CAF-Compo kapellskruv, motordrivet vinschhandtag, kabinlås gör det svårare för tjuven med flera prylar


Text & bild: Bengt Utterström 2017-12-04

CAF-Compo är en skruv i komposite som också har en fästplatta för kapellknappen. Finns i olika färger.
Bild:Från webbsida
CAF-Compo är en skruv i komposite som också har en fästplatta för kapellknappen. Finns i olika färger.

CAF-Compo är en skruv som utgör hela bottenplattan på ett kapellfäste. Motordrivna vinschhandtaget ewincher brakade sönder under demonstrationen och Stazo marine tillverkar en låsanordning för ruffluckor. Fem svenska företag delade på montern "Swedish innovations."

Nedan följer den sista rapporteringen från METS 2017.

På navigationssidan tycks endast marginella nyheter presenteras som inte har med själva navigationen att göra. Det handlar främst om bättre ekolod för fiskare och olika sätt att enklare köpa till exempel sjökortsuppdateringar.

Caf-compo fästskruv för kapellknapp

Bild:Från webbsida

Caf-combo är en skruv i kompositmaterial som utgör bottenplattan för en kapellknapp. Fästet för kapellknappen är själva skruvskallen. Den skruvas fast med en toggels i det förborrade hålet (5,5 mm) i sittbrunnens glasfiber. Skruven drar ordentligt fast och troligtvis kommer den att sitta bättre än de små plåskruvar som annars används. Finns i olika färger för att matcha underlaget.

Företaget har även tänkt på att kapellfästen kan till exempel bestå av en pigg. Även sådan skruv är på gång liksom andra varianter som ska hålla kapellet på plats.

www.caf-compo.com

ewincher - motordrivet vinschhandtag


Ewincher är ett motordrivet vinschhandtag med olika utväxling. Produkten förefaller dock inte vara klar för att visas på mässor. Representanten för ewincher demonstrerade flitigt det motordriva handtagets alla finesser. Oturligt nog råkade han bryta sönder hela handdtaget när belastningen blev för stor under demonstrationen. Det blev två större delar som skildes åt samt en del små plastbitar som låg spridda på golvet. Om de får ordning på hållfastheten förefaller handtaget vara ett fiffigt sådant. Batteriet är ett 24 volts lithium som laddas på 1 tim och 30 minuter.

www.ewincher.com

Kabinlås för ruffluckor


Stazo marine visade ett nytt lås för nedgångsluckor. Det påminner om ett rattlås för bil där ratt och bromspedal låses samman med en kraftig bygel. Overst i bild syns låscylidern. Ruffnedgången ska de vita skivorna symbolisera. Ruffluckan visas i plexiglas.

Låset består av olika delar och fästdon som ska monteras. När låset inte används är det lösa delar som ska förvaras på något sätt.

www.stazo.nl  Se Botenbeveiliging och products.

Snabbmonterat ventilationskåpa för inplastade båtar


Vico marine tillverkar olika kåpor för ventilation för båtkapell och båtar som plastas in när vinterperioden närmar sig.

Ventilationskåpan på bilden skär sitt eget hål med tänderna i lockat.

www.boatvent.com

Fem svenska företag i Swedish innovations-montern


Fem svenska företag, varav några relativt nystartade, delade monter och profilerade sig som Swedish innovations. De fem är Gecea som tillverkar cylindrar till bland annat trimplan, Dinghy rings som gör däverten med ringar avsedda för gummijollar, Sunbeamsystem som säljer solcellspaneneler, Fixclip med låsbara klädnypan och Waterline design som bland annat säljer mörkläggningsgardiner avsedda för skyports. I samma monter visades även tidigare nämnda rökgassläckare Maus.


Waterline design har förbättrat fastsättningen av gardinen för skyports genom att de byter ut gummiproppen mot ett magnetfäste.

www.waterlinedesign.se
www.sunbeamsystem.se
www.dinghyrings.com
www.gecea.com
www.fixclip.org  Trigentic säljer styrsystem till bland annat Raymarine


Svenska företaget Trigentic i Uddevalla säljer system elektronik till bland annat Raymarine. Det är Trigentics styrsystem som gör det möjligt att tända och släcka allt från ruffbelysning till lanternor, köra pumpar med mera direkt på Raymarines navigatorers bildskärmar. I sortimentet finns även bland annat trådlösa fjärrkontroller för diverse brytare ombord och egna manöverpaneler.

www.trigentic.com


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.