Hydrographicas sjökortsnyheter 2013


Bengt Utterström 2013-05-07

Den streckade linjen anger en djupkurva på fyra meter. Några av sjökorten över Stockholms skärgårdar har fått den nya djupkurvan införd i år.

Den streckade linjen anger en djupkurva på fyra meter. Några av sjökorten över Stockholms skärgårdar har fått den nya djupkurvan införd i år.Lagom till seglingssäsongen 2013 har Hydrographica producerat sex nya sjökort i skala 10 000 över vackra skärgårdsområden. Fyra av dessa specialkort finns i Gryts skärgård. Nytt för i år är också en fyra meters djupkurva i några Stockholmskort. Detta för att tillgodose önskemålen från många seglare vars båtar går allt djupare.

 

Utanför Gävle finns nu också ett nyproducerat Båtsportkort i A3-format


I Gryts skärgård finns nu de sista kompletterande sydliga bladen sträckan Fångö-Fyrudden-Häradskär-Hummelviksfjärden. Den sammanhängande täckning är 25 kort i skala 1:10 000 över hela S:t Anna och Gryts skärgårdar från Arkösund och förbi Fyrudden.


Del av Ekens skärgård i Vänern.

Del av Ekens skärgård i Vänern.I Vänern är hela Ekens skärgård klar i och med de två nya bladen Billingsön och Naven.

 

Fyra meters djupkurva

I takt med att allt fler segelbåtar blir mer djupgående och med känsligare kölar kan även Hydrographicas 3-meterskurva kännas som en gräns för otryggt vatten. Hydrographicas djupmätningsmetoder har dock finslipats under de senaste åren, och tekniken håller nu för att i vissa områden utveckla korten med en ny djupkurva för 4 meter. Först ut är Stockholmskorten Kallskär, Norrpada, Ängskär och Ut-Fredel. Tillsammans bildar de en fyrklöver som även i flera andra avseenden fått en rejäl ansiktslyftning i årets nya upplagor, berättar Lasse Granath på Hydrographica.

 

Utanför Gävle har Hydrographica producerat ett båtsportkort i A3-format. Mer om det i kommande artikel.

 

Hydrographicas kort i navigatorn
Den som nu köper nya eller uppdaterar sina digitala sjökort till sin navigator kan inte räkna med Hydrographicas nya sjökort denna säsong. Normalt är det så att dessa sjökort först finns med säsongen därpå, det vill säga till 2014. Detta beror på att BlueChart (Garmins sjökort), Navionics och C-Map gör sina uppdateringar runt mars månad och då är inte Hydrographicas kort färdiga, berättar Lasse Granath.

 

Vidare bör den som seglar i ytterskärgårdarna vara uppmärksam på att någon tydlig gräns inte finns mellan Hydrographicas sjökort och till exempel Bluecharts, C-Maps eller Navionics sjökort. Eftersom vanliga sjökort har en 3 meters djupkurva och Hydrographicas djupkurvor med blå färg är 0 till 2 meter kan det bli så att man tror att man seglar på vatten utanför 3 meters kurvan, medan det i själva verket handlar 2 meters djupkurvan. Då seglar man med andra ord på ett djup av 2 till 3 meter. Köper man Bluechart, C-Map eller Navionics sjökort till en navigator ingår Hydrographicas sjökort.

 

Seapilot för iPad
Den som köper programvaran Seapilot till iPad eller iPhone kan också köpa till Hydrographicas sjökort. I Seapilot är Hydrographicas sjökort anpassade efter S57 utseendet. Således syns ingen kartografisk skillnad när man kommer till tillexempel Nassa skärgårdar på ostkusten eller Kosteröarna på västkusten. Men se upp för skillnaden mellan 2 och 3-meters kurvan enligt ovan.

 

Hydrographicas nya sjökort finns tillgängliga runt 1 juni i Seapilot, meddelar Seapilots VD Jens Johansson.

 

Över 100 sjökort
Hydrographica har nu producerat över etthundra sjökort. Av dessa är ett 75-tal från skärgårdar och ett 30-tal så kallade insjökort.

 

 

Läs mmera här: www.hydrographica.se

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.