Blocket.se spår rekordstort intresse för båtar i sommar


Pressinformation från Blocket 2021-02-19

Blocket.se spår rekordstort intresse för båtar i sommar. Tipset är att börja leta redan nu.
Bild:Blocket
Blocket.se spår rekordstort intresse för båtar i sommar. Tipset är att börja leta redan nu.

Ett båtköp kan vara tungt för plånboken, men det är inte pengar i sjön visar siffror från Blocket. Medianpriset för fritidsbåtar ökade förra året med elva procent och intresset ser inte ut att avta.

Den populära båtmässan ”Allt för sjön” sker i år digitalt på grund av pandemin. Samtidigt har intresset för fritidsbåtar aldrig varit så stort som nu bland svenskarna. Men den som köpt en båt dyrt behöver inte oroa sig nämnvärt då prisutvecklingen på begagnade fritidsbåtar stigit med elva procent det senaste året enligt ny statistik från marknadsplatsen Blocket. På Blocket ökade antalet annonser för både segelbåtar och motorbåtar 21 procent jämfört med 2019, och inför sommaren 2021 ser intresset för båtliv inte ut att mojna.

– Troligtvis kommer det bli en rekordsommar för båtar även i år. Intresset för båtliv har blivit större i och med att vi inte kunnat resa på grund av pandemin, men mycket talar för att det ökade intresset kommer bestå även på längre sikt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon.

Redan under årets första månader har antalet båtaffärer varit många. Trots fler försäljningar har medianpriset ökat stort. För motorbåtar uppgick medianpriset under 2020 till 63 000 kronor – en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Medianpriset för segelbåtar var 48 000 kronor, också det en ökning på 7 procent.

Intresset för nybörjarvänliga båtar är särskilt stort

En uppstickare bland motorbåtar är aluminiumbåtar, som särskilt kan passa en förstagångsägare som vill lägga mer tid på sjön och mindre på underhåll. Aluminium påverkas inte av solljus, är slittåligt och har lång hållbarhet.

Mest sökta i kategorin motorbåtar 2020:

 1. Nimbus
 2. Buster
 3. Ryds
 4. Aquador
 5. Yamarin
 6. Flipper
 7. Uttern
 8. Sea Ray
 9. Bayliner
 10. Princess

Mest sökta i kategorin segelbåtar 2020:

 1. Hallberg Rassy
 2. Bavaria
 3. Maxi
 4. Najad
 5. Linjett
 6. Nauticat
 7. Beneteau
 8. Maxi 95
 9. Hanse
 10. Maxi 77

Så gör du en smart affär

Med rådande intresse för båtliv behöver ett båtköp inte vara pengarna i sjön. Med rätt timing kan du till och med få pengarna tillbaka vid försäljning på Blocket.

– För den som vill köpa billigt är det smartast att köpa under lågsäsong. Men den som ska sälja sin båt gör bäst i att vänta tills precis innan säsongen börjar, när många köpare är på hugget. Då får du allra bäst betalt, säger Henrik Littorin.

Tips till dig som ska köpa båt

Tips till dig som ska sälja din båt


Om Blocket

Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.

Pressinformation från Blocket.