VHF/SRC mars 2023
Elektronikstyrda båtar

Genombrott för Digital Switching och sensorer på METS


Text & bild Jan Sköld 2022-12-09


Årets upplaga av METSTRADE hade många nya elekrtroniska nyheter. De flesta är sådant som inte syns i båten, men underlättar funktioner. En sådan är digital switching, en dator styr när olika saker ska sättas på eller stängas av.

Smarta hem har sedan flera år fått sitt stora genombrott. Vi styr lampor och annan utrustning med hjälp av appar och kan läsa av sensorer för temperatur och elförbrukning. Inom båtindustrin däremot har utvecklingen gått relativt långsamt och vi har begränsats av vad de stora leverantörerna kan erbjuda.


Med NMEA 2000 nätverk i båten har vi fått möjlighet att koppla samman utrustning och visa information från givare på vår Navigator. Tack vare att NMEA 2000 har satt en standard kan vi i de flesta fall koppla samman och utbyta information från komponenter med olika fabrikat. Utrustningen ska vara testad enligt ett NMEA testprotokoll innan den får säljas som en NMEA 2000 certifierad enhet.


Navigatorer innehåller idag flera funktioner och de kallas idag för Multi Funktions Displayer (MFD). De erbjuder också möjlighet att göra DSC anrop över VHF-radion, ta emot AIS information och presentera detta på sjökortsbilden, spela musik via streamingtjänster, surfa på internet mm.


Det som jag observerade på METS i år var också det stora genombrottet för Digital Switching. Digital Switching är ett sätt att ersätta de vanliga mekaniska strömbrytarna med en digital strömfördelning.


Sensorer.
Sensorer.

Man har en digital switching enhet som har inbyggda elektroniska säkringar och strömbrytare samt där externa ingångar i form av mekaniska strömbrytare eller touch skärm styr utgångarna. Även analoga och digitala sensorer kan anslutas till ingångarna och styra utgångar baserat på deras lägen.


Detta har funnits i flera år, men tack vare att även NMEA har standardiserat meddelanden för att läsa av externa sensorer och att styra externa komponenter öppnar detta nya möjligheter att bygga den smarta båten. Om också OneNet d v s att skicka NMEA 2000 information över IP baserat nätverk (WiFi, trådbundet LAN, Internet) får ett genombrott och flera leverantörer börjar ta fram kompatibel utrustning kan vi snart koppla in mycket mer utrustning utan att vara begränsad av vad de marina tillverkarna tillhandahåller.

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Jan Sköld är medarbetare och elektronikexpert. Han är författare till Fritidsskepparens bok El, Elektronik och nätverk ombord. Finns även som E-bok. *Klicka vidare,  Sailon.se *


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut