Windex monterad på VHF-antenn


Text & bild: Bengt Utterström 2017-11-21


METS är världens största tillbehörsmässa för båttillbehör. Över 1550 utställare från världens alla hörn visar sina maritima produkter. Besökarantalet på denna branschmässa, som pågår i tre dagar, uppgår till drygt 24 000 personer från 116 länder.

Två av de tio hallarna är reserverade för utställare som vänder sig till köpare och tillverkare av Superyachts.

På METS är det många som visar sina nyheter. Nedan följer en redogörelse för några av dem.


Windex på VHF antenn


Svenska Windex, som tillverkar den populära vindriktningsvisaren, har träffat ett avtal med antenntillverkaren Scout. På Scouts VHF-antenner går det att placera en Windex. Antennen är hård och skumfylld och uppges vara lämplig för ändamålet. Antennen finns att köpa från våren 2018.

Windex visar även en variant som uppges hålla fåglarna borta. I mitten är en tunn pinne monterad som gör att små fåglar väljer annan utsikts- och vilplats.

www.windex.se

Eluppvärmd utombordare med värmehuva


Australienska företaget Outboardscovers tillverkar olika skyddshuvor till utombordsmotorer. En modell är avsedd för de som använder sin utombordsmotor vintertid. Skyddshuvan har inbyggda elspiraler och fungerar som en motorvärmare. Skonsamt för motorn vid start när det är kallt ute.

www.outboardcovers.com

Ghook är en linhållare för fasta förtöjningslinor


Det blir allt vanligare med fasta linor i hamnar. Linor som går från kajen till en ankarsten. När dessa fångas upp är det kladdigt och ibland vasst på grund av snäckskal. Ghook sägs lösa problemet när linan är uppfiskad, ofta med hjälp av en båtshake.

www.boatasy.com

USB uttag i alla dess former


Alla behöver USB-uttag på sin båt och det kommer nya modeller varje år. V-charger har två utgångar och monteras i panel.

www.carlingtech.com

Poly-Produkter syr monogram på fenderskydd


Svenska Poly-Produkter har bytt fenderleverantör och erbjuder nu även fenderskydd i olika färger. På fenderskyddet kan monogram, båtnamn eller något annat broderas in i olika färger.

www.poly.se

Musstoppare från Poseidon marine


Tallriksformade skydd som sitter på en förtöjningslina vars syfte är att stoppa ovälkomna möss och råttor ombord är ingen större nyhet. Företaget Poseidon marine visade dock upp en modell som är enkel att montera direkt på linan när båten är förtöjd. Skivan är delad och det tvådelade fästet, som kramar runt linan, är magnetiskt.

www.poseidonmarine.org

Elstyrning från Jefa


Danska företaget Jefa, mest känt för sina styranordningar och autopilotsmotorer, presenterade en ny elstyrning. Utseendet på drivenhets motor känner vi igen. I rattnavet, det runda på bilden, sitter sensorer som känner av rattrörelsen och via elkabel ger impulser till elektriska motorn som är kopplad till hjärtroderstocken. Elstyrningen är främst avsedd för motorbåtar. Autopilot kan kopplas till systemet.

www.jefa.com

Coast key - nödstopp och trådlös start av motorer


Norska Coast Key har funnits på marknaden i närmare tio år. Företaget, som tillverkar ett system där upp till fyra motorer kan startas trådlöst från en knapp som hänger runt halsen, fungerar även som en nödstopp. Om den som har knappen på sig faller överbord stannar samtliga motorer.

www.coastkey.no 


Fler nyheter kommer från METS.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.