindre båtar kan med fördel förtöja på insidan av kajen.

Vi svängde runt i hamnbassängen och lodet visade på ett betydligt större djup än 2,5 meter.

Anlöp hamnen från nordost

Inloppet från nordost.
Inloppet från nordost.

Kommer man söder ifrån följer man öns ostsida och går in i hamnbassängen från norr. Kommer man från norr är det naturligt att gå på sydsydvästlig kurs med Stor Båtskär i väster. Området nordväst om hamninloppet är enligt uppgift stenigt. Dock ej kontrollerat av oss.

Här finns filmen ”Kort & gott om Åland.” *Klicka vidare*

Länk till Ålands Museibyrå. *Klicka vidare*

Här har vi samlat information om några naturhamnar, gamla skutleder och andra platser. Uppdaterad 2013 07 08. *Klicka vidare*

Har du egna tips om Åland? Sänd oss ett mejl på redaktion@dagensbatliv.se. För publicerade bidrag sänder vi Nautisk Uppslagsbok som tack.

Ange för- och efternamn samt bostadsort om du vill kommentera artikeln.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Lilla Båtskär Lasse Ohlsson Åland 2013-09-01