VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Komplement till pulversläckare?

Maus släcker mindre bränder med rök


Text & bild: Bengt Utterström 2017-01-18

Pontus Göth håller Maus Xtin Klein röksläckare i sin hand. Den uppmärksamme ser säkert klädnypan Fixclip på magen. Pontus Göth säljer även den.
Pontus Göth håller Maus Xtin Klein röksläckare i sin hand. Den uppmärksamme ser säkert klädnypan Fixclip på magen. Pontus Göth säljer även den.

MAUS Xtin Klein handbrandsläckare är namnet på en rund behållare som innehåller rök. Aerosolen (röken) släcker en mindre brand enligt Pontus Göth som är agent för Maus på den amerikanska och europeiska marknaden. Maus Xtin Klein är ett klart intressant komplement till pulversläckare. Maus sägs kapsla in brinnande partiklar utan att plocka bort syret.

Traditionell pulversläckare är en effektiv brandsläckare ombord. Pulvret släcker A (trä och textil), B (bensin, olja och plast) och C-bränder (gas). Pulver är också effektivt mot brand i elsystem. En eller ett par två-kilos pulversläckare torde vara den vanligaste brandsläckaren i våra båtar. Andra är skumsläckare. Och det är bra. Handlar man snabbt är det stor sannolikhet att man kan släcka en mindre brand ombord. En två kilos pulversläckare töms på cirka 8 sekunder. Nackdelen med pulversläckare är att det blir enorma mängder med pulver överallt i hela båten. Pulvret är frätande och mycket svårsannerat. Det förstör textilier. Men det har naturligtvis ingen betydelse om alternativet är att båten brinner upp.


På METS träffar jag Pontus Göth. Han håller den röda Maus Xtin Klein tuben i sin hand och säger att det är en handbrandsläckare och fortsätter ”den släcker alla mindre bränder med hjälp av kaliumrök. Således även bensin, olja, bränder i fett och elektronikbränder. Det är en A, B, C och F-släckare.” Hur fungerar den frågar jag och tänker genast på brandtriangeln där jag lärt mig att en brand behöver tre saker, nämligen: Brännbart ämne, syre och värme.


Pontus Göth fortsätter: ”Röken från Maus tar bort det brännbara materialet genom att kapsla in brinnande partiklar. Släckaren är en kaliumbaserad aerosolsläckare som skjuter ut röken och den lämnar inga släckrester efter sig. På min fråga hur det går för den som utlöst släckaren i ruffen att andas in röken svarar han att röken är ofarligt och vädras snabbt bort när man släckt branden. Inga rester blir kvar.

Jag får också veta att släckarens historia började i ryska rymdfärjor eftersom den kan släcka elektronik utan att skada den. Maus används idag bland annat av Nationella bombstyrkan, Larm-Assistans och Anticimex. Den är lätt att bära med sig och effektiv som första släckåtgärd. När släckaren aktiverats går den inte att stänga av utan all rök sprutar ut. Det tar cirka 9 sekunder.


Bild:Från webbsida.

Jag kommer att köpa
Så här resonerar jag: Jag kommer att köpa två stycken till min 36-fots båt. Jag kommer inte att plocka bort någon av mina tre pulversläckare om vardera 2 kg.

Om en brand uppstår ska jag i första hand använda brandfilt. Till stekpannan har jag ett stort lock. Maus använder jag före pulversläckaren. Lyckas inte Maus släcka branden, då tar jag till pulversläckaren. Fördelen är uppenbar om Maus släcker. Jag slipper det kostsamma sanerandet av pulver som i värsta fall gör båten obrukbar.

Pulver i ett motorrum fördärvar med stor sannolikhet även en motor. Blir det brand i el utrustning, vilket torde vara den största brandrisken om man är normalt försiktig i övrigt, har jag en stor chans att kunna åtgärda felet och fortsätta seglatsen.

Tuben är 24,2 centimeter lång och 5,3 centimeter i diameter. Väger 480 gram. CE-märkt och certifierad av RINA.

Här finns säkerhetsdatablad *Klicka vidare*

www.mausxtin.com


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut