VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Göteborgs Båtmässa reportage 5

Många nya båtar på Göteborgs Båtmässa


Text & bild: Lars W Gustavsson 2019-02-18


På Göteborgs Båtmässa duggade nyheterna tätt. Vi bevittnade Sverigepremiärer, Skandinavienpremiärer, Europapremiärer och till och med Världspremiärer.


Premiär Arronet 20.5 Surprise


Aluminiumbåtstillverkaren Arronet kommer varje år med nyheter. På mässan visar Svartskär Marin från Öckerö nya Arronet 205 Surprise. Båten har den nya ljudisolerade styrhytten, där du under gång kan prata med dina passagerare i normal samtalston enligt Svartskär Marin. Komfort som betyder mycket för en skön dag på sjön.

I samma monter visar Arronet upp ett specialbygge med ramp i stäven och ett antal extra finesser för yrkesbruk. Det är konsultföretaget WSP som beställt sin andra sjömätningsbåt av samma modell, Arronet 235 CC Work, som man klurigt nog döpt till HERTZ. Båt med motor påstods vara de billigaste komponenterna i det ekipaget.


Mer info om Arronet och Rupert finns här www.svartskarmarin.se


Premiär för Nimbus T 11


Nimbus nya båtserie 7, 9 och 11 har blivit komplett vad gäller 9-metersbåtarna. På mässan visas T, C och W modellerna. Bokstäverna står för Tender, Weekender och Commuter.
Under öppningsdagen avtäcktes den första båten i 11-metersklassen, Nimbus T 11, en Tender med imponerande mått och utrymmen.Undra hur stort fartyg som behövs för att T11 skall kännas som en Tender till moderfartyget? Kanske riktar sig båten mest till den internationella marknaden men visningsbryggan var fylld med intresserade åskådare och det fälldes många positiva och beundrande kommentarer.


Mer info om Nimbus får du här www.nimbus.se


Världspremiär – IRON 767


Järnbröderna AB eller IRONBROTHERS som dom idag kallar sig håller till i Göteborgsområdet och har i många år sålt RIB-båtar av märket BRIG. Stora som små, häftiga och svarta. Ironbrothers har också gjort sig kända för fredagspubliken på Göteborgs Båtmässa som den utställare som rockar mest och på högsta ljudvolym. Ett helt band står på scen i montern under kvällens VIP-timmar.


Nu vill Ironbrothers också göra sig kända som båttillverkare. Med hjälp av det kända konstruktörsteamet i Mannerfelt Design har de tagit fram en fräck och extrem båtserie kallad IRON. Uppdraget till Mannerfelt Design Team var att rita ett glasfiberskrov med samma goda sjöegenskaper som en bra RIB, men utan uppblåsbara pontoner. Dessutom ville man ha RIB-ens goda fenderegenskaper.

Resultatet blev serien IRON 647, 707 och 767. På mässan visas två båtar i 767-serien. Tanken är bland annat att genom ett modulsystem med gemensamma komponenter mellan de olika modellerna kunna bidra till rationalitet och därmed konkurrenskraftig prisbild.


Om bröderna Lars och Henrik Peterson, som äger Ironbrothers, lyckas lika bra med sin egen serie IRON som dom har gjort som återförsäljare av BRIG-ribben så kommer vi att få se många IRON-båtar runt våra kuster och innanhav i framtiden. Ironbrothers är bland annat världens största återförsäljare av BRIG.


Mer info om IRON får du här www.ironboats.se och www.ironbrothers.se


Världspremiär – ANYTEC A 30På branschdagen avtäcktes för första gången Anytecs nya stora A 30. Peter ”Foppa” Forsberg, huvudägare i Anytec, stod för arrangemanget. A 30 är en stor och modern aluminiumbåt som lockar till åretruntbruk. Båten går att motorisera upp till 850 hk genom dubbelt utbordarmontage. Toppfarten ligger runt 60 knop.

Mått i övrigt Längd 9,62 m Bredd 3,1 m Djupgående 0,7 m Vikt 2 530 kg utan motor. Båten är avsedd för upp till och med 10 personer.


Mer info om Anytec får du här www.anytec.se

 


En optimistjolle av skräp


Nej, optimistjollen är inte en skräpjolle, fast ändå. ”Jag är gjord av plast från havet och skulle inte ha funnits om människor inte skräpat ned”, står det i seglet. Insamling av plasten längs stränderna har skett av frivilliga och Chalmers Tekniska Högskola och SSPA Sweden står bakom bygget. Ett antal organisationer är också engagerade i världens första skräpotimist.

Här kan du läsa mera *Klicka vidare*Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut