VHF/SRC mars 2023

Radarbild på surfplattan för 12 000 kronor

Furuno WIFI radar sänder trådlös radarbild till iPad/iPhone


Bengt Utterström 2014-03-07

Furuno hade världspremiär med sin nya trådlösa WIFI-radar på Allt för sjön. Radarantennen sänder till en iPad eller iPhone.
Furuno hade världspremiär med sin nya trådlösa WIFI-radar på Allt för sjön. Radarantennen sänder till en iPad eller iPhone.

Furuno WIFI sägs vara världens första trådlösa radar. Den sänder trådlöst från radarantennen till en iPad och eller iPhone. Fördelarna är många. Installationen blir busenkel och radarnavigering kan ske var som helst ombord. Och appen till iPaden/iPhone är gratis!

Furunos nya WIFI-radar hade världspremiär på Stockholms båtmässa Allt för sjön. Radarn är så ny så att ingen i Sverige har i skrivande stund kunnat prova den.


Den digitala radarantennen, DRS4W har en inbyggd WIFI modul. Radarantennen sänder radarinformationen trådlöst till en iPad. Appen som behövs för att du ska kunna se radarbilden på din iPad eller iPhone är gratis. Räckvidden ombord är cirka 10 meter vilket man bör tänka på om radarantennen monteras i masten på en segelbåt.

Installationen blir mycket enkel. Radarn behöver bara en 12 volts strömmatning. Således slipper man dra den tjocka radarkabeln från antennen till en fast monterad bildskärm. Radarnavigeringen sker från en bekväm plats ombord. Kanske hänger radarskärmen likt en haklapp runt halsen på rorsman?


Några begränsningar?
Zoomfunktionen sköts genom tryck på skärmen. Vill man flytta på sin egen position från centrum av radarskärmen, off-centrering, gör man det genom ”tryck och flytta.”Det går i dagsläget inte att se AIS-objekt på radarskärmen. Nord upp finns inte heller eftersom det saknas kompass. Men å andra sidan navigerar de flesta fritidsbåtsägare med ”head up.”

Positionsuppgift i latitud och longitud finns inte heller eftersom satellitmottagare saknas. I framtiden kan vi nog räkna med att radarbilden kan ses tillsammans med något sjökort i läsplattan.


Enligt uppgift finnas tex. gain, regn och vågdämpning med mera. Justering av ”head up” vid installation går att göra på skärmen. Upp till två enheter kan samtidigt vara anslutna.


Några fakta:
Operativsystem: iOS&: version 6.1.4 eller högre, iOS7: version 7.0.3 eller högre.
WLAN frekvens: 2.4 GHz band. 
WLAN standard: iEEE 802.11 b
8 teckens password.
Appens namn: Marine Radar.
Radarantenns vikt: 5,5 kilo.
Radarantenn DRS4W sänder på 4 kW.
Hastighet: 24 varv per minut.
Räckvidd: Upp till 36 sjömil.

Cirka pris för antenn: 12 000 kronor. Kostnad för iPad tillkommer, men en sådan tycks ju de flesta ha idag. Radarn fungerar inte med Android-lösning.


Försäljningen beräknas starta i maj 2014. Självklart ser vi på DagensBåtliv.se fram emot att få testa den nya trådlösa radarn!


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
2. Vibrationer och högt ljud från wi-fi radar. Mats Heman Umeå 2015-09-24
1. Radaroverlay Bo Johansson Stockholm 2014-03-07