El, elektronik och nätverk ombord


Bengt Utterström 2022-02-10


Fritidsskepparen El, elektronik och nätverk ombord är en ny kursbok som handlar om el i båten. Boken kom från tryckeriet i januari 2022. Författaren Jan Sköld går grundligt igenom installation av nya komponenter, underhåll och felsökning.

Fritidsskepparen - El, elektronik och nätverk ombord är en kursbok för den som på ett pedagogiskt sätt vill lära sig hur elsystem, elektronisk utrustning och marina nätverk fungerar och samverkar ombord på en fritidsbåt. Boken beskriver ellära på ett grundläggande sätt och hur installation av nya komponenter samt underhåll och felsökning går till i befintlig utrustning.


Utvecklingen inom båtelektronik går mycket fort och det är inte lätt att hänga med alla gånger. Även om inte installationen utförs själv, behövs tillräckligt bra grundkunskap för att välja rätt utrustning och kunna diskutera olika lösningar med leverantörer.

Ur innehållet:

 

Om författaren Jan Sköld

Boken är skriven av Jan Sköld som har lång erfarenhet som konstruktör, programmerare och projektledare inom IT området. Jan håller också kurser i ämnet båtelektronik och har praktisk erfarenhet av installationer i fritidsbåtar. Han har även stor erfarenhet av att hålla kurser inom navigation och segling samt matematik på yrkeshögskolor.

 

El, elektronik och nätverk ombord ingår i Fritidsskepparens serie av nautiska böcker. Övriga titlar är navigationsboken Fritidsskepparen, VHF/SRC-bok, Radarbok med AIS samt Förarbevis för vattenskoter.


Boken finns bland annat att köpa hos Bokus.com, Bryggboden.se, Nautic-Center.se, VikingYachting.se och inom kort hos Erlandsons Brygga.

Fritidsskepparen.com