VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Hans Mellström och Viamare, börjar de gå för långt?

Stockholmradio sänder reklam via VHF


Bengt Utterström 2011-05-07

* Hans Mellström har skrivit en kommentar 13 maj, se längst ned *

Stockholmradio har börjat sända reklam via VHF i samband med väderutsändningar. Reklaminslaget handlar om ett av Viamares ägda bolag Svenska Båtskolan. Att Stockholmradio sänder reklam om Förarintygskurser och anger sitt eget företag, Svenska Båtskolan, som utbildningsanordnare i samband med väderutsändningar är oetiskt, säger en konkurrent till Svenska Båtskolan. Stockholmradio är väl till för båtlivets service och säkerhet?


De röda punkterna är radiomasternas placering runt svenska kusten. Det är via dessa master som radioreklam sänds till båtfolket via VHF från Stockholmradio.
De röda punkterna är radiomasternas placering runt svenska kusten. Det är via dessa master som radioreklam sänds till båtfolket via VHF från Stockholmradio.

Bakgrund
Stockholmradio är Sveriges enda civila kustradiostation och levererar radiobaserade tjänster mot både yrkessjöfart och fritidsbåtar. Tack vare ett nät av radiomaster, som de hyr in sig på, kan vi kommunicera med dem. I deras service ingår bland annat upplysningar om kustväder, navigationsvarningar och förmedling av samtal till och från det publika telefonnätet. I Stockholmradios avtal med Sjöfartsverket ingår att Stockholmradio ska ha passning på kanal 16.
Kustradiostationen Stockholmradio såldes för några år sedan till mångmiljonären Hans Mellströms företag Viamare. Hans Mellström har tjänat sina pengar på VM-data, men sålde i tid och fick en kassakista värd ett antal hundra miljoner kronor.//artikel rättat i fråga om mängden pengar efter samtal med Mellström// En del av dessa pengar använder han nu för att shoppa i båtlivet via bolaget Viamare. Viamare äger Sandhamns hotell sedan några år tillbaka och de driver även gästhamnen där. Under årens lopp har ett antal andra gästhamnar utmed kusten förvärvats och dessa ligger i bolaget Pro Marina, ägt av Viamare.

Köper strategiska affärsområden i fritidsbåtslivet
Viamare har även köpt in sig i utbildningsföretag inom fritidsbåtslivet. Under 2010 köpte Viamare Svenska Båtskolan i Stockholm och sedan Sjösportskolan i Göteborg.
Hans Mellströms strategi tycks vara att köpa upp strategiska affärsområden som rör båtlivet. Viamare har varit stora ägare i Nimbus/Storebro, men där har ägarandelen minskats. De köper gästhamnar och driver sedan dessa med för oss svenskar skyhöga hamnavgifter som följd. Idag äger Hans mellström och Viamare via bolaget Pro Marina bland annat gästhamnarna i Arkösund, Furusund, Mariefred, Norrtälje, Oxelösund, Sandhamn och Strängnäs. För båtar under 12 meters längd kostar det 280 kronor per natt (över 12 meter 330:-).

Reklam i VHF-radion
Utbildningsföretagens verksamhet gör man reklam för i samband med väderutsändningarna via VHF från Stockholmradio. Väderinformationen kommer från SMHI och bekostas av Sjösäkerhetsrådet som sorterar under Transportstyrelsen. -Sjösäkerhetsrådet betalar Stockholmradios väderinformation med motiveringen att så många som möjligt ska få del av bra och lokal kustväderprognos, säger Mats Rosander vid Sjösäkerhetsrådet.
Det är med andra ord en skattefinansierad väderinformation som sänds med reklaminslag från Mellströms och Viamares egna dotterbolag.
 
Under den gångna veckan har vi hört följande från Stockholmradio när de sänder väderprognosen för kuststräckan Örskär-Landsort, Mälaren/Hjälmaren:
"Vädret sänds i samarbete med Svenska Båtskolan." När väderinformationen är över slutar de med:
"Väderinformationen kommer från SMHI och Sjösäkerhetsrådet och sänds i samarbete med Svenska Båtskolan, ta Förarintyget innan sommaren."

Vi frågar oss:
Har Hans Mellström och Viamare gått för långt? VHF-radion är väl ändå till för fritidsbåtsfolkets säkerhet till sjöss? Att SMHI och Sjösäkerhetsrådet nämns reagerar nog ingen negativt på, men det känns oetiskt när kapitalstarka Mellströms företag Viamare använder Stockholmradio för reklamutsändningar om de egna dotterbolagen.

Vem behöver Stockholmradio?
Det tjänsteutbud som Stockholmradio har finns att få på ett relativt enkelt sätt för de flesta, inte mist genom internet. Behöver vi veta väder finns det många alternativ förutom att lyssna på Stockholmradio. Det krävs inget abonnemang för att ta del av Stockholmradios utsändningar.
MSI Sweden
MSI Sweden, Maritim Säkerhetsinformation, sänder navigationsvarningar och även övergripande väderinformation via VHF. Navigationsvarningarna sänds på engelska och svenska, medan väderrapportering sker på engelska. MSI Sweden är Sjöfartsverkets maritima informationscentral och är fysiskt placerad i Södertälje

Vad tycker du?
Är det rätt av Stockholmradio att sända reklam via VHF? Vad är din åsikt?
Här kan du se Viamaregruppen idag *klicka vidare*
Skriv till oss, se nedan

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
11. Viamare Erik 2011-05-17
10. Ökat förtroende! gockemannen 2011-05-16
9. Viamare är mitt hjärteprojekt. Hans Mellström, grundare och styrelseordförande Viamare 2011-05-13
8. Byt kanal! Fredrik 2011-05-13
7. Reklam VHF christer 2011-05-11
6. Stockholmradio Jens Johansson, VD Stockholm Radio 2011-05-10
5. Stockholm Radio behövs inte. Passning på kanal16 behövs Olof Malmlöf 2011-05-10
4. Varför Viamare? Lir 2011-05-10
3. Vilseledande reklam Macke 2011-05-09
2. Var går gränsen? Pelle 2011-05-08
1. Viamare JO 2011-05-08