Båtmässan Allt för sjön 2020


Bengt Utterström 2020-03-05

Båten är den ryska M571 från Master boats.
Båten är den ryska M571 från Master boats.

Båtmässan Allt för sjön öppnar på lördag. Nedan följer några pressklipp från mässan. Rysk storsatsning. Nio ryska varv som tillverkar fritidsbåtar finns på plats i en drygt 1200 kvadratmeter stor monter.

Saxat ur pressklipp inför mässan:

I Ryssland finns 140 varv som tillverkar fritidsbåtar. Nio av dem finns på plats i Älvsjö på Allt för sjön i den stora montern. Totalt visar de ett 40-tal båtar byggda i både aluminium eller kompositmaterial.

Aluminiumbåtarna Volzhanka från Vboats, Realcraft boats och MasterPro har redan börjat slå sig in på den svenska marknaden. Bland de mindre kända märkena kan nämnas Victory Boats, Rosomaha och Zao-rif.


Trots konkurrensen på den globala båtmarknaden växer Rysslands exportvolym varje år och i dag är den värd miljontals euro. Ryska båttillverkares långa erfarenhet inom teknik och fartygsbyggande, konkurrenskraftiga priser och hög standard har gjort att deras båtar har stor exportpotential.

 


Dream Yacht charter visar Dufour 360


I Dream Yacht Charters monter på båtmässan Allt för Sjön står i år en fabriksny Dufour 360. Det är en del av en större satsning som företaget gör i Skandinavien. Dream Yacht har under de senaste åren investerat ca 10 miljoner Euro genom förvärv och uppstart av nya verksamheter, både inom charter och båtförsäljning på den svenska marknaden. Bland annat har man öppnat en charterbas i Stockholm, där denna Dufour 360 kommer finnas för uthyrning från och med i vår. 

”Vi satsar ordentligt i Skandinavien just nu då vi ser ett stort internationellt intresse för segling här. Det är unikt att segla i Stockholms skärgård och vår passion att kunna erbjuda segling i exotiska vatten sträcker sig utanför varma breddgrader och turkosa vatten. Vi är därför oerhört glada att vi har möjlighet att ställa ut med en segelbåt på en inomhusmässa i Sverige. Vi har valt att ta med en Dufour 360, vilket är en båtmodell som med sin rymlighet, komfort och segelegenskaper passar den svenska marknaden väldigt väl”. Säger Niklas Engstrand General Manager för Dream Yacht Charter i Skandinavien.

Finnarna kommer i år igen

De finländska båttillverkarna kommer igen I stora skaror till Allt för sjön-utställningen I Stockholm, för att presentera båtar och utrustning. Totalt 14 tillverkare och 22 brand deltar. Man presenterar nästan hundra båtar, av vilka närmare 20 är nyhetsmodeller för år 2020. Utöver båtarna deltar Alutrack-båtsliparna samt Seaboost-antifoulingsmetoder.

I montern finns bland andra Grandezza, Husky, Buster, Targa, Silver Theri, TG, Yamarin, Bella, Aquador, Flipper, Sargo med flera modeller.


Mera på mässan

Hallberg Rassys nya 340 finns utställd.
Hallberg Rassys nya 340 finns utställd.

Segelbåtar från svenska varv
Vad vore en båtmässa utan härliga segelbåtar att titta in i och drömma om? I år finns en hel rad svenska segelbåtar på plats, bland dem nyheterna Hallberg-Rassy 40C, Linjett 34, Arcona 380, Shogun 50, Dufour 360 GL, Sun Odyssey och X4.0 (vinnare av European Yacht of the Year 2020).


Classic Boat Show

Classic Boat Show 2020 visar upp ett tjugotal båtar i en miljö där temat är ”Fritidsbåtslivet från 20-talet till 70-talet”. På plats träffar du föreningar och klubbar som kan berätta om de olika båtarna och de tidsepokerna de är förknippade med – exempelvis CG Pettersson-klassiker, segelbåtar, en ångbåt och 60-70-talens plastklassiker.


Premiär för många nya motorbåtar

Allt för sjön bjuder på massor av spännande motorbåtsnyheter, här är ett axplock: Nordkapp 905 Gran Coupe, Buster XXL, Finnmaster Husky R6, Jeanneau Cap Camarat 9.0 WA, Cormate Chase 34, Nimbus T8 (Stockholmspremiär), Windy 37 Shamal, Brabus Shadow 500 Cabin (Sverige-premiär), Axopar 37 XC Cross Cabin och premiär för de nya Angus-båtarna.

Utställning med senaste elbåtarna
Elbåtar och eldrivna båtmotorer är på stark frammarsch vilket Allt för sjön uppmärksammar genom en utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Här hittar du såväl de lite enklare elmotorerna för gummi- och roddbåten som lyxiga, svenskproducerade elbåtar från Candela och X Shore. Utställningen med det senaste inom elbåtar och elmotorer är en del i Allt för sjöns stora miljösatsning.

Massor av kul för barn
I år finns extra mycket för barn att göra på Allt för sjön. Förutom kul prova på-aktiviteter i Water Park (se nedan) uppmärksammar vi att Mumin fyller 75 år, bland annat blir det på show med Mumintrollet och Lilla My på Marina Scenen. Dessutom sagostunder, knopskola, sjövettsskola, ballongkonstverk, ansiktsmålningar, glittertatueringar – och en livs levande sjöjungfru! Alla barn under 15 år har gratis entré i vuxet sällskap (gäller vid biljettköp online).


”Prova på” i Water Park

Water Park är mässans aktivitetshall för alla som älskar vattensport, segling och gillar att utöva aktiviteter i och nära vatten.I stora bassängen blandas uppvisningar med prova-på aktiviteter som segling med jollar, SUP-paddling, vindsurfing och att köra liten elmotorbåt. I segelbåtsbassängen kan man prova på radiostyrda segelbåtar och i surfsimulatorn vågsurfa utan att bli blöt.


Spännande föredrag på Marina Scenen

Den som är nyfiken kan sitta ner och lyssna på vårt spännande scenprogram på Marina scenen med nio teman under nio dagar. Exempelvis är en dag helt ägnad åt kajaker, och två av dagarna är vikta åt frågor som rör Östersjön och den marina miljön.

Redaktionens inlägg: På tisdag kl. 15.30 berättar Bengt Utterström och Helena Nilsson om sommarens segling 2019 som gick till Island. Marina Scenen i B-hallen.


Stort utbud av prylar

Tillbehörshallen, som är Nordens största, är fullmatad med de senaste produkterna och tjänsterna för båt och båtliv 2020. Elektronik och navigation utvecklas kontinuerligt, liksom miljöanpassade kemiska produkter.

Hydrographica visar och säljer sina sjökort i Erlandsons Bryggas monter. Hamnguiden över Vänern är uppdaterad.

Brixham Books visar sina hamnböcker i monter C02:15. Årets nyhet är "Stockholms skärgård De 50 bästa hamnarna."

Här finns mera information *Klicka vidare*