VHF/SRC mars 2023

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Två bra hamnguider för Åland och Finland

Åland och Finland har fina seglingsvatten


Bengt Utterström 2013-06-05


Segla gärna till Åland eller Finland i sommar. Åland är mer tillgängligt än vad vi svenskar tror. En ny fin hamnguide med gästhamnar finns nu att köpa. Seglar du öster om Åland är det ”Besökshamnar 2013” som gäller. Båda två är ett ”måste” om du seglar till Finland. I slutet av artikeln finns vårt eget kompendium om smultronställen på Åland. Gratis att ladda ned.

2013 06 25. Nytt tips om hamnguider i slutet av artikeln.
2013-06-18 Utterström testar hamnguiden "Åland" i praktiken - direkreferat nedan. // Lars W Gustavsson.


Finland och Åland

Det är lätt att segla över Ålands hav. Oftast blåser det mindre där än vid svenska kusten på grund av sjöbrisen. Känner du dig osäker på navigeringen så är det bara att se vart färjorna går. De flesta går via Mariehamn. I Finland är det ungefär som i Sverige. Dock kan det vara bra att känna till följande:

  • År 2005 infördes en lag som förbjuder toalettutsläpp från båttoaletter och holdingtankar. Motsvarande lag träder i kraft 1 april 2015 i Sverige. Det finns tömningsstationer lite här och var. Bötesbeloppet är 60 Euro i Finland om du ertappas med att tömma tanken.
  • Det ska finnas flytvästar ombord till alla i båten på finskt vatten.
  • I Finland har vi svenskar den finska flaggan hissad i styrbords vantspridare. På Åland har vi den Åländska. Byter gör vi när vi passerar skiftet på östra Åland. Artighetsflaggen hissas när vi lämnar svensk hamn.
  • Många finska och åländska seglare har berättat att man är välkommen till olika klubbhamnar om man själv är båtklubbsmedlem i Sverige och bär den egna båtklubbens standert.
  • I Finland tar så gott som alla ned sin nationalitetsflagga kl. 21.00. Den hissas kl. 08.00. Om du vill ha rätt tid i din navigator måste tiden justeras med + 1 timma eftersom Finland ligger 1 timma före oss.

 

Allemansrätten

Åland har alltid betraktats som lite trist på grund av den upplevda inskränkta allemansrätten. Men ett faktum är att allemansrätten på Åland är i stort sett jämförbar med den svenska. Vissa markägare kan ha annan uppfattning, men de har inte något stöd för sina ”egna” regler. Fast naturligtvis gäller det ju att vi visar respekt mot både natur och markägare och det faktum att vi är gäster i ett annat land. Att förtöja mot en klippa inom nära synhåll från ett hus med tomt gör vi ju inte heller i Sverige.

 

Gemensamt för både Sverige och Finland, inklusive Åland, är att allemansrätten inte är lag utan en sedvänja som vi ska hantera med respekt. Ett dygn får vi stanna på varje plats. Bär och svamp får plockas även på Åland.

 

Nya gästhamnsguiden om Åland

Gästhamnsguiden Anders Hellberg med flera innehåller ett 70-tal hamn- och naturhamnsbeskrivningar. Guiden är rik på färgbilder, skisser, korta beskrivningar om anlöp och  symboler om vilken service som finns i respektive hamn med mera.

 

Alla hamnar och vikar har ett plus- och minusomnämnande. Det finns även förslag på ”Att göra”. I Sverige är vi bortskämda med detaljerade sjökortsbilder över naturhamnar tack vare Hydrographica. Ålandsboken har långt ifrån samma klass på sina sjömätningar, så ta det försiktigt när du går in i en ny hamn.

 

Konstigt nog finns inte den riktiga pärlan ”Lilla Båtskär” med. Det är den hamn som är längst i sydväst om Åland. Det står ett stort grått gruvtorn på ön bland alla vindsnurror som omger kringliggande öar. På väg till Rödhamn går det inte att missa. Lilla Båtskär finns i vårt eget kompendium, se längst ned.

 

Boken Åland är sammanbunden med spiral vilket underlättar hanteringen och bläddrandet.

Kort sagt, ska du segla till Åland, köp boken! Finns bland annat på Nautiska Magasinet i Stockholm, i välsorterade båttillbehörsbutiker och naturligtvis i Mariehamn.

 

Svenska Kryssarklubben, SXK, har stora delar av boken Åland som sin årsbok för 2013. SXKs upplaga är en reducerad version av originalet och ett 20-tal hamnar saknas på Åland och 3 i Finland. Därför rekommenderas ett köp av originalet.


Direktrapport från Åland 2013-06-18

Redaktörsparet Anki och Bengt Utterström är ute och seglar i Åländska farvatten, ett av familjens favoritområden för sitt fritidsbåtsliv. Seglatsen innehåller självklart återseenden av gamla kära platser men också utforskning av nya hamnar, ofta rekommenderade av Anders Hellberg i sin nyutkomna bok ”Åland – Gästhamnar, Farleder, Ankarplatser”.

Björkör, hamn nummer 18, har felaktig djupangivelse

Djupet anges som minst 2 meter men med våra 1,70 meter har vi bottenkänning mest hela tiden trots att vi ligger på nockens utsida. Där skall det vara 2,5 meter enligt boken. Slarvigt Anders Hellberg! Ön är väl värd ett besök.

I hamn nummer 17, Kårdiskan, finns nya bergdubbar iborrade på nordsidan.


Finland

Besökshamnar 2013 över Finland ska enligt uppgift finnas på Nautiska Magasinet från runt 15 juni.
Besökshamnar 2013 över Finland ska enligt uppgift finnas på Nautiska Magasinet från runt 15 juni.

Besökshamnar 2013 påminner mycket om den svenska gästhamnsguiden i upplägg och presentation. Boken innehåller de allra flesta hamnarna från norra Finland till Ryssland via Åland. Den ersätter dock inte gästhamnsboken Åland över Åland.

 

Ska du segla i Finland öster om Åland rekommenderas även den boken. Jag känner inte till någon annan heltäckande över finland. Läs mer och se boken här: www.finncoast.com .


 Svensktalande radiokanalen Yle vega finns på 93, 10 Mhz.


www.nautiskamagasinet.se

 

Vårt eget kompendium om smultronställen på Åland: *Klicka*

Under kommentarer nedan ger Jan Brunberg ett tips på hamnguide från finska scouterna.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Rättelse av Åland boken Harald 2014-02-18
1. Fina finska hamnböcker Janne 2013-06-25