Raymarine Axiom med Android
Solteknik visar Azulle, en superliten PC
.
Ny radar från Furuno


Text & bild: Bengt Utterström 2017-03-07

Till vänster syns den lilla PC:n Azulle Access Plus. Mindre än en mobiltelefon, men obetydligt tjockare.
Till vänster syns den lilla PC:n Azulle Access Plus. Mindre än en mobiltelefon, men obetydligt tjockare.

Raymarine lanserar en ny serie av navigatorer under namnet Axiom. Programvaran baseras på Android och ersätter Raymarines tidigare programvara Linus. Raymarine visar även nya värmekameran från FLIR, modell M200.


Solteknik visar superliten PC. Azulle Access Plus har allt utom bildskärm och tangentbord. Således kopplas PC:n till en TV eller annan skärm via HDMI-kabel. Med ett trådlöst tangentbord är datorn komplett.


Furuno visar sin nya radar 1815. Den har färgskärm och är tänkt till fritidsbåtar.


På Allt för sjön visar Raymarine sitt nya navigationsprogram Axiom. Axiom är gjort i nya programvaran LightHouse 3 och ersätter LightHouse 2. LightHouse 3 är baserat på Android, som vi känner igen från mobiltelefoner, till skillnad från föregångaren som var baserad på Linux. Nya programvaran ger en hel del nya möjligheter, berättar Raymarines försäljningschef Anton Östlund.

Skärmstorlekarna är 7, 9 och 12 tum. Vid en kort genomgång ser jag att allt går betydligt fortare än på äldre navigatorer av Raymarines fabrikat. En av nyheterna är att det går att tillexempel placera sifferinformation om kurs och fart på valfritt ställe på skärmen. Jag kan även välja den storlek som passar mig.


<span style=\
När man gör justeringar i menyn syns det direkt på bilden till höger hur det kommer att se ut.

Hela Raymarines programvara har fått ett ordentligt lyft genom det nya operativsystemet. Alla inställningar ligger numera i högst två menynivåer, berättar Anton Östlund. De som har Raymarine sedan tidigare kommer att känna igen sig i menyhanteringar.

 

Bildskärmarna håller hög kvalitet med skarp bild. Det märks till exempel på radarbilden.


Alla som har Raymarine Lighthouse II kan gratis uppdatera till nya programvaran Lighthouse III. Det ska vara möjligt under andra kvartalet i år, det vill säga, innan sommarsäsongen börjar.


På min fråga om hur till exempel VHF och navigator samarbetar, jag tänker då på om man kan göra ett anrop via VHF till annat fartyg genom att först klicka på ett AIS objekt på navigatorn och sedan göra anropet direkt till det andra fartyget, så är svaret nej.



Värmekameratillverkaren FLIR äger Raymarine. På mässan premiärvisades den nya, och relativt sett, prisvärda värmekameran FLIR M200. Nytt är att objekt som kan vara farliga i mörkret visas med en gul ram.

På bilden syns en mängd gula ramar, men det beror på att kameran stod på mässan och varje värmeavvikelse registreras. Till havs är det bara faror i närheten som registreras, säger Anton Östlund. FLIR M200 kan anslutas till alla Raymarines navigatorer. Rekommenderat pris är 41 000 kronor.

www.raymarine.se


Azulle Access Plus – superliten PC

Datorn syns nere till vänster i bild. Mässpriset är 2 295 kronor.
Datorn syns nere till vänster i bild. Mässpriset är 2 295 kronor.

Azulle Access Plus är den minsta PC som jag sett. Den är mindre än en mobiltelefon, men obetydligt tjockare och en fullfjädrad PC. Bildskärm måste man ha separat och det går alldeles utmärkt med till exempel en TV eller projektor, bara det finns en HDMI ingång. Bild och ljud fungerar. Trådlöst tangentbord ansluts via Bluetooth.

Bäst av allt är kanske att strömförsörjningen är via 5 volts Micro USB anslutning. Således behövs inget 230 volts uttag vilket gör den lämplig ombord på en båt.


Det är en miniPC och kan bland annat användas för navigationsprogram. RAM-minnet är 4 GB, det inbyggda lagringsutrymmet är på 32 GB och med ett Micro SD-kort kan ytterligare 128 GB lagras.


Trots det lilla formatet är Azulle Access Plus utrustad med WIFI. Programvaran är Windows 10.


Mer teknisk information finns här *Klicka vidare*


Azulle Access Plus säljs av Solteknik,
www.soltek.se


Furuno radar 1815


 Furuno är kända för sina kvalitetsradar. Ett par mindre modeller har funnits sedan tidigare anpassade för fritidsbåtar. Dessa har haft så kallad silverskärm, men den nya 1815 har färgskärm. Skärmen är på 8,4 tum och all menyhantering sker via knappar. 1815 är vattentät och anpassad för den kompakta 4 kWs  antennen.


Gain, sjö- och regnklutter har automatisk inställning, men kan justeras manuellt. På skärmen syns AIS-mål och upp till 100 AIS mål kan spåras samtidigt. Upp till 10 mål kan spåras även om de inte har AIS (så kallad miniArpa).

Rekommenderat pris är 28 400 kronor inklusive antenn.

www.furuno.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för och efternamn samt bostadsort.