VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.

Har du giltigt VHF-certifikat?


Bengt Utterström 2010-04-13

Furunos VHF, till vänster, har inbyggd AIS-mottagning  och har DSC. Den till höger saknar DSC-funktion och får således användas av den som har ett gammalt VHF-certifikat D.
Bild:Bengt Utterström

Furunos VHF, till vänster, har inbyggd AIS-mottagning  och har DSC. Den till höger saknar DSC-funktion och får således användas av den som har ett gammalt VHF-certifikat D.Tillhör du dem som köpt ny VHF med nödknapps-funktionen DSC? Ditt certifikat, är det ett så kallat "radiotelefonicertifikat D?" Då får du inte använda din nya VHF! Sorry, det är bara att sätta sig på skolbänken och plugga in bestämmelser för ett VHF SRC-certifikat. Anledningen är att DSC ingår i GMDSS.


Nödknappsfunktionen DSC på din VHF kräver att du har ett SRC, Short Range Certifikat. Om du tog ditt VHF-certifikat före år 2000 är ditt certifikat ogiltigt. Då har du ett VHF-certifikat " D " och det är inte tillräckligt för DSC. Anledningen är att DSC-nödfunktion ingår i ett internationellt nödsystem som heter GMDSS.

Så här ligger det till:
Nya VHF-stationer är utrustade med den röda nödknappen DSC, Digital Selective Calling. Trycker man på den i en nödsituation sänder din VHF iväg ett nödmeddelande och din position. Det förutsätter dock att din VHF är sammankopplad med en GPS-mottagare eller navigator. Annars har din VHF ingen positionsuppgift. Meddelandet hörs nu i andra båtar inom ditt täckningsområde om de själva har en VHF med DSC och av Sjöräddningscentralen Sweden Rescue (JRCC). Vissa modeller av navigatorer visar med en markering var du befinner dig direkt på bildskärmen. Dessa mottagare och Sjöräddningscentralen Sweden Rescue får då ett meddelande om var du befinner dig, tidpunkt och nödlägets art. De ser även vilket fartyg som sänt nödmeddelandet. Det förutsätter dock i sin tur att du programmerat in ditt MMSI-nummer, Maritime Mobile Service Identity, i din VHF. Ett MMSI-nummer är din niosiffriga identitetskod och numret får man av Post & Telestyrelsen.

Det är också Post & Telestyrelsen som utfärdar det tillstånd som du är skyldig att ha för att få använda din VHF. Tillståndet kostar 190 kronor per år.

Det är inte svårt att läsa till det nya certifikatet. Studieförbund, båtklubbar och andra utbildningsanordnare för navigationskurser med flera har kurser. Många erbjuder dessutom kursen som distanskurs. Fritidsskepparen.com är en av dem som du når genom att klicka här.

Ordlista:
DSC - Digital utsändning av nödanrop och nödmeddelande, Digital Selective Calling
GMDSS - ett globalt maritimt nöd- och säkerhetssystem. DSC -funktionen är en del i GMDSS, Global Maritime Distress and Safety System.
MMSI - Ett identitetsnummer som talar om båtens namn, ägare, hemort och anropsnummer.
SRC - Short Range Certifikat som krävs för att få använda en VHF med DSC.
VHF - Radiosändare för yrkes- och fritidsfartyg. Betyder Very High Frequence. 

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut