Öppet Varv på Orust och Marstrand Boat Show växer


Bengt Utterström 2019-08-22

Vy över Öppet Varvsmässan, Orust.
Bild:James Tomlinson
Vy över Öppet Varvsmässan, Orust.

Öppet Varv och Marstrands båtmässa, Marstrand Boat Show, arrangeras helgen 23 – 25 augusti på Västkusten. Båda mässorna rapporterar att de har fler utställare och aktiviteter. Den som gillar segling torde välja Öppet Varv på Hallberg Rassys varvsområde i Ellös på Orust. Den som föredrar motorbåtar torde välja Marstrandsmässan. Båda mässorna visar även begagnade båtar.

Branschorganisationen Sweboat rapporterar om en bra båtsäsong hittills. 

Pressinformation från Öppet Varv, Ellös Orust:
Öppet Varv i Ellös på Orust är Skandinaviens största segelbåtsmässa. I år har Öppet Varv:
- 16 nya utställare som inte ställde ut förra året.
- Fler båtar utställda än förra året, totalt 80 båtar.
- Fler nybåtsfabrikat utställda än förra året, tio stycken.
- Fler utställartält än förra året, 6 nya tältsektioner.
- Fler båtar i produktion än förra året. Se tillverkningen på plats.
- Nybyggd brygga i öster.
- Classic-brygga med fina gamla klassiska segelbåtar som inte är till salu.
- Sjögården / Verhas restaurang och bar tvärs över gatan är nyrenoverad.
- Kvällsunderhållning med livemusik både fredag kväll och lördag kväll på Sjögården tvärs över gatan.
- Senaste Öppet Varv var det bästa genom tiderna när det gäller skrivna nybåtskontrakt.
www.oppetvarv.se
 
Pressinformation från Marstrand Boat Show, Marstrand:
Sweboat – Båtbranschens Riksförbund, arrangerar för tredje året i rad den största flytande mässan på Västkusten – Marstrand Boat Show. Under tre dagar fylls Marstrands gästhamn och kajer med över 200 nya motor- och segelbåtar samt en stor marin tillbehörsavdelning med nära 60 utställare. Det finns även en begagnadavdelning med båtar från Sweboatanslutna mäklare.
 
Över 700 bryggmeter fylls med nya båtar i alla storlekar varav många är nyheter och premiärer. Komplett utställarlista och program finns på www.marstrandboatshow.se.
 
I år firar mässan treårsjubileum och har finslipats till att bli en upplevelse av högsta klass fylld med båtupplevelser för hela familjen. Det kommer bland annat att bjudas på prova-på segling och motorbåtskörning, spännande föreläsningar och barnaktiviteter samt unik fabriksvisning hos Rutgerson Marin. Allt inramat av Marstrands fantastiska marina miljö och utbud i form av restauranger, butiker och boende.

Pressinformation från Sweboat – Båtbranschens Riksförbund:
Båtsäsongen 2019 går mot sitt slut och redan nu kan Sweboat – Båtbranschens Riksförbund genom en färsk medlemsundersökning berätta om ett stabilt läge och en liten positiv ökning inom i flera segment jämfört med ifjol.
Detta trots en svajig omvärld med flera osäkerhetstecken.
 
Resultaten från undersökningen i korthet:
 
• 43% av medlemmarna svarar att säsongen hittills varit likvärdig eller bättre (+1 - 10%) än i fjol. 6 procent säger att den till och med varit väldigt mycket bättre med en ökning på upp till 20%.

• Gällande försäljningen av nya mindre motorbåtar upp till 6 meters längd kan den sammanfattas med att den varken ökat eller minskat jämfört med 2018. Däremot ses en liten ökning (+ 1 - 10%) på större motorbåtar över 6 meters längd. Begagnatmarknaden uppvisar en mindre ökning (+ 1-10%) jämfört med 2018 inom alla storlekar.

• Majoriteten bland de medlemmar som säljer segelbåtar säger att försäljningen av nya segelbåtar är i linje med 2018, det vill säga relativ blygsam, samma sak gäller för de begagnade segelbåtarna.

• Upp till 60% av de som verkar inom segmenten försäljning av nya båtmotorer, försäljning av reservdelar och tillbehör, finansiering, försäkringar eller service och reparationer svarar att säsongen hittills varit likvärdig med ifjol eller med en liten ökning på upp till 10%.

•  60% svarar att de har en liten ökning av helt nya kunder som inte provat på båtlivet tidigare.

• 32% tror att säsongen totalt blir upp till 10% bättre än ifjol medan 34% svarar att den antagligen blir likvärdig.

Mats Eriksson, vd på Sweboat: 
Vår bransch är väderberoende i det korta perspektivet, vilket avspeglar sig i resultatet. Sommaren har varit mer normal i år än rekordsommaren 2018 så vi är ändå glada att läget är stabilt med en liten ökning inom flera av våra branschsegment, även om det förekommer regionala skillnader som inte avspeglas i undersökningen. Trots väder och ekonomiska faktorer som vi har svårt att råda över är intresset för båtliv fortsatt starkt vilket vi naturligtvis gläds åt.
 
Undersökningen genomfördes andra veckan i augusti bland Sweboats drygt 400 medlemsföretag i fritidsbåtbranschen.

www.oppetvarv.se
www.marstrandboatshow.se