X Shore - ny avancerad El-motorbåt


Text & bild: Lars W Gustavsson 2019-02-11

Konrad Bergström presenterar elmotorbåten X Shore.
Konrad Bergström presenterar elmotorbåten X Shore.

X Shore AB är en svensk eldriven motorbåt som uppges kunna göra 40 knop. X-shore drog till sig uppmärksamhet på Dusseldorffs båtmässa i januari och nu var det dags för Skandinavienpremiär i Göteborg.

Konrad Bergström, chef och ägare till X Shore AB, premiärvisade sin nya avancerade motorbåt som till 100% drivs av elektricitet. Båten har tagits fram med tanke på miljön såväl i luft som i vatten, dessutom har man gått långt för att nå så nära ljudlöshet som möjligt. Båten på mässan är en prototyp, men egna tester visar att man når 40 knop i toppfart. Med dagens batterilösning klarar båten march­farten 24 knop under drygt två timmar eller 100 sjömil vid deplacementsfart. Goda resultat i dagens marknad. Måtten är Längd 6,5 m Bredd 2,4 m Vikt 1 800 kg.

 

Designen är futuristisk, förskeppet är stort, högt och dominerande vilket ger fina durkytor nedanför en trappa byggd efter svensk husstandard. Stäven är tvärt avhuggen för enkel och säker ombordstigning där du tar hjälp av en speciell ”krycka” utsmyckad med huvudet på en elektrisk ål. I veckan fick företaget ensamrätt och världsgodkännande på taglinen ”Silence of Power”.


Bild:Bengt Utterström

Skrovet har steglister och därtill en stort tvärgående steg strax för om midskepps. Enligt uppgift reser sig båten vid planingsläge och bärs av främre steget i kombination med aktre delen av skrovets avslutning. Drivningen sker via en växel där kuggarna levererar kraft genom magnetfält, utan mekanisk kontakt och smörjning. Propellern utvecklas för att bli så tystgående som möjligt för att minska miljöpåverkan i havet.

 

Inredningen är befriande enkel. En plan durk är försedd med geidrar där du kan välja mellan olika kombinationer så som med eller utan soffa, stor eller liten styrpulpet, soltak ståstolar och så vidare. ”Du kommer att uppleva närheten till vattnet hela tiden, tittar du akterut så finns det ingen akterspegel, bara havet rakt ut”, säger Konrad Bergström. -Eller rakt in tänker jag.

 

X Shore kommer att betinga ett pris på runt tre miljoner kronor med nuvarande teknikhöjd och på min fråga hur många båtar man kommer att kunna leverera under 2019 svarar Konrad Bergström; ”Det är Storebro som bygger dem och den första båten skall levereras nu i maj månad. Vi räknar med att leverera 20 stycken till den internationella marknaden under året, gensvaret från vårt deltagande på Düsseldorfmässan var stort.” Konrad Bergströms vision med X SHORE AB är att bli som en biltillverkare inom båtindustrin.

DagensBåtliv.se ser med spänning fram emot fortsättningen.

Mer info om X Shore får du här www.xshore.com 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.