VHF/SRC mars 2023
Direkt via satellittelefon

Milo och Linda siktar Antarktis


Bengt Utterström 2011-01-20

Milo Dahlmann och Linda Lindenau siktar Antarktis! Båtjournalisten Jonas Ekblad fick ett telefonsamtal torsdag kväll, lokal tid, direkt från fritidsbåten Artemisia II. Läs Jonas redogörelse som han tecknat ned från en sprakig syberledning.

Linda Lindenau, som ingår i Milo Dahlmanns tre personers besättning på väg mot Antarktis, ringde mig i går kväll, torsdag 19/2.
Kontakten på hennes satellittelefon var lite knackig men följande framgick:
De hade nu Antarktis i sikte och det återstod mindre än 50 sjömil till den skyddade lagunen på Deception Island som ska bli första anhalten i Antarktis.
Där kommer de att knyta fast några dagar eftersom en lågtryck närmar sig och det förväntas ge ostlig kuling eller halv storm där de ligger.
Linda berättade att det var kallt men att de inte sett någon drivande is trots att de hållit noggrann utkik. I övrigt var de glada.
Kan tro att Milo är extra glad och stolt. Hon har kämpat för det här målet i ett par decennier. På sin förra långsegling, som gick runt Sydamerika blev hon den första svenska kvinnan som seglat ensam över Atlanten. Nu är hon nog den första svenska kvinnan som i egenskap av befälhavare på eget fartyg tagit sig till Antarktis.

Själv har jag deltagit i det hela på tryggt avstånd och talat med Linda en gång under överfarten och skickat dagliga väderrapporter som SMS. Det har varit en konst att knåpa ihop rapporter som ryms på 160 tecken och som Antarktisseglarna ska lyckas dechiffrera.
De lyckades tajma ett väderfönster så att de har sluppit kulingar under den 600 sjömil långa överseglingen från Puerto Williams i Chile.
Däremot har de haft en del motvind och stiltje och därför en del motorgång - något man inte brukar förknippa med Drakes Passage.
Ska fortsätta med dessa väderinformationer via SMS även då de är där nere.

Det är ganska fantastiskt att det, med info från Internet, är möjligt att hålla hyfsad koll på vädret nära Sydpolen.
De sidor jag mest använt är: passageweather.com och grib.us. Den senare är mer detaljerad men lite krångligare - man måste registrera sig och tanka ner rapporterna till ett särskilt program. Men båda är gratis.

För övrigt vill jag passa på att berätta att jag har engagerat Linda för att hålla ett föredrag om sina antarktiska äventyr måndagen den 21 mars.
Magnus Linden, som var med Milo Dahlman i 2 1/2 månad i Patagonien, kommer att hålla föredrag om dessa chilenska äventyr tisdagen 15 februari.
Magnus har tagit fantastiska bilder och han är en av svenska båtlivets doldisar som korsat Atlanten åtskilliga gånger och har jobbat många år som charterskeppare på stora Swanbåtar.
Båda föredragen äger rum i ABF-huset i Stockholm och mer information om dem finns på min hemsida jonasekblad.com.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut