VHF/SRC mars 2023
Styrs via en app

Min Fusion radio har ingen display


Bengt Utterström 2016-06-21

Fusion MS BB100, mitt \
Fusion MS BB100, mitt "underhållningssystem" som styrs via en app i mobiltelefonen.

Fusion MSBB100 har ingen display. Jag styr båtens nya radio och musik via en app i telefonen. Fusion MS-BB100 är en blackbox som kan sända radio och streama musik till båtens högtalare. FusionMS-BB100 är inkopplad på båtens datanätverk NMEA 2000 vilket gör att jag kan styra radio och musik även från Garmins navigator. Helt trådlöst är det inte, det finns en liten rund panel där jag kan höja och sänka volymen med en knapptryckning och hoppa fram eller tillbaka bland låtar från någon musiktjänst eller stänga av hela systemet. Antenn delar Fusion med min AIS, det vill säga en VHF-antenn.
 

 Jag erkänner, jag föll direkt när jag läste om denna radio som egentligen inte är en radio. Det är ett ”entertainment system.” Jag ville ha ett modernt system till nya båten och min erfarenhet från den förra båtens radio, också den en Fusion, är goda.

Fusion link

Skärmdump från mobilen. Så här ser det ut när P1 kommer ur högtalarna.
Skärmdump från mobilen. Så här ser det ut när P1 kommer ur högtalarna.

Varje gång jag vill lyssna på radio eller spela musik måste jag tänka mera än om det hade varit en vanlig bilradio med plats för CD-skivor. Eftersom jag numera är 57+ inbillar jag mig att det är bra att använda hjärnan och tänka till när det gäller all uppkoppling. För det är banne mig inte lätt att hålla ordning på allt. Är det WIFI eller Bluetooth som ska vara aktiverat i telefonen och uppkopplat mot Fusions underhållningssystem för att det ska fungera? Sedan måste jag komma ihåg att i mobiltelefonens Fusionapp aktivera ”BT” (Bluetooth) för att höra musik från Spotify.

Jag ska försöka förklara hur denna radio, som inte är en radio, men servar mig med P1 på ett alldeles utomordentligt bra sätt, fungerar. Den dolda blackboxen kan både vara radio och fungera som länk mellan min mobiltelefon där jag har musiktjänsten Spotify.

När blackboxen är monterad och strömkabel och högtalarledningar är inkopplade måste man ladda ned appen ”Fusion” från App store eller Google Play. Det finns många Fusion att ladda ned, förvissa dig om att det blir rätt logotype.

Sedan ska telefonen paras ihop med Fusion MS-BB100. Det sker via Bluetooth. När telefonen och Fusion har hittat varandra väljer jag FM eller AM-radio eller ”BT” för Bluetooth. Det finns även en AUX-ingång och en USB ingång för lagrad musik på någon sticka.

Med valt FM har jag tillgång till FM-bandet. I BT-läget kan jag streama musik från någon musiktjänst, till exempel Spotify. 
 

Volymen justeras på mobilens display.
Volymen justeras på mobilens display.

Jag har fyra högtalare i båten. Två i salongen och två i sittbrunnen. Volymen kan jag styra, antingen bara i salongen, bara i sittbrunnen eller alla fyra. Det gör jag via mobilen.

Vad är bra med Fusion BB 100?
En stor fördel är att jag kan styra ”underhållningssystemet” där jag befinner mig utan att behöva ha en extra fjärrkontroll. Via telefonen styr jag allt. Jag kan även styra Fusion från navigatorn som är en Garmin. Fusion fungerar även till andra navigatorer av nyare modell som kommunicerar med NMEA 2000 såsom Humminbird, Lowrance, Raymarine och Simrad.

Min besättning har också samma Fusion-app nedladdad. Det gör att de kan använda ”underhållningssystemet” som de själva vill. Således när brorssönerna ledsnar på min Frankieboy-musik kan de streama sin musik från deras musiktjänster. De tar då över systemet. Den som senast kopplade upp sig mot Fusion BB100 är den som styr. För att ta över måste den som vill göra det gå in under Bluetooth på sin telefon och ansluta. Jag har döpt min Fusion till båtens namn.
 
Det finns en manöverkontroll som går via kabel till blackboxen. Manöverkontrollen har en ”on/off -knapp”. Där finns även volym och kanalval.
 

Ombord har jag Garmins navigator 7410. Från den startar jag Fusion linksystemet om jag vill, justerar volym med mera. Båda två är sammankopplade via nätverket NMEA 2000.
Ombord har jag Garmins navigator 7410. Från den startar jag Fusion linksystemet om jag vill, justerar volym med mera. Båda två är sammankopplade via nätverket NMEA 2000.

För att kunna lyssna på radio behövs givetvis en antenn. Jag använder samma antenn som min AIS har, dvs en VHF-antenn. I båttillbehörsbutiken köpte jag en antennsplitter för VHF och FM/AM-radio.

När jag väl lyckats lära mig hur det hänger ihop med alla trådlösa anslutningar med mera så är jag helnöjd med Fusions ”underhållningssystem”. En liten finess är, om jag lyssnar på radions P1 och stänger av på manöverpanelens knapp, så sparas senaste inställningen. När jag nästa gång trycker på on-knappen har jag åter P1 i högtalarna utan att blanda in telefonen!


Mer information här: www.comstedt.se

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


 
 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut