VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
AIS AtoN del 2

Här är fabrikaten som visar AIS AtoN


Bengt Utterström 2017-12-20

AIS AtoN presenteras här som en fyrkant med ett plustecken. Klickar man på fyrkanten kommer ytterligare information upp. Bilden är från Simrads navigator.
AIS AtoN presenteras här som en fyrkant med ett plustecken. Klickar man på fyrkanten kommer ytterligare information upp. Bilden är från Simrads navigator.

AIS AtoN är AIS-information som sänds från till exempel en vindkraftspark till havs. Det kan också vara artificiell AIS från en fyr. Nedan visar vi vilka fabrikat av navigatorer, avsedda för fritidsbåtar, som visar AIS AtoN i klass B.

Se även tidigare publicerad artikel på DagensBåtliv.se om AIS AtoN.


För att symbolerna för fast utmärkning såsom fiskodling, en fyr, vindkraftspark etcetera ska synas via AIS krävs att dels AIS-mottagaren tar emot AtoN-information och att navigatorn kan visa symbolerna för det. Det är viktigt att skilja på dessa två saker. Det är nämligen inte alltid som de hänger ihop.Symbolerna är Raymarines egna. Raymarine har symboler för bland annat motor- och segelbåtar. Många andra fabrikat visar alla fartyg som en grön triangel.
Symbolerna är Raymarines egna. Raymarine har symboler för bland annat motor- och segelbåtar. Många andra fabrikat visar alla fartyg som en grön triangel.

Nedan följer en sammanställning. Observera att uppdateringar av artikeln kan komma att ske.


Furuno

Peter Bergholtz, teknisk chef på Furuno i Sverige svarar så här på frågan om Furunos AIS tar emot AtoN och om navigatorn visar symbolerna:

Furuno AIS modeller  FA-30 (rcvr), FA-50 (class B), FA-150 och FA-170 (class A) kan ta emot AtoN.

Furuno plotter  TZT och TZTL kan visa AtoN.


Garmin

I dagsläget tar Garmins AIS-mottagare inte emot AtoN. Enligt Pontus Fernström, Garmins chef för marina produkter, kommer under 2018 programvaran för AIS modell 600 att uppdateras liksom navigatorernas programvaror för att kunna visa AIS AtoN.  De som köper Garmins produkter kommer under 2018 kommer således att kunna se AIS AtoN.

Äldre produkter som VHF300i AIS och AIS300 kommer inte att uppdateras för att kunna visa AtoN.


Humminbird

Humminbirds AIS och navigatorer visar inte AtoN i dagsläget. Pelle Hjertman hos importören Comstedt meddelar att uppdateringar är på gång under 2018.


Navico

Navico tillverkar och säljer navigatorerna Simrad, Lowrance och B&G. Deras nya AIS heter NAIS 500. Enligt Christian Löfberg på Navicos tekniska support visar alla nya navigatorer, avsedda för fritidsbåtar, AtoN. Symbolen är en fyrkant med ett plus i. Klickar man på den kommer mera information upp.


Raymarine

Marcus Bäckman är nordisk chef för Raymarine. Han säger att Raymarines navigatorserie Axiom med AIS 650 visar symbolerna för AtoN. Om man har en något äldre AIS 650 bör den uppdateras.

Solteknik
Göran Johansson på Solteknik säljer en ny WiFi trådlös AIS mottagare som tar emot och vidarebefordrar AtoN signaler. AIS-mottagaren kopplas trådlöst via WiFi och/eller tråd till dator, telefon, läsplatta och navigator.

Gratisprogrammet Open CPN för PC tar emot dessa signaler och visar symboler på datorskärmen, Android plattan eller telefonen.


True Heading

True Heading uppger att deras AIS CTRX Graphene tar emot AtoN, men för att det ska synas på en navigator måste navigatorn kunna visa symbolerna. Om man har till exempel en Garmin-navigator så syns inte AtoN-symboler även om man har en AIS-mottagare från True Heading. True Heading tillverkar inga egna navigatorer. Enligt True Headings VD Anders Bergström syns AtoN-symboler i sjökortsprogrammet Seapilot.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Förenklad visning av AToN data Gunnar Hammarstrand 2018-02-09