Hallberg Rassy och Sweboat i samarbete om Skandinaviens största segelbåtsmässa


Bengt Utterström 2021-08-27

Magnus Rassy till vänster och Sweboats VD Mats Eriksson skakar hand och bekräftar att de i slutet av augusti 2022 gör en segelbåtsmässa tillsammans på Orust. I Marstrand blir det en renodlad motorbåtsmässa samma helg.
Bild:Martin Leisborn
Magnus Rassy till vänster och Sweboats VD Mats Eriksson skakar hand och bekräftar att de i slutet av augusti 2022 gör en segelbåtsmässa tillsammans på Orust. I Marstrand blir det en renodlad motorbåtsmässa samma helg.

Öppet varv på Orust är första båtmässan i Sverige sedan Allt för sjön stängde i mars 2020. Vid pressfrukosten presenterade Sweboats VD Mats Eriksson och Hallberg Rassys VD Magnus Rassy att de 2022 gör mässan "Orust Sail boat Show med Öppet varv."

Öppet Varv lockade många besökare på fredagen. Bland utställda båtar fanns världs- och Skandinavienpremiärer. Båtbranschen har ett fint år bakom sig och uppgången tros ligga på + 20 % jämfört med året innan Coronan, enligt Sweboats VD Mats Eriksson.

Öppet Varv på Hallberg Rassys varvsområde i Ellös på Orust har alltid varit en populär mässa och viktig för varvet. Mässan har även andra utställda  båtar och en hel del tillbehör visas i utställningstälten.

Orust Sail boat Show med Öppet Varv


Orust Sail Boat Show med Öppet Varv blir säkerligen Skandinaviens största segelbåtsmässa 2022. År 2016 skilde sig Öppet Varv och Marstrandsmässan åt. Sedan dess har det varit två konkurrerande mässor samma helg. Båda mässorna har haft en blandning av segel- och motorbåtar. Från och med nästa år blir det motorbåtsmässa i Marstrand och segelbåtsmässa på Orust. Sweboat är med och arrangerar båda mässorna. 

Ett lyckat drag tycker DagensBåtliv.se som sedan några år skrev om att mässorna borde delas upp i en motorbåtsmässa i Marstrand och en segelbåtsmässa i Ellös. För Öppet Varvs del innebär det fler segelbåtar på plats och hela mässan blir intressantare för de som gillar segling.

Rekordår, men svårt med leveranser

Båtbranschen upplever något av rekordår i försäljning av båtar och tillbehör enligt Sweboats VD Mats Eriksson. Många utställare vittnar om att det är problem att klara efterfrågan på grund av att det är svårt med leveranser av tillbehör, plast, rutramar och en mängd andra produkter. Det gäller även på navigationssidan med plottrar och annan elektronik.

Att vi har så stor efterfrågan tror Magnus Rassy bottnar i att båtlivet börjar med en dröm och när Coronan kom har många människor inte kunnat resa utomlands som tidigare. De har då sett  möjligheten att köpa båt och vistas på vattnet.

Mats Eriksson fyller i att Seglarförbundets alla seglarskolor har varit fulla i sommar. "Nu gäller det att vi får dem att stanna kvar", säger Mats Eriksson. "Här har varv och handeln en viktig roll att fylla så att alla nya båtägare blir vänligt bemötta och att de känner sig välkomna", avslutar Mats Eriksson.

Arcona Najad Yahts AB


Ägaren till Najad köpte Arcona för snart två år sedan och det nya bolaget heter Arcona Najad Yachts AB. Båtarna byggs i Uddevalla på Benders industriområde. Företagets nytillträdde VD, Urban Lagnéus (till höger i bild) och säljaren Magnus Lundgren (till vänster) bekräftar uppgången och de är mycket nöjda med försäljningen av framförallt Arcona. Även de har en bra orderstock och skulle kunna bygga fler båtar i vinter om det inte rådde brist på vissa delar.

Världs- och Skandinavienpremiärer

Tre båtar har världspremiär på mässan. Det är Arcona 385 och Hallberg Rassybåtarna 400 och en  50-fots båt.

Skandinavienpremiär har Bavaria C38 och Viko S35. Öppet varv har även utställda träbåtar och ett antal begagnade båtar.

Laminatsegel av plast från havet

Segeltillverkaren Elvstrom sails lanserar ett nytt laminatsegel för cruisingsegling. XRP cruise heter laminatet för segelbåtar i storleksklassen 23 till 48 fot. Polyesterfibrerna, mylarfilmen inne i laminatet, och det utvändiga vita UV-skyddet, taftet, är gjort av 100 % återvunnen plast från havet. Polyesterfibrerna är svarta och det utvändiga taftet är vitt.

 

XRP uppges fungera utmärkt för revning och att rulla upp på förstag eller i mast. XRP finns i olika färger och i en racingversion för båtar på 20 till 35 fot. Racingversionen har inte det vita taftet.

 

www.elvstromsails.com


Navico sålt till Brunswick

Svenska riskkapitalbolaget Altor har, liksom Goldman Sachs, sålt sina andelar i navigatortillverkaren Navico till Brunswick Corporation. Navico tillverkar och säljer varumärkena Simrad, B&G instruments och Lowrance.

 

www.navico.se Outletförsäljning lockar alltid till köp, så även på Öppet Varv.


Att vandra runt i den stora tillverkningshallen får tiden att stanna och drömmarna att blomma ut.

Flytande båtmässan Öppet Varv pågår till och med måndag 30 augusti.

www.oppetvarv.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för och efternamn samt bostadsort.