Sjöatlas – Sjöfartsverkets alla svenska sjökort


Text & bild: Bengt Utterström 2017-01-30

Sjöatlas innehåller alla svenska sjökort från Sjöfartsverket utom Göta Kanalkorten. Sjöatlas visar sjökorten i original fast i förminskad storlek.
Bild:Omslag Sjöfartsverket
Sjöatlas innehåller alla svenska sjökort från Sjöfartsverket utom Göta Kanalkorten. Sjöatlas visar sjökorten i original fast i förminskad storlek.

Sjöatlas är namnet på Sjöfartsverkets senaste utgåva. Alla svenska sjökort, utom Göta Kanal, är samlade i denna atlas. Sjöatlas innehåller 117 sjökort i A3-format.

Sjöatlas är ett bokverk sammanbundet med spiral. Sjökorten är i original, men förminskade till A3-format, samma som båtsportkorten. De flesta sjökorten är rättade under 2016. Det går att urskilja enstaka sjömärken, men Sjöatlas är inte tänkt för navigering. Den som är van att navigera och har en bra navigator kommer säkert att finna en kombinationsmöjlighet som underlättar överblicken över ett sjökortsområde.


Uppslaget visar två skärgårdskort i skala 1:60 000 över norra Vänern.
Uppslaget visar två skärgårdskort i skala 1:60 000 över norra Vänern.

”Sjöatlasen kan fungera som ett planeringsverktyg för sjöresor, utbildningssyfte eller se var man varit, säger Fredrik Strömbäck, kundansvarig på Sjöfartsverket.


Att Göta Kanal inte är med förklarar Fredrik Strömbäck med att kanalen inte finns som original i formatet A0, det vill säga i originalsjökortens ordinarie storlek. Göta Kanal finns bara som båtsportkort.


Inledande sidor handlar om sjömätning och om den märkliga riksgränsen mellan Sverige och Finland på ön Märket i Södra kvarken.


Försvaret hade liknande produkt


Försvaret tog tillsammans med Sjöfartsverket fram ”Försvarets Sjöatlas” och senaste upplagan trycktes 2004. Den innehåller också alla svenska sjökort så produktidén är inte ny, men den nyproducerade Sjöatlasen är ett välkommet tillskott för oss som gillar sjökort. Sjöatlas är också den perfekta presenten till alla dem som gillar sjöliv utmed svenska kusten.


Sjöatlas kommer att säljas hos Sjöfartsverkets återförsäljare. Priset tros hamna kring 600 kronor. Sjöatlas innehåller 120 sidor och är tryckt på tjockt papper (170 gram) som påminner om ordinarie sjökorts kvalitet.

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.