VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Standard Horizon först med:

VHF med inbyggd AIS-transponder


Bengt Utterström 2016-12-12

Standard Horizon VHF GX6500 med inbyggd AIS-sändning och GPS-antenn.
Standard Horizon VHF GX6500 med inbyggd AIS-sändning och GPS-antenn.

Standard Horizon GX6500 är namnet på den första VHF som har inbyggd AIS-transponder. VHF med inbyggd AIS-mottagning presenterade Furuno för många år sedan och andra har följt efter, men en VHF med inbyggd AIS-sändare är Standard Horizon först med. Helt naturligt att det är samma apparat tycker vi. Dessutom har den inbyggd GPS-mottagning.

Denna VHF presenterades på METS i november.

Standard Horizon blev först med att kombinera en VHF med både AIS-mottagning och sändning. Det är en klass B-transponder och således avsedd för fritidsfartyg och mindre yrkesbåtar. När det gäller AIS och sändning har övriga fabrikanter valt att hålla dessa två funktioner i olika enheter. Varför då frågar vi oss, AIS ligger inom VHFs frekvensområde och vi kan använda samma antenn.

Komplett VHF med AIS

Denna kompletta VHF har även DSC, nödknappen som sänder på digitala kanal 70, och är klar för nätverken NMEA 0183 och NMEA 2000. Hur denna VHF-station fungerar med Garmins, Raymarines, Simrads, Lowrance, B&Gs, Furunos eller Humminbirds navigatorer återstår att se.

En fördel med VHF och navigatorer från samma fabrikat är att man kan sända ett DSC-anrop direkt från navigatorn till ett annat fartyg om AIS finns ombord utan att anropa via kanal 16.

Andra bra funktioner i Standard Horizon GX6500 är att i dimma kan VHF-stationen sända ljudsignaler varannan minut. För att det ska fungera behövs en hornhögtalare. En bra sådan kostar under 500 kronor inklusive frakt och kan köpas hos importören och generalagenten Mobinet i Karlstad.

Stationen kan även sända ett AIS-SART nödmeddelande och har inbyggd Man överbord-funktion.
GX6500E kan ha fyra trådlösa fjärrmikrofoner som sänder via WIFI och två trådbunda mikrofoner.


I informationsmaterialet uppges att GPS-antennen har 66 kanaler, men om den tar emot ryska GLONASS eller kommande Galileos satelliter framgår inte.

Vattentät enligt IPX8, det vill säga 1,5 meter under ytan i 30 minuter.Standard Horizon tillverkade tidigare bra navigatorer, men den tillverkningen har tyvärr upphört.

Se vidare här www.mobinet.se 


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Sårbarhet Kjell Litwin Stockholm 2017-02-15