Bogpropellrar, ledljus, kontakter, brandsläckare; METS har allt!


Text & bild: Bengt Utterström 2017-11-25


Sleipner AB lanserar ett antal nya bogpropellrar under 2018. Albin Pump har återuppstått. Koner kan vara dämpande om båten rullar vid svajankring. Om det och andra prylar handlar denna artikel om.


Nya bogpropellrar från Sleipner AB

Sleipner AB presenterar ett antal nya modeller av bogpropellrar. Nu finns spolformade och utanpåliggande bogpropellrar som passar för eftermontage på segelbåtar mellan till exempel köl och roder. Andra nya och effektivare modeller är för montering på akterspegel på motorbåtar mellan till exempel två drev.
Sleipner tillverkar och säljer bogpropellrar och akterpropellrar för båtar från 5-6 meters längd upp till stora yachter.

www.sleipnerab.se

Navisafe visar ny runtlysnade lanterna


Navisafe har gjort sig kända för bra lampor med led. De tillverkar och säljer pannlampor, lanternor, kartljus med mera. En av årets nyheter är en runtlysande lanterna som kan monteras på olika höjd tack vare den byggbara pinnen i plast. Fyra batterier uppges ge en lystid på 50 timmar.

www.navisafe.com

MAUS aerosol rökgassläckare tredubbelt effektiv


Maus aerosol rökgassläckare, Xtin klein, finns nu i en verson med tredubbel kapacitet jämfört med den enkla handsläckaren och heter Maus Xtin grand.  Munstycket på Maus Xtin klein är för stort för att komma in genom en motorrumsöppning för släckare. Därför har ett munstycke, Nozzle klein, tagits fram (till vänster i bild) som fästs längst fram på släckaren. Praktiskt även när det gäller att komma åt att släcka på trånga ställen.

www.mausxtin.com

Vindmätare utan rörliga delar


Vindmätare utan rörliga delar har funnits under ett antal år. Det är Airmare som sålt sådana. Franska företaget LCJ Capteurs säger sig äga patentet och presenterade en mindre variant av vindmätare som dessutom är solsellsdriven. Via wifi sänds väderinfo från masttoppen. Ännu så länge fungerar det bara ihop med ett USB som sitter i en PC.

www.lcjcapteurs.com

Albin pump marine


Albin pump har en historia som sträcker sig tillbaka till 1911. Mera känt är Albin motorn som tillverkades mellan 1925 till 1976. 1956 började Albin bygga båtar och det pågick till 1980. Sedan några år har åter företaget uppstått och nu fokuserar Albin på pumpar. 1928 tillverkades den första pumpen och på METS visades stora delar av det nya moderna sortimentet.

www.albinpumpmarine.com

Konformade tallrikar dämpar rullning


Alla som legat på svaj vet att vind kan komma från ett håll och vågor från ett annat. Resultatet brukar vara att båten rullar på ett icket komfortabelt sätt. Davis Marine Europe tillverkar koner som träs på en lina. Sedan hänger man dem midskepps förslagsvis tre och tre på var sida av båten. De uppges dämpa rullningen. En praktisk sak är att de passar i varandra och tre stycken tar i princip bara plats för en när de inte används.

www.davisnet.com

Haba kontaktdon för alla varianter


Hollänska Haba säljer bland annat kontaktdon och adaptrar för 230 och 12 volt. Det är grenkontakter av olika varianter och för olika uttag. I sortimentet finns också inverters, led-lampor, kablar med mera.

www.haba.nl 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.