Räddningsvästar kontrollerar du så här


Bengt Utterström 2014-06-21

Längst ned i bild syns tub, grönt säkerhetsclip, utlösare (cartridge) och dragsnöret. Bakom skyddsfodralet överst i bild finns det manuella munstycket.
Längst ned i bild syns tub, grönt säkerhetsclip, utlösare (cartridge) och dragsnöret. Bakom skyddsfodralet överst i bild finns det manuella munstycket.

Uppblåsbar räddningsväst bör kontrolleras minst en gång per säsong. Det är enkelt gjort och kan utföras på egen hand. Känner du dig osäker går det att få det gjort av tillverkaren eller hos deras återförsäljare. Nytt är att Baltic säkrar kolsyrepatronens infästning med en ny ”cylinder retainer”

Kontroll av tub och utlösare
Uppblåsbar räddningsväst är en mekanisk produkt. För att den ska fungera krävs att utlösningsmekanism fungerar. Om det inte fungerar kan räddningsvästen utlösas genom att dra i dragsnöret. Fungerar inte det kan man blåsa upp den manuellt med munstycket.


Utlösare (cartridge), tub och lungan kan du kontrollera själv genom att öppna västen.


Räddningsväst 150 Newton uppblåst med de olika delarna.
Räddningsväst 150 Newton uppblåst med de olika delarna.

Kontrollera räddningsvästen så här:

Känner du dig osäker på hur det här går till är det bättre att lämna in räddningsvästen till ett serviceställe.


Bada med gamla utlösare
Om du har en utlösare som passerat bäst före datum, bada gärna med den. Då får du en nyttig övning om hur västen fungerar. Det är viktigt att den sitter åt i midjan. Annars kan du åka ur västen. Ett grenband gör att du flyter högre. Räddningsvästen dras ned av grenbandet och huvudet lyfts upp.


Efter badet sköljer du av västen i sötvatten och byter både tub och utlösare. Lungan tömmer du enligt ovan (vänd locket på munstycket). Låt den torka innan du packar ihop den.


Baltic uppdaterar uppblåsbara räddningsvästar

Runt tuben sitter en cylinderretainer
Runt tuben sitter en cylinderretainer

”Vi uppdaterar alla våra uppblåsbara räddningsvästar med en ”cylinder retainer” som håller kolsyrepatronen på plats och motverkar risken att denna gängar ur sig vid kraftiga vibrationer, stora temperatursvängningar eller vid bristande underhåll av räddningsvästen”, säger Erik Frode på Baltic AB.


Erik Frode fortsätter: ”Vi har testat denna retainer ett år på våra industrivästar med gott resultat.


Om man lämnar in sin uppblåsbara räddningsväst till någon av våra servicestationer för service så monteras denna retainer utan extra kostnad. Man kan också skicka sin väst till oss så monterar vi dit den. Detta gäller alla Baltic oavsett ålder.”


Risken att patronen med tiden på grund av vibrationer kan gänga ur sig är inget Baltic-problem utan det händer med alla räddningsvästar oavsett fabrikat om man inte servar och inspekterar sin väst med jämna mellanrum. Därför är det viktigt att dels lämna in sin uppblåsbara räddningsväst för service och även löpande kontrollera sin räddningsväst. Retainern tar inte bort behovet av service och kontroll utan minimerar endast risken att något ska hända med patronen mellan servicetillfällena.



Läs mera på
www.baltic.se  Där finns utförliga instruktioner, en film och bilder om service med mera.


Länk till Spinlock räddningsvästar *Klicka vidare*
 

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.