VHF/SRC mars 2023

iPad - fullträff även för navigation
Av Bengt Utterström 2010-11-05


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.





Totalt 9 kommentarer « Visa hela artikeln
9. Värmekänslig iPad
Av Anders Grönqvist 2016-01-20 14:58

En het sommardag åkte vi från Trosa och söderut. Visst blev det varmt och skönt, det var badkläder på. Vi navigerade med iPad och separat gps via bluetooth och fick på så sätt in även de ryska satelliterna. Mycket bra men... Rätt som det var så dog iPad då det blev för varmt. Jag hade kopplat av och visste inte vart vi var. Vi följde kvastarna och höll utkik så vi skulle känna igen oss på sjökortet. Då small det. Propellern i skyn och ett brak. Det hade blivit en krok på ena bladet och det gick att köra. Fick sedan byta till ny
8. Utanför Sverige?
Av Klas 2011-06-18 12:49

Hur fungerar Ipad utanför Sverige (exvis Norge) och så fort du är utanför Internet täckningsområde? Jag tycker mig få olika information beträffande GPS mottagare. Går det att koppla in eller inte? Någon som vet?
7. iPad-återkoppling
Av Mats 2011-05-22 14:41

Hej!

En del småproblem finns, mest sådant som går att komma runt. Exvis det som nämns i kommentar 6 om båtens symbol. But och låt GPS-delen styra den, dvs ha HDG avstängt och COG aktivt istället. Då fungerar det. Detta står beskrivet i instruktionerna. Utöver detta så autozoomar den om man vill. Likaså byter den sjökort, det är bara en inställning om den skall göra det eller inte.

Förbättringspotential:
- ljusstarkare skärm för att klara direkt solljus. Det syns dåligt men det fungerar. Under tak, inga problem alls.
- vore trevligt att kunna låsa autorotationen av skärmen. Som botemedel just nu är det course up som gäller. Då fungerar den ok.
- menyerna/knapparna för växling mellan att se kort, data av olika slag längst ned i kartbilden, är för små och väldigt svåra att se. Iofs lär man sig vaar de är men det vore kul om de gick att läsa.
- likaså är möjligheten att se data överst i kortet, dvs fart, cog och annat väldigt smått. Vore bra om detta fick ta litet plats till, eller var justerbart.

Summa - en bättre beg iPad för 1500-3000 plus kort för 1000:- och iNavx samt evt en vattentät box, så har du en grym 10"-plotter som du även kan göra annat med. Dåu får väldigt mycket för de pengarna, jämfört med att köpa en standardplotter.

Visst vore en ljusstarkare skärm bra, men det är inte livsavgörande. Det går att se i direkt solljus, även om det är svårt.
6. Hur bra är den egentligen?
Av Sleven 2011-04-12 13:20

Jag laddade ned såväl programmet som ett antal sjökort (på IPad 2) på en resa från Stockholm till Mariehamn häromveckan och förundrades över hur den plogformade fartygssymbolen rörde sig. Inte med spetsen först, vilket är vanligt, utan nästan hur som helst. Mycket förvillande. Sedan verkar det inte som att det sker automatisk laddning av det sjökort, där man befinner sig, utan det får man fixa själv. Hur det är med byte mellan angränsande kort, då man rör sig, har jag ännu inte kunnat se.

Då jag i går startade programmet, var flertalet tidigare nedladdade sjökort borta, så det var bara att börja om.

Än så länge trivs jag betydligt bättre med 88 SEA, även om även det programmet har sina egenheter, som t.ex. att visa detaljer bara i vissa zoomlägen.
5. Helkass utan GPS
Av Roland 2011-04-04 13:08

Håller med om att iPad är hellkass i solsken. Dessutom är iPad wi-fi helkass eftersom det inte finns något wi-fi till sjöss att tillgå. Och en extern GPS funkar inte med IPad. Så det blir en liten leksak med bra sjökort för översikt och planering
4. Helkass i solsken
Av Bengt39 2011-03-28 16:24

Skärmen för Ipad är helkass i solsken och ingen höjdare ute-
Även RådochRöns test i marsnumret 2011 visar på det
3. Finns motsvarande för android?
Av grolim 2011-03-22 21:44

Söker och letar men kommer till korta överallt, finns det i dagsläget någon sjökortsprogramvara med liknande funktionalitet som den till Ipaden, även att tillgå till androidplattor?
2. Hundralappen ...
Av Stellanova 2011-03-12 00:20

Det där får du gärna utveckla. Hur får man sjökort + programvara för det priset.
Svar från redaktionen: Se artikel "Ris och ros för Navionics sjökort i mobilen" under kategorin "Sjökort".
1. Navigation via iPhone också klockren
Av Johan 2010-12-07 15:09

Har testat att ladda ned Navionics till min iPhone och detta i sig motiverar ett inköp av telefonen, eftersom priset för telefon och Navigons programvara understiger vad många "riktiga" GPS:er för marint bruk kostar inklusive en "riktig" GPS-karta. Samma sak för iPad förstås.