VHF med inbyggd AIS-transponder


Bengt Utterström 2016-12-12

Standard Horizon VHF GX6500 med inbyggd AIS-sändning och GPS-antenn.
Standard Horizon VHF GX6500 med inbyggd AIS-sändning och GPS-antenn.

Standard Horizon GX6500 är namnet på den första VHF som har inbyggd AIS-transponder. VHF med inbyggd AIS-mottagning presenterade Furuno för många år sedan och andra har följt efter, men en VHF med inbyggd AIS-sändare är Standard Horizon först med. Helt naturligt att det är samma apparat tycker vi. Dessutom har den inbyggd GPS-mottagning.

Denna VHF presenterades på METS i november.

Standard Horizon blev först med att kombinera en VHF med både AIS-mottagning och sändning. Det är en klass B-transponder och således avsedd för fritidsfartyg och mindre yrkesbåtar. När det gäller AIS och sändning har övriga fabrikanter valt att hålla dessa två funktioner i olika enheter. Varför då frågar vi oss, AIS ligger inom VHFs frekvensområde och vi kan använda samma antenn.

Komplett VHF med AIS


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20180914143844-b55b8a2/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Denna kompletta VHF har även DSC, nödknappen som sänder på digitala kanal 70, och är klar för nätverken NMEA 0183 och NMEA 2000. Hur denna VHF-station fungerar med Garmins, Raymarines, Simrads, Lowrance, B&Gs, Furunos eller Humminbirds navigatorer återstår att se.

En fördel med VHF och navigatorer från samma fabrikat är att man kan sända ett DSC-anrop direkt från navigatorn till ett annat fartyg om AIS finns ombord utan att anropa via kanal 16.

Andra bra funktioner i Standard Horizon GX6500 är att i dimma kan VHF-stationen sända ljudsignaler varannan minut. För att det ska fungera behövs en hornhögtalare. En bra sådan kostar under 500 kronor inklusive frakt och kan köpas hos importören och generalagenten Mobinet i Karlstad.

Stationen kan även sända ett AIS-SART nödmeddelande och har inbyggd Man överbord-funktion.
GX6500E kan ha fyra trådlösa fjärrmikrofoner som sänder via WIFI och två trådbunda mikrofoner.


I informationsmaterialet uppges att GPS-antennen har 66 kanaler, men om den tar emot ryska GLONASS eller kommande Galileos satelliter framgår inte.

Vattentät enligt IPX8, det vill säga 1,5 meter under ytan i 30 minuter.Standard Horizon tillverkade tidigare bra navigatorer, men den tillverkningen har tyvärr upphört.

Se vidare här www.mobinet.se 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.