VHF/SRC mars 2023

Det byggs åter Najad-segelbåtar i Henån

Anrika Najad lever vidare med kunnigt båtfolk


Bengt Utterström 2014-10-02

Håkan Bengtsson är en av två ägare av Najad AB. Sambon Stina Backman berättar att det har<span style=\
Bild:Lars W Gustavsson
Håkan Bengtsson är en av två ägare av Najad AB. Sambon Stina Backman berättar att det har byggts runt 2 200 Najad-båtar som finns över hela världen. Med andra ord är Najad ett starkt varumärke och står för kvalitet.

Nya ägare till Najad AB bygger segelbåtarna Najad i Henån på Orust. Efter ett par konkurser med olika ägare inblandade är åter varvet i full gång och bygger båtarna i de gamla lokalerna. Najad AB ägs idag av Håkan Bengtsson och styrelsens ordförande Håkan Eksandh. Tolv man är för närvarande engagerade och två båtar är under produktion. Ny order tecknades sista dagen på öppna Varv på en 57 fotare.

När Najadvarvet AB gick i konkurs 2011 köptes konkursboet upp av Nordwest AB. Nordwest AB är mest känt för sina fina motorbåtsbyggen. När NordwestNajad AB gick i konkurs vintern 2013 drogs även Najadbåtarna med i den. Ny ägare blev Gillholms marina.

Länge var det ovisst om det skulle byggas några fler Najadbåtar. Båtbyggaren och allkonstnären i båtbranschen, Håkan Bengtsson från Lidköping, köpte Najad av Gillholms marina tillsammans med Håkan Eksandh. Stefan Berne, en kändis i båtbranschen sedan mer än 25 år tillbaka, är idag VD för Najad AB. Stefan Berne känner vi sedan tidigare från bland annat Raymarine Sverige där han tidigare var VD. Idag heter varvet Najad AB och bygger segelbåten Najad i olika storlekar från 35 till 57 fot.


Najads flaggskepp är på 57 fot.
Bild:Najads webbsida
Najads flaggskepp är på 57 fot.

Minsta modellen är på 35 fot.
Minsta modellen är på 35 fot.

Håkan Bengtsson drev tidigare Lidköpings Båtsnickeri. Lidköpings Båtsnickeri är sålt till förra kompanjonen Niclas Lindell. Lidköpings Båtsnickeri har varit underleverantör till de kända Orustvarven, men också byggt egna segelbåtar. De senast segelbåtarna hette Swedestar 370 och 415.


I det nya Najad AB finns Swedestar-segelbåtarnas skrov och överbyggnad med, men de har bland annat fått nytt namn och ny färgsättning och ”najadinredning”. Numera heter de Najad 370 performance och Najad 415 performance.


Stefan Berne, VD för Najad AB.
Stefan Berne, VD för Najad AB.

Fint utgångsläge

VD Stefan Berne berättar gärna om det fina guldläge som Najad AB befinner sig i. ”Mellan 50 – 75 % av totala arbetsstyrkan är fast anställd personal hos Najad AB. Resterande personal hyrs in bland andra från Orust Yachtservice. Orust Yachtservice består av tidigare anställda från Najadvarvet. Således har vi tillgång till alla specialister som tidigare har varit med och byggt Najads fina segelbåtar. När vi nu ska börja gjuta alla delar till 57 fotaren har vi hyrt in Göran Segerlind för jobbet. Han är expert på plastjobb och känner Najad väl. Vidare så hyr vi lokal av Orust Yachtservice. Det är samma lokal där det tidigare byggdes Najadbåtar.


Snickeridelarna köper vi in från en annan underleverantör. Vår målsättning är att bygga tio båtar per år. När det gäller båtarna har det tidigare investerats stora belopp i framtagning av nya modeller. Det har vi nytta av idag och vi behöver således inte i dagsläget lägga stora pengar på utveckling av nya moderna modeller. Det har vi redan, berättar Stefan Berne.”


Satsar hårt på mässor

Thomas Sandberg.
Thomas Sandberg.

”Mässorna är viktiga. Höstmässorna Öppna Varv, Allt på sjön i Gustavsberg, Southampton och Oslo är avklarade. Vi är med i Hamburg i oktober och i Düsseldorf i januari”, avslutar Stefan Berne .

På ostkusten representeras idag Najd av Thomas Sandberg. Thomas Sandberg var tidigare mässgeneral på båtmässan Allt för sjön i Stockholm. Thomas Sandberg har kontor i Duvnäsvikens Marina i Saltsjö-Duvnäs .

 

Läs mera: www.najad.se 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Najad Bejting 2015-01-28