VHF SRC-bok
Den som söker båt för långsegling blir besviken

Allt för sjön har öppnat


Text & bild: Bengt Utterström 2016-03-06


Allt för sjön, norra Europas största båtmässa, har öppnat. Mässan i Älvsjö/Stockholm består av ett myller av motorbåtar för dagsturer i storleksordningen 4 till 7 meter. Några större motorbåtar finns längst ned i A-hallen och i dess ena övre hörn finns mässan enda lite större och ruffade segelbåt.
Någon större överraskning finns inte bland båtarna. Tyvärr är bredden på båtutbudet tämligen smalt. För den som drömmer om långsegling och söker båt för det finns bara tillbehörshallen att tillgå.

Allt för sjön har som vanligt en fullspäckad C-hall med tillbehör. Korridoren mellan hallarna är fylld med bland annat spännande resmål. Totalt är 450 utställare på plats och dessa kommer från 17 olika nationer. Bland dem finns utställare från Australien och Brasilien.


Båtbranschen kämpar mot ändrade levnadsvanor. Resandet utomlands har ökat enormt och olika familjeaktiviteter och särintressen tar på familjernas ekonomi och tid. Vi som gillar att vara aktiva på sjön under en längre tid och njuta av både förflyttningen och den nya hamnen för kvällen tycks bli allt färre. Allt fler föredrar också att inte äga sin båt utan köper gärna en andel i en båt eller hyr båt genom någon förmedling.


Med anledning av det har båtbranschen genomgott något som kan liknas vid ett stålbad från toppåret 2007. Det märks på mässorna och det märks på utbudet av båtar och nyproduktionen av större båtar. Det som säljs bäst numera är motorbåtar mellan 4 till 7 meters längd. Dessa båtar är främst dagtursbåtar, men några av dem passar för en övernattning. I stora A-hallen finns hur många som helst att välja bland.


Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat.
Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat.

Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat konstaterar glädjande att 2015 är det bästa året för branschen sedan toppåret 2007. ”Bra väder och positiva ekonomiska signaler är viktiga faktorer för de flesta segment i båtbranschen. De senaste två åren har påverkats gynnsamt av båda dessa faktorer och nu kan båtbranschen äntligen blicka fram emot en försiktig men stabil försäljningsökning inom egentligen alla segment; försäljning av nya och begagnade båtar och motorer, tillbehör, reservdelar, drivmedel, vinterförvaring, service och underhåll. En uppgång på 10-15% under 2016 är en rimlig bedömning”, säger Mats Eriksson. Uppgången 2015 låg mellan 15 till 40 %, beroende på segment. 
 

Spännande och fartfyllda segeljollar


Laminatinredningen i J112E skapar viss träkänsla. Kantlisterna är i trä.
Laminatinredningen i J112E skapar viss träkänsla. Kantlisterna är i trä.

Den som letar rolig båt för dagtursseglingar eller kappsegling har en hel del att välja på. Den enda större segelbåten är amerikanska J 112E som byggs i Frankrike och säljs i Sverige genom Marstrand Yachts.

 


Nimbus 305 Drophead


Nimbus presenterar en ny typ av daycruiser med koncepten Smart speed och sidewalk. Översatt betyder det att skrovet är utformat för komfortabel körning i farter upp till 22 knop utan planingströskel. Sidewalk innebär att det ska vara enkelt och säkert att röra sig runt båten och på fördäck.


Racing på "Classic" i C-hallen


C-hallen har som vanligt ett antal träbåtar. I år är temat båtracing och dess utveckling. Mest spektakulära båten bland dessa är den relativt nybyggda klassiska racerbåten Baby Bootlegger. Ernst Lillemoen har alltid imponerats av den och det slutade med att han byggde en egen sådan. Efter 5000 timmar var den klar. Hela båten består av mahogny och brons. Motorn är en konverterad V12 Rolls Royce Meteor. Maxfarten uppges till dryga 70 knop.

Stand up paddling, SUP


Att paddla ståendes på en bräda har inte så mycket med mitt båtliv att göra, men sporten tycks öka. Förhoppningsvis finns det bland dessa paddlande människor några som kommer att upptäcka båtlivet och köpa en båt framöver. I A-hallen finns en stor bassäng där den som vill kan prova på att paddla.


C-hallen har i år, liksom tidigare år, avdelningen barnskoj och en bassäng för visning av flythjälpmedel.


Bland föredragen finns en hel del intressant att välja bland. Bland annat kommer sveriges meste charterskeppare Lars Hässler att tala om ”Segling i kallt vatten.”


Alla föredragen finns samlade här *Klicka vidare*

  

Allt för sjön pågår till söndag den 13 mars.


Här finns all praktisk information och en lista på utställare och andra nyheter *Klicka vidare*

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut