VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Det finns ljuspunkter

Köpa båt i höst, är det en kanonaffär?


Bengt Utterström 2011-09-16

I stora annonser använder marinhandlare ord som sommaryra, kampanj, sommarrea med mera och rabatter på upp till 20 %. Vi har ringt några handlare i landet och bett om deras syn på marknaden. Bilden är från Kallhälls marinas webbsida.<br />
I stora annonser använder marinhandlare ord som sommaryra, kampanj, sommarrea med mera och rabatter på upp till 20 %. Vi har ringt några handlare i landet och bett om deras syn på marknaden. Bilden är från Kallhälls marinas webbsida.


Att det är trögt med båtförsäljningen vittnar några båthandlare om. Andra är mer optimistiska och säljer "ungefär som förut".
Fallande börskurser och finansoro i världen sägs vara orsaker som påverkar båtmarknaden. Många begagnade båtar säljs till betydligt lägre pris än utgångspriset. Den som funderar på att köpa båt i höst kan göra verkliga fynd. Att lyckas med prutningar på mellan 20 till 40 % är ingen överdrift. DagensBåtliv.se har kontaktat ett antal handlare i landet för att känna av temperaturen.
Skriv gärna om din uppfattning av marknadsläget längst ned i artikeln.


Blocket.se

På blocket finns det 22 098 båtar till salu när detta skrevs. Antalet har tidvis legat över 25 000 under sommaren. Vi har ringt runt till några på måfå som vi bevakat, men som inte längre finns kvar på blocket.se. På vår fråga om båten är såld får vi allt som oftast ett "nej" till svar. "Jag har tagit bort båten från Blocket.se, det känns inte som om det är någon idé att sälja just nu, säger några båtägare.

Motala varv

AB Motala varv säger i en helsidesannons med stor rubrik i tidningen Båtbörsen "Nu är det rätt tid att köpa båt." Janne William på Motala varv märker inte av försäljningsnedgången så mycket. Han tror att det är ett storstadsfenomen. "Vi har öppet året runt, även på lördagar. Hos oss kan man köpa båt under hela året. Vårt lager är något större än förut, men det ska det också vara för vi växer hela tiden. Även i år ökar vi försäljningen. Det vi märker är att äldre begagnade båtar har nog legat för högt i pris, där har proppen gått ur en del och segelbåtar som kostat runt 600 000 kronor kan köpas för drygt 400 000 kronor", avslutar Janne William.

Carlanders båtvarv Munkedal

"Vi upplever att det är trögt på försäljningen med få avslut och det förefaller vara samma förhållande för alla som säljer. De båtar som säljs har kunden oftast prutat en hel del på. I de fallen är säljarna oftast äldre personer som inte längre har intresse eller orkar ta hand om sin båt", säger Håkan Carlander på Carlanders båtvarv. Jag frågar Håkan om han har någon förklaring till nedgången. Håkan: "Jag tror det är många olika faktorer som spelar in. Den allmänna oron i världen gör nog att många avvaktar. Många personer vill inte sälja av aktier eller fonder idag eftersom priserna fallit. Sedan är det säkert många som satsat på sina hus och bygger om kök och badrum med rotavdrag, men som sagt, det är nog många faktorer som spelar in", avslutar Håkan.

Båt & Motor i Valdemarsvik

"Försäljningen går lite upp och ned, men totalt sett har det sjunkigt något. Jag tycker också mig märka fler spontanköp idag", säger Mikael Berglund på Båt & Motor. Nyare båtar har nog sjunkigt mest i pris, 70 och 80-tals båtarna ligger ganska stabilt i pris, avslutar Mikael.

Kallhälls Marina Båtvaruhuset

John Carlsson berättar att just nu är det lugnt på försäljningen, det är skolstarter och hösten kommer. I samband med upptagningarna brukar det ta fart igen. "Många tycker det är tråkigt att ta hand om båten och vill gärna köpa något nytt. Från nu och fram till jul brukar vi sälja bra. Många drömmer då om kommande båtsäsong och minns hur mysigt det var med båtlivet under sommaren som varit. Byten sker båda från att kunderna vill ha en ny större båt eller en mindre till nästa säsong.

Marinhuset i Uddevalla.

Anders Nordlund mäklar båtar och han berättade att fram till för fem veckor sedan var det heldött på försäljningen av båtar under 350 000 kronor och mindre än 30 fot. " Jag har haft långtråkigt på jobbet hela våren och sommaren, men de senaste veckorna har det vänt. Nu säljs det styrpulpetare och daycruisers och jag har även förfrågningar på större. Mejlen rör på sig och helgen är bokad för visningar", säger Anders.
"Det är definitivt köparens marknad. En snipa som kostade 100 till 130 000 kronor annonseras nu från 60 000 kronor, så visst har priserna gått ned på många båtar, avslutar Anders.

Båterik - global båtrådgivare

Nya promillelagen till sjöss retar folk, säger Erik mälstad. \
Nya promillelagen till sjöss retar folk, säger Erik mälstad. "Barnfamiljer blir förbannade när Kustbevakningen kommer på vattenskoter och pistol i hölstret och stoppar båtar på ljusan dan."

"Jag säljer kända märken som Aquador, Nimbus med flera och transport- och hyttbåtar. Mina kunder är inte så beroende av extern finansiering så det rullar på ungefär som förut. Att det blivit en nedgång tror jag även, förutom allmän konjunktur, kan bero på nya promillegränsen på sjön. Folk blir förbannade när Kustbevakningen stoppar dem, säger Erik Mälstad.

Wik Marin Uppsala

Fjolårsbåtar säljs ut till rabatterade priser på Wik Marin i uppsala. Bilden är från deras webbplats.
Fjolårsbåtar säljs ut till rabatterade priser på Wik Marin i uppsala. Bilden är från deras webbplats.

"Nybåtsförsäljningen har gått ned, men begagnat säljer fortfarande bra. Efterfrågan på service ökar. Vi ser ju en nedgång i alla kapitalvaror, men det finns också ljuspunkter. Jag såg en artikel om att båtförsäljningen ökar i USA, Sydamerika, Brasilien, Indien och Kina. När det blir ordning på finanserna i Europa så blir det väl bättre med båtförsäljningen här också", säger Bertil Wik.

Ö-vik marina & motor

"Jag upplever långa beslutsvägar och få spontanköp av båtar idag", säger Jerker Wallin på Ö-vik Marina & motor. "För oss går det ända relativt bra, vi håller fjolårssiffrorna. "Vissa handlare har tappat 25 - 30 % i omsättning och de dumpar priserna för att få in pengar till sina företag, berättar Jerker. Vad tror du nedgången beror på frågar jag. Jerker: "Det verkar vara någon form av "massykos", vi har nog aldrig riktigt kommit ur förra lågkonjunkturen. Sedan är prisskillnaden kanske för liten mellan nya och bättre begagnade båtar."

//
DagensBåtliv.se:
Är 70- och 80-tals båtarna för dyra?

Båtar som är över 30 år gamla och idag kostar mellan 100 till 150 000 kronor, är det rätt pris frågar vi oss? Kanske ska de kosta 40 till 60 000 kronor? Båtar som annonseras ut för 40 till 60 000 kronor, rätt pris för dem kanske är 15 till 30 000 kronor? Är det uppblåsta värden på begagnade båtar? Om priserna på äldre begagnade båtar drastiskt sjunker skulle fler människor ha råd att köpa båt. Då blir den som äger en begagnad båt av med den och kan se sig om efter en nyare och troligtvis större båt. Sedan är ruljangsen i full gång igen och vi får fler människor till båtlivet.

Tyck till
Vad är din åsikt? Skriv till oss nedan. Vi publicerar kommentarer som är undertecknade med för- efternamn och bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
2. Båtmarknaden Henn Avasalu Södertälje 2011-10-18
1. Köpa båt i höst... Christer Levihn, Sjölotsen, Stockholm 2011-09-21