Sportfiskare tillhör också båtfolket – eller gör de det?


Text & bild: Bengt Utterström 2018-05-25

Jonas Nordigårds tillhör sportfiskeeliten i Sverige. Han ordnar fisketurer och driver diskussionsforumet Edgeflyfishing.
Jonas Nordigårds tillhör sportfiskeeliten i Sverige. Han ordnar fisketurer och driver diskussionsforumet Edgeflyfishing.

Är sportfiskare fritidsbåtsmänniskor? Sportfisket omsätter miljarder varje år när boende och restaurangbesök med mera räknas in. Men tillhör sportfiskaren båtfolket? Eller är båten ett nödvändigt verktyg liksom kastspöet?

På Göteborgs Båtmässa träffar jag sportfiskaren och entreprenören Jonas Nordigårds. Han driver bland annat ett diskussionsforum som heter Edgeflyfishing och arrangerar guidade fisketurer genom Wild Fish Sweden.


När jag ställer frågan till honom om vad vitsen med sportfiske är idag eftersom det finns så avancerade ekolod som visar var fisken finns, börjar Jonas engagerat berätta om sportfiske. Han ställer motfrågan, fiskar du själv? Nej, men jag metade med stuggrannen Åke några gånger i slutet av 60-talet, är mitt svar.


Jag står på mig och utvecklar min fråga, kommer inte fisken att ta slut eftersom ni är så många som fiskar och vet exakt var fisken finns tack vare ekoloden?


Nu kommer Jonas igång och jag får lära mig att visst, sportfiskare har avancerade ekolod. Det är inte ovanligt att en liten båt för fisket kostar en kvarts miljon eller mer. Sedan tillkommer elektronik för cirka 150 000 kronor. Köparna är mestadels män i åldern 25 till 45 år. Således åker sportfiskare runt med en liten aluminiumbåt till ett värde av närmare 400 000 kr. Då måste ni ju fiska många fiskar om det ska betala sig, inflikar jag. ”Det betalar sig aldrig i pengar”, förklarar Jonas.


Så här går det till, Jonas berättar: ”Med ekolodets hjälp hittar vi fisken. Ekoloden är så bra så att numera ser vi inte bara några fiskar eller ett stim, vi väljer vilken fisk vi vill fånga. Det går nämligen att urskilja storleken på fiskarna också. Och då blir det en sport att fånga den största. När den är fångad plockar vi upp den och fotograferar fisken. Ofta för att bilden ska till något socialt medium. Sedan lägger vi försiktigt tillbaka fisken i vattnet.


Va, så ni fiskar inte för att äta eller sälja, frågar jag. ”Nej, det är sällan en fisk behålls för att hamna på en tallrik”, säger Jonas. ”Grejen är fisket, inte att ta upp och spara så mycket fisk som möjligt”, förtydligar Jonas. ”När det gäller gäddor ska de helst vara en meter. Det går förresten att känna igen gäddor. Ibland fångas samma gädda flera gånger. Man känner igen dem på sina unika fläckar.”


Får man fiska var som helst, undrar jag. Jonas: Fiske med handredskap är fritt utmed kusten och i de stora sjöarna. Fiskekort krävs ofta i mindre vattendrag och sjöar. 


Sportfisket upplever en föryngring och tillväxten är hög, enligt Jonas. Det stämmer bra med vad jag hört från Garmin. Garmin säljer betydligt mer elektronik till sportfiskare än vad de gör till oss fritidsbåtsmänniskor.


Är sportfiskare båtfolk?

Att båten är viktig för sportfiskare är lätt att förstå, men tillhör gruppen fiskeentusiaster båtfolket? Jag inser att frågan är för stor för att svara på i en artikel som denna. Vi kan väl dock konstatera att båtar används på olika sätt. Många av oss seglar gärna längre sträckor utmed kusten, vi bor i våra båtar och livet i hamn och vägen dit står för avkoppling och upplevelsen. Andra kappseglar mest, många har mindre öppna båtar för att ta sig till någon holme för sol och bad. Andra gör en dagstur och njuter av att vara på vattnet.

 

Med ökad förståelse för varandras syfte och behov med en båt bör nog ni som tycker att det finns många ”idioter på sjön” ta er en extra funderare. Märkliga manövrar och ett till synes märkligt uppträdande på sjön beror nog många gånger på bristande kunskap. Och bristande förståelse för syftet med varför vi har båt. Om jag hade en mindre båt och fiskade skulle säkert många tycka att jag betedde mig underligt och jag skulle snabbt blotta min okunskap om fiske, även om jag kan de flesta regler som har med sjölivet att göra och att jag kan hantera båten.


Det gemensamma för oss alla är att vi förväntas kunna de internationella sjövägsreglerna när vi vistas på sjön. De gäller för den som fiskar, vattenskoteråkaren, motorbåtsägaren och seglaren.


Så visst har sportfiskarna som färdas med båt en given plats på sjön. Men båten i sig är inte det viktigaste för dem. Och vi hittar knappast sportfiskaren på båtklubbens årsmöte, även om de som ett nödvändigt ont behöver en båtplats i någon klubb. Fast å andra sidan, många av dem tar hem sina båtar eftersom de är trailerbara. 
En sportfiskare åker nämligen långa vägsträckor, sjösätter sin båt, fiskar och sedan hem igen. Så varför skulle de gå på ett årsmöte i en båtklubb?

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.