VHF/SRC mars 2023

Hallå Åland, det är dags att bjuda tillbaka

Av Text & foto: Bengt Utterström 2012-07-20


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.





Totalt 3 kommentarer « Visa hela artikeln
3. Hamnguiden Åland
Av Lasse Olsson Mariehamn Åland 2012-08-02 18:49

Hej Bengt tack för en trevlig sida och för vårt möte på Bärö i sommar , den så omtalade hamnguiden har väckt många känslor här på ön , jag har pratat med en del mäniskor om saken och jag skulle vilja säga att ca 80 procent av dom båtburna tycker att det vore helt okej men sen kommer alla andra till som inte har båt som fritidsnöje men äger strandtomt dom vill helst tydligen att antigen Landskapet betalar dom ersättning eller båtfolket för sina övernattnigarna i naturhamnarna det har varit stora artiklar i tidningarna där folk påstår att det varit så fullt med båtar vid vissa öar att inte det gått att komma fram med egen båt och att samma båtar legat en hel vecka på¨sammma ställe verkar för mig lite konstigt eller knappast troligt , som inflyttad svensk till Åland och seglare är all vetskap om naturhamnar med tillräckligt djup är en stor fördel då den Åländska skärgården är ganska grund inte alls att jämföra med Svenska ostkusten ,efter flera årtionden av båtliv efter svenska ostkusten från Öregrund ner till Öland och Gotland med alla sina pärlor och med sina fina hamnguider i alla former fattar jag inte vad problemet ska ligga att även vi har samma sak detta borde vara en hederssak för alla Ålänningar då dom själva utnyttjar den Svenska sidan väldigt flitigt och den servicen som finns på alla öar med allt vad det innebär.
2. Publikt eller inte?
Av Lars Olsson, Göteborg 2012-07-30 22:35

Var på Åland för några veckor sedan och såg på tidningarnas löpsedlar att det faktiskt är en person som skrivit en bok om naturhamnar på Åland, men att de styrande på Åland vill förbjuda boken. Skälet är att man är rädd för konsekvenserna.

Och det är väl inte utan att man förstår dem. Tänk när motorbåtar i horder stormar in i högsta fart med sina svartrykande gamla dieslar, river upp stora vågor, väsnas, skrämmer slag på djurlivet och skitar ner.
1. Viktigt bete sig anständigt !
Av Henn Avasalu, Södertälje 2012-07-21 20:33

Tyvärr finns genom åren många exempel på raka motsatsen,man släpper hunden lös i land ( dödssynd ! )t o m tjuvvittjar fasta redskap på färsk fisk.... !Tacka för att den drabbade,med omgivning blir förbannad ! men,om man nu i Åland och Skärgårdshavet vill botanisera lité på egen hand har jag ofta följt de "leder" där en kabelutläggare gått fram -dessa är ju utmärkta i sjökorten -och på så vis hittat fina leder och hamnar lité vid sidan av.Vi resonerade helt kort att har en kabelbåt gått fram här kan vi göra det också. Ett år seglade vi t ex sålunda norr om fasta Åland,från Enklinge till Saggö.En fin resa.Allt behöver inte vara så till den grad tillrättalagt, och beter man sig som anständigt folk blir man bemött väl tillbaka. Vi förtöjde en gång i gott lä bakom en ö -på andra sidan fanns en sommarstuga -vars invånare strax bjöd oss låna deras bastu m faciliteter....och detta var långt från prickad led.