Träbåtsfestivalen prioriterad på Tjörn


Text & bild: Lars W Gustavsson 2013-07-28

Fullt av besökare på hela festivalområdet och inte en båtplats ledig.
Fullt av besökare på hela festivalområdet och inte en båtplats ledig.

Nytt publikrekord igen för Träbåtsfestivalen i Skärhamn. "En av de tre viktigaste evenemangen för Tjörns Kommun", säger kommunalrådet. De deltagande båtarna blir större och större samtidigt som fler och fler kommer från våra grannländer. Festivalen satte hela Tjörn ”på fötter” och skapade trafikkaos för de tillresande.


Evenemanget som drivs av ideella krafter

Peter Norberg är som vanligt en ständigt kontaktbar mässgeneral. Årets Träbåtsfestival är den sjunde i ordningen.
Peter Norberg är som vanligt en ständigt kontaktbar mässgeneral. Årets Träbåtsfestival är den sjunde i ordningen.

Under helgen 13 – 14 juli arrangerade Västkustens Träbåtsförening sin sjunde Träbåtsfestival. Föreningen har totalt drygt 340 medlemmar och dess syfte är att tillvarata kunskap och tradition om och för träbåtar samt arrangera visningar, mässor och utställningar till träbåtstraditionens fromma. Peter Nordberg berättar att bland medlemmarna utgör cirka 15 personer en kärntrupp i föreningen och att föreningens ”juniorer” är i åldrarna 50 till 60 år. Hela festivalen drivs av knappt tjugo ideellt arbetande medlemmar och arrangemanget stöds och sponsras av Tjörns Kommun och ett stort antal näringsidkare.


Peter Nordberg berättar vidare att sponsringen är en förutsättning för festivalen och uppgår till ca 25 procent av omsättningen. Resten tas in genom deltagaravgifter, lotterier och loppisverksamhet i föreningens regi. Som vanligt är det gratis inträde, fri parkering och gratis underhållning. När festivalen avslutades på söndagen räknade man med att det var över 20 000 besökare som kom, såg och njöt av alla fina gamla båtar.


Fullt med båtar och trångt på bryggorna

Intresset var så stort att man fick köa till båtarna.
Intresset var så stort att man fick köa till båtarna.

På flytbryggan låg de flesta av de tävlande båtarna. Understundom blev trängseln så stor att arrangören beslutade sätt upp en ”grindvakt”. Bra initiativ för ökad säkerhet och dessutom gick det då att se båtarna ordentligt. Antalet tävlande båtar var lika stort som tidigare år, ca 65 stycken, men i år kom det större båtar än tidigare. Det diskuterades bland besökarna om båtarnas utseende och skick och alla fick chans att lämna sin röst på vilken båt de ville se som ”Publikens val”.


Träbåtsfestivalen är viktig för Tjörns Kommun

Kommunalrådet Martin Johansen gläds åt träbåtsfestivalen.
Kommunalrådet Martin Johansen gläds åt träbåtsfestivalen.

DagensBåtliv.se fick en intervju med kommunalrådet Martin Johansen, mitt i folkvimlet på Träbåtsfestivalen. Vi ställde en enkel fråga: ”Hur ser du på Träbåtsfestivalen ur ett kommunalt perspektiv?” – och kommunalrådet blev oss inte svaret skyldig: ”Jo det skall jag förklara” säger Johansen – ” Träbåtsfestivalen är en av de tre viktigaste årliga evenemangen vi har på Tjörn. Kommunen går in som sponsor samt bistår med support av olika slag. Det är väldigt få arrangemang som skapar sådan besöksaktivitet som Träbåtsfestivalen gör. De övriga två som kommer upp i samma nivå är Sillens Dag den sjätte juni på Klädesholmen samt vår årliga Triathlon-tävling som samlar tävlande från hela landet och även internationellt.”


Johansen fortsätter och förklarar: ” På Träbåtsfestivalen möter du en massa glada och positiva människor. Du träffar alla som har ett intresse eller anknytning till båt och båtliv här på Tjörn, och de är inte få, dessutom drar festivalen till sig många tusen besökare utifrån. Idag fick de gå ut på radion och informera att det var trafikkö från motorvägen (E6) in till Stenungsund och över Tjörnbroarna, vilket i och för sig inte är så ovanligt, men bilkön fortsatte ända ut till oss i Skärhamn. Då förstår du vilken dragkraft detta arrangemang har. Kommunen deltager inte enbart genom sponsring utan även med Räddningstjänst och annat. Dock skulle vi aldrig klara av arrangemanget i egen regi. Det är en förutsättning att Träbåtsföreningen sköter detta med hjälp av deras fantastiska medlemmar och alla deras ideella arbetsinsatser, samtidigt som vi gärna är med och stöttar arrangemanget.


Avslutningsvis konstaterar Johansen att – ” Träbåtsfestivalen är också viktig för det lokala näringslivet. Butikerna är öppna och säljer betydligt mer än en vanlig helg, restaurangerna har fullt upp och säger att det är deras absolut bästa helg. Idag var dessutom TV 4 här och lagade mat samtidigt som de filmade. Vi vet att arrangemanget har god kvalitet och att besökarna är nöjda för vi får nämligen aldrig några klagomål till kommunen.”


Båtar från Norge och Danmark

Trevligt att se att träbåtsintresset är stort även i Danmark
Trevligt att se att träbåtsintresset är stort även i Danmark


Utöver ett stort antal norska fritidsbåtar kom även en liten eskader norska skutor.
Utöver ett stort antal norska fritidsbåtar kom även en liten eskader norska skutor.

I många år har träbåtsfestivalen i huvudsak varit en lokal företeelse, men på senare år har det kommit båtar från när och fjärran. Aldrig tidigare har det internationella inslaget varit så stort som i år. Det kom tävlande båtar såväl som gästande båtar. Och som vanligt så diskuterades det flitigt mellan båtarna om allt ifrån lack till motorrenoveringar. Vid en av de norska båtarna överhörde jag en fråga från en svensk deltagare som stod på bryggan – ”Hej, jag är här med en mindre båt men jag har ett skrov i din storleksklass och som jag nu skall sätta ny ruff på. Jag tycker linjerna på din överbyggnad ser fina ut så jag undrar om jag skulle kunna få mäta av din båt när det passar dig?” – och svaret från norrmannen blev givetvis ”Helt i orden, det går bare bra! ” Träbåtsfestivalen skapar utbyte över gränserna.


Trångt i tälten

Det var trångt i tälten under lördagen – här kunde du beställa dig en egen namnskylt i trä. Det ser ut som om gubbarna gjort en till sig själva?
Det var trångt i tälten under lördagen – här kunde du beställa dig en egen namnskylt i trä. Det ser ut som om gubbarna gjort en till sig själva?


Eva Andersson ansvarade för festivalens loppis – och sålde bra.
Eva Andersson ansvarade för festivalens loppis – och sålde bra.

Utöver alla fina båtar som visades så deltog drygt 35 företag med sina båtanknutna produkter. Tio tält var uppställda runt festivalområdet och det var svårt att bana sin väg fram till de många borden. Enligt uppgift så gick försäljningen bra.


Som vanligt hade Träbåtsföreningen olika lotterier men även, sedan ett år tillbaka, ett eget Loppis. Medlemmar och andra skänker föremål med marin anknytning och loppisomsättningen går oavkortad till föreningens verksamhet. Eva Andersson, som varit medlem i föreningen i 18 år, ansvarade för Loppisbordet. På min fråga om målsättningen för helgen svarade Eva – ” vi hoppas på att kunna sälja allt, men vi vet ju inte. Kanske kan vi komma upp i fem till sex tusen kronor under lördag och söndag, vi får se?” Det visade sig vara en bra målsättning för bara under lördagen hade hon sålt för över tre tusen kronor.


Publikens val – av finaste båt

Vem blir inte bländad av en sådan här lack. Här kan man säga att ordet ”spegelblank” har fått sin rätta innebörd.
Vem blir inte bländad av en sådan här lack. Här kan man säga att ordet ”spegelblank” har fått sin rätta innebörd.


Underbart vackert – inte svårt att förstå att Stella blev publikens val.
Underbart vackert – inte svårt att förstå att Stella blev publikens val.

Grattis till Hasse Wester som med sin Solö Ruff ”Stella” tog hem den prestigefulla utmärkelsen ”Publikens val”. Båten har byggnadsnummer 634 och är byggd 1968 i Storebro av Storebro Bruk. Båten har måtten 7,50 x 2,35 m med ett djupgående på 0,60 m. Stella väger 1,8 ton och är byggd i mahogny på basade ekspant. Motorn är en Volvo Penta B 20 på 115 hästkrafter. Hasse Wester, Hultås, Uddevalla, äger båten och har renoverat den under 2005 till 2012.

 

Juryns Val – i tre kategorier och ett hederspris.

Årets jury i Träbåtsfestivalen utser Årets Segelbåt, Årets Motorbåt och Årets Veteranbåt samt ett nytt hederspris till Årets Ungdomsbygge. I veteranbåtsklassen tävlar de båtar som är 30 år eller äldre och som har andra byggnadsmaterial än trä i skrovet. Juryn utgörs av Mats ”Snickare” Stefansson, Anders Magnusson, Tomas Löfberg och George Bodin. De tre första är välkända träbåtsbyggare, träbåtsrenoverare och träbåtsexperter. Den fjärde i juryn, George Bodin, är en ung norsk båtbyggare på 20 år från Tönsberg. George har gått Orust Båtbyggarutbildning och är väl meriterad för uppdraget.

Årets Motorbåt blev ”Joker” – en Petterssonbåt från 1939 som ägs av Roland Kaspersson.

Årets Segelbåt blev ” Mimre” – en traditionell koster ägd av Hans Eric Ekvall.

Årets Veteranbåt blev ”Petra” – en Storö 34 Baltic från 1983 ägd av Tony Samuelsen, Oslo.

Årets Ungdomsbygge blev ”Blixten” – en Fluga byggd av Hugo Karlsson.

DagensBåtliv.se imponeras av pristagarnas båtar och framför här sina varmaste gratulationer.



Veteranklassens vinnare ”Petra” är en Storö 34 Baltic från 1983 och som har renoverats av Mats Snickare. Båten är byggd av Storebro Bruk med byggnummer 2783. Måtten är 10,55 x 3,20 m och har djupgående 0,95 m. Petra väger 7,0 ton och har 2 stycken Volvo Penta-motorer som ger den marschfart på 20 knop. Skrovet är i plastlaminat, däck i teak och inredning i mahogny. Petra är norskflaggad och ägs av Tony Samuelsen, Oslo.


Imponerad av alla fina båtar

Paret Inga-Lill och Magnus Olsson har som tradition att besöka Träbåtsfestivalen. I år bodde de till och med i hamnen, i den egenbyggda Smaragden.
Paret Inga-Lill och Magnus Olsson har som tradition att besöka Träbåtsfestivalen. I år bodde de till och med i hamnen, i den egenbyggda Smaragden.

På bryggan möter vi paret Inga-Lill och Magnus Olsson som är vana festivalbesökare och kunniga båtmänniskor. DagensBåtliv.se frågar – ”hur upplever ni Träbåtsfestivalen, vad är bäst?” Magnus Olsson svarar omedelbart – ” Det som är bäst är att kunna titta på så många fina båtar på en och samma gång. Jag är imponerad över i vilket fantastiskt skick de är, speciellt när jag vet hur mycket arbete som krävs för att bygga och renovera. Som favorit alla kategorier håller jag Solön ”Vehög”, den som vann både juryns pris som publikens val i fjol 2012. Dels för skicket och dels för jag vet hur den har renoverats samt vilket arbete som återigen lades ner i våras. Sen måste jag erkänna att jag vet det för att det är min bror Fredrik Olsson som äger och även renoverat den. För mig är det svårt att inte ha ”Vehög” som favorit.”


Andra favoriter som Magnus nämner är relativa nybygget BEA, den lilla klassiska racerbåten, och på segelsidan den gamla kostern i ek som heter ”Dorrith”. Magnus fortsätter – ”Jag tyckte också att det var väldigt kul att det fanns andra aktiviteter på området, Röde Orm, den nya tio-huggaren och kapprodden ute vid Lady Ellen var trevliga inslag”


Hustrun Inga-Lill Olsson kompletterar med – ”utöver svågerns fina Solö så tycker jag att de gamla Petterson-båtarna är riktigt läckra. Fantastiskt jobb som är nedlagt på dem. Det är så roligt att det finns så stort intresse för att bevara de gamla båtarna, behålla traditioner och föra vidare mycken kunskap. Ta till exempel repslagarbanan som visades och inte minst alla de gamla motorerna som stod å tuffade och gick. De skapar en härlig atmosfär och hela Träbåtsfestivalen blir till en riktig folkfest.”


Siktat genom mina kameralinser


Förifrån ser Hjorten inte så extrem ut …


…men akterifrån blir det en imponerande lång sak, där mittsalongen till och med fått kopparklätt rufftak.
…men akterifrån blir det en imponerande lång sak, där mittsalongen till och med fått kopparklätt rufftak.

På rundvandringen bländas jag av alla fina båtar och juryn har säkert ett svårt och vanskligt jobb att kunna utse en vinnare bland så många kvalificerade.


På bilderna ovan ser vi ”Hjorten”, en av de längsta båtarna på festivalen. Den är 17,20 meter lång och 3,25 meter bred, byggdes 1939 i Göteborg på Sverre-varvet. Ett varv som sedermera blev världsberömt för sina modellbåtar av bland andra Göteborgsvarvens stora nybyggen. Konstruktören av ”Hjorten” är den kände Knud H. Reimers. Båten har ett mahognyskrov och är utrustad med 2 st. Mermaid-motorer på 330 hkr vardera. ”Hjorten” ägs av Peter Philstedt, Henån.



Kostern ”Neta”, en K25:a i mahogny, prydde sin kajplats. Hon är byggd 1959 i Nötesund på Orust av den mycket kände Karl-Erik Anderson på Nötesunds Varv. Båten har måtten 8,10 x 2,45 m med 1,45 m i djupgående. ”Neta” väger 2,5 ton och har 25 m2 segelyta i krysstället. Doghouset på däck är påbyggt 1973 och båten ägs av Roy Forsman i Västra Frölunda.


Bea


”BEA” är ett annorlunda bygge. Båten ser gammal ut i form och stil men är byggd under åren 2001 till 2009 av Jonas Olsson, Göteborg, som också äger båten. Skrovet är byggt av kallbakad mahogny och däcket är lagt i Oregon Pine. ”BEA” är motoriserad med en Marine Power V8 på 325 hkr. Måtten är 7,50 x 1,90 m och har ett djupgående på 0,8 m samt väger 1,7 ton. Utseendet är hämtat från originalritningarna som gjordes av norrmannen G. Furuholmen 1923 och därefter modifierades av nuvarande ägare.


Mässgeneralen Peter Nordberg summerar

Lugnt på lördagen, men vind på söndagen.
Lugnt på lördagen, men vind på söndagen.


På scenen var det fullt med uppträdanden, modevisning, barnteater och prisutdelningar båda dagarna.

På scenen var det fullt med uppträdanden, modevisning, barnteater och prisutdelningar båda dagarna.



DagensBåtliv.se ringer upp mässgeneralen efter avslutad helg och frågar – hur gick det? – är du nöjd? En trött men lycklig Peter Nordberg svarar: -” Det har gått otroligt bra i år igen, mycket tack vare alla våra fantastiska medlemmar och alla ideella timmar. Vi är helnöjda och tycker att vi lyckats med att höja kvaliteten på festivalen ytterligare. Dessutom har vi haft fler kringaktiviteter än tidigare, ta till exempel dopet av tiohuggaren ”Röde Orm”, kapprodden, Räddningstjänstens deltagande och inte minst det utökade scenprogrammet.

Vi sammanställer just nu såväl besökarantal som det ekonomiska utfallet och jag vågar lova att det blir rekord på båda fronterna. Vi är mycket glada och tacksamma för alla som kom, för alla deltagare och stort tack till våra stora sponsorer ”näringsidkarna” och till Tjörns Kommun. Vi räknar med att återkomma nästa år igen – tack för du ringde.”

 



Träbåtsfestivalen - bland flaggspel och signalställ

 

Här finner du mer om Västkustens Träbåtsförening www.trabat.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort