VHF/SRC mars 2023
Gäller till 31 december

Skrota din båt gratis


Text & bild: Bengt Utterström 2018-09-03

Josefin Ahrénborg och Maria Rindstrand startade en gång i tiden Båtskroten på Muskö. Nu driver de Båtretur tillsammans med Sweboat och Stena Recycling.
Josefin Ahrénborg och Maria Rindstrand startade en gång i tiden Båtskroten på Muskö. Nu driver de Båtretur tillsammans med Sweboat och Stena Recycling.

HAV, Havs och vattenmyndigheten, har avsatt 2 miljoner kronor för skrotning av båtar. För den som uppfyller kriterierna är det gratis att lämna båten för återvinning. Anledning är att många mindre båtar lämnas vind för våg och det vill myndigheten sätta stopp för. Båtskroten tar hand om själva skrotningen.

"Det är lågt inflöde på båtar som skrotas", berättar Maria Rindstrand på Båtretur.se. "Det är anledningen till att HAV satsar pengar."

Beloppet 2 miljoner är en bra början och vi vill också se vilken effekt det har på inflödet", berättar Josefin Ahrénborg på Båtretur.se.

Senaste året har cirka 300 båtar skrotats. Det finns 25 inlämnningsställen i landet för den som vill skrota en båt. Gotland saknar inlämningsställen och således kan båtar på Gotland inte skrotas gratis.

Att lämna en båt för återvinning kostar 3 kronor per kilo, eller 3000 kronor per ton plus frakt till återvinningscentralen.

Skrota båten gratis

Följande förutsättningar ska vara uppfyllda för att få skrota båten gratis:

Båtvraket får högst väga 3 ton.
Transporten till återvinningscentral betalas av ägaren.
Eventuell sanering betalas av ägaren.
Gratispremien gäller så länge pengarna räcker, dock längst till 31 december.
Erbjudandet gäller privatpersoner, företag och båtklubbar.

Här hittar du fullständig information om hur man går tillväga.

www.batskroten.se

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut