VHF/SRC mars 2023

Vinterfix. Minskar vattenförbrukningen

Frisörblandare och handtag med
avstängning spar vatten vid dusch


Text & bild: Bengt Utterström 2016-01-10

Engrepps frisörblandare med inbyggd duschslang.
Engrepps frisörblandare med inbyggd duschslang.

Färskvatten är alltid en bristvara ombord. Det går inte en dag, knappt en timma, utan att vi fritidsbåtsskeppare tänker på vattenförbrukning. Många av oss planerar gärna hamn efter möjligheten att tanka vatten. Därför är det viktigt att varje vattendroppe används rätt och då minskar vi beroendet av tankställen.

Varmvattnet från varmvattenberedaren var otäckt hett. Nu har jag monterat en blandventil och får därmed bättre kontroll och minskar risken för brännskador.

Att duscha ombord är något jag helst undviker. Det går mycket vatten och det tillför fukt ombord. Men det är himla skönt att kunna göra det när havet är för kallt och när det inte finns någon dusch i land inom räckhåll.


Gamla frisörkranen saknade avstängning i handtaget. Vattenflödet reglerades med vridkranar.
Gamla frisörkranen saknade avstängning i handtaget. Vattenflödet reglerades med vridkranar.

Jag hade tidigare en traditionell duschkran med två rattar. En kran för kallt och en för varmt vatten. Det var svårt att snabbt och enkelt justera till rätt temperatur. Proceduren med att stänga av och sätta på vattnet upprepas ett antal gånger per duschtillfälle. Vatten går till spillo varje gång innan rätt temperatur uppnås.


Frisörblandare med engrepp löste problemet

Duschslang med extra avstängning i handtaget.
Duschslang med extra avstängning i handtaget.

En termostatblandare löser en del av problemet. Kombinerat med ett duschhandtag med avstängning blir det ännu effektivare. Att hitta en kran med termostatblandare där duschslangen och kran är i samma enhet har tagit halva hösten för mig.

Det finns blandare med kran och duschslang, men då är duschslangen separerad från kranen. Ett extra hål måste då göras för duschslangen och är det något jag tycker illa om så är det att borra hål i båtar. Bäst är om blandare och slang finns i samma enhet. Det finns andra modeller med slang. De är dock större och passar bättre i ett kök.


Engrepps frisörblandaren är perfekt för mitt ändamål. Den har termostat och kran för enkel avstängning. Duschslangen går genom blandaren. Själva handtaget har en avstängning och vid dusch kan nu varje vattendroppe användas. Inget onödigt spill med andra ord.

En extra bonus är att slangens längd räcker för att duscha rent runt WC-stolen.


Handfatets hål var för stort täckbricka


Jag hittade frisörblandaren på METS. Den frisörblandare som jag köpte är italiensk och importeras till Sverige av Italnordic. Den kostar ca 1 250 kronor.


Hålet i handfatet är för stort för blandaren, därför behövdes det en täckbricka. Att hitta lämplig täckbricka tog andra halvan av hösten. Jag hittade denna hos en VVS-försäljare i Norrtälje. Det är Gustavsberg som tillverkar den och artikelnummer framgår av bilden. Svindyr, 275 kronor kostade plåtbrickan.


Blandventil på varmvattenberedare

Varmvattnet (röd färg) kyls av kallvatten (blå färg) när det kommer ut från beredaren.
Bild:Okänd, bild från webben.
Varmvattnet (röd färg) kyls av kallvatten (blå färg) när det kommer ut från beredaren.

Utan blandventil vid varmvattenberedaren blir varmvattnet otäckt varmt och det är lätt att bränna sig. Varmvattnet i beredaren blir lika varmt som motorns kylvatten och ofta är det över 80 grader. Så hett vatten ger brännskador. Därför behövs en blandventil vid varmvattenberedaren. Den spär ut det varma vattnet med kallvatten från båtens vattentank.

Blandventilen går att justera så att du kan själv bestämma hur varmt vattnet maximalt får vara. Ju mera kranen öppnas för kallvatten, desto lägre temperatur får varmvattnet. Båttillbehörsbutikerna säljer blandventiler för vattenberedare i båtar och de kostar runt 500 kronor. Monteringen är relativt enkel och blandventilen monteras direkt vid varmvattenberedaren.


Jag inbillar mig att blandventilen också spar vatten. Det går åt mindre kallvatten för att kyla det heta varmvattnet vid duschkranen. Kylprocessen sker redan vid beredaren. Alla som provat med för hett vatten vet att man instinktivt ökar trycket på kallvattnet och viss vattenmängd spolas bort innan rätt temperatur uppnåtts.

www.italnordic.se

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Tipsa en vän Skriv ut