VHF/SRC distanskurs

På gång:
Det skrivs fortfarande bra böcker om seglatser och sjöliv. Några av de senaste finns i kategorin "Nautiska böcker" i vänstra menyraden. Fyll på skeppsbiblioteket till sommaren.
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Nu är det Gävleborgs tur att bli drabbad

Båtmotorstölder ökar kraftigt


Pressinfo från Larmtjänst 2014-10-20

Antalet motorstölder ökar igen. Nu är det Gävleborgs län som drabbats.
Bild:Larmtjänst
Antalet motorstölder ökar igen. Nu är det Gävleborgs län som drabbats.

Antalet båtmotorstölder ökar kraftigt i Gävleborgs län. I år har det stulits 123 motorer vilket är en ökning med 224 procent jämfört med samma period 2013. Detta visar den senaste kvartalstatistiken från Brottsförebyggande rådet.


Båtmotorstölderna i Gävleborgs län ökar markant. Under perioden 1 januari till 30 september har det stulits 123 båtmotorer i länet, en ökning med 224 procent jämfört med samma period 2013.

Det är nya grupperingar som opererar. Man stjäl fler motorer samtidigt vilket tyder på organiserade ligor, säger utredare Carina Birking på larmtjänst.

Många stölder har ägt rum på natten för att på morgonen ta färjan från Kapellskär över till Estland. I augusti inträffade två liknande stölder i Söderhamn, där man ena gången stal man 8 motorer och andra gången 3 motorer. Motorerna anträffades dygnet efter dem stulits i Paldiski i Estland.

Under tredje kvartalet är antalet båtmotorstölder i länet som störst vilket följer den generella trenden för båtmotorstölder i landet. Båtarna används inte lika frekvent och lämnas obevakade under veckodagarna. Ändå är ökningen i Gävleborgs län anmärkningsvärd. Under tredje kvartalet har 88 motorer stulits vilket kan jämföras med 31 motorer under samma period 2013.

 

Totalt i landet har det polisanmälts 2015 båtmotorstölder under 2014, vilket är en minskning med 4 procent. I Stockholms län har det polisanmälts 487 båtmotorstölder, en minskning med 6 procent jämfört med 2013. Även Västra Götaland visar på en svag minskning och i år har det polisanmälts 447 båtmotorstölder. Det är en minskning med 9 procent jämfört med 2013.

Polisen i Västra Götaland jobbar aktivt med Båtlivsamverkan och där kan man tydligt se att stölderna minskat på de båtklubbar som anslutit sig, säger Carina Birking.

För att skydda sig mot båtmotorstölder rekommenderar Larmtjänst följande:

 

  • Stöldmärk din båt.

  • Använd godkända lås och se till att motorn sitter fast ordentligt.

  • Använd spårsändare.

  • Gå med i Båtsamverkan.

  • Se över hur båten förvaras under hela året.


Ring om du ser något misstänkt

Ser du någon eller några bilar som rör sig i området kring båtklubbar som du inte känner igen eller personer som är obekanta för området, tipsa Polisen. Telefon 114 14.

Ser du ett pågående brott är det telefonnummer 112 som gäller.

www.larmtjanst.se

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utComstedt mjukstängande lock

Dieselpower feb 2019

Ultra marin ankare feb 2020


Radarboken

SSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten