VHF/SRC mars 2023

Ny hamn i södra Gävlebukten

Gårdskär norra, ny hamn med bryggor och bojar


Bengt Utterström 2016-08-09

Vid Hällöarna ligger nya naturhamnen med bryggor och bojar.
Vid Hällöarna ligger nya naturhamnen med bryggor och bojar.

Vid Hällöarna, i inloppet till Gårdskärs fiskehamn, har det byggts en ny hamn. Hamnen gör den ofta långa och guppiga Gävlebukten mera gästvänlig. Hamnen är fin, den är väl värd ett besök. Platsen är södra Gävlebukten, ungefär mellan fyren Björn och staden Gävle.

Det är inte vanligt att det byggs nya hamnar till det rörliga båtlivet, men nu har det hänt. Den 4 juni 2016 var det invigning. Hamnen, som är en naturhamn, är nu försedd med bryggor och bojar. Länsstyrelsen i Uppsala län har tillsammans med Älvkarleby kommun gett tillstånd och stöd till Gästriklands Båtförbund och Skutskärs båtklubb som ansvarat för bygget. Man förtöjer mot Hällöarna. Någon sjömil längre in ligger fiskehamnen Gårdskär.


Anlöpet går rakt mot skogen på sydlig kurs

Vårt spår leder mot fyren Eggegrund. På morgonen startade vår resa i Borka innanför Agön. Hamnen gjorde resan över Gävlebukten mera intressant än att gå direkt till Öregrund.
Vårt spår leder mot fyren Eggegrund. På morgonen startade vår resa i Borka innanför Agön. Hamnen gjorde resan över Gävlebukten mera intressant än att gå direkt till Öregrund.


Det är enkelt att hitta in i hamnen. Fyren Nor Bränngrund står alldeles till vänster om inloppet. I sjökortet är det en liten lagun där det nu byggts bryggor på en klippa. Vid inloppet står en grön och en röd farledsprick. Dessa är dock inte med i årets upplaga av sjökorten. Gå mellan dem och håll mitt i leden. Se dock upp för revet Rödhällen som ligger utanför inloppet. Vi anlöpte med revet väl om babord. Vi var noga med att gå på sjökortets vita vatten. Väl i lagunen är bryggorna på högra sidan. Utanför dem ligger några bojar. Vid den fasta bryggan är det grunt närmast land. Där kan segelbåtar med stora överhäng i fören och motorbåtar förtöja. En mindre flytbrygga är utlagd bredvid och där förtöjer rakstävade segelbåtar med fördel.


Djupet är bra för de flesta segelbåtar. 
Oftast är det mera än tre meter.


Hamnens position är:  
N 60° 38´21  E 017° 37´33 .


Gårdskär, gammalt fiskeläge

Gårdskärs fiskehamn.
Gårdskärs fiskehamn.

Gårdskärs by ligger ett par kilometer söder om fiskehamnen Gårdskär. Anledningen torde vara att när byn anlades var det vatten dit, men landhöjningen har gjort att fiskehamnen tvingats flytta norr om byn. Hade det inte muddrats för några år sedan hade i stort ett hela fiskehamnen varit omöjlig att besöka. Jag tog jollen och körde in till fiskeläget. Jag blev förvånad över hur stort det är. Det påminner om Trysunda i storlek. Tyvärr är det enligt uppgift endast motorbåtar som tar sig in.Vägen till fiskeläget är spännande och vacker. Det är som att färdas i ett floddelta. Små beväxta öar passeras på vägen in. Det är svårt att tro att jag kommer via havet till denna skyddade oas. Att trakten historiskt levt på fiske och jordbruk är uppenbart.


Ett besök rekommenderas. Segelbåtar, med större djupgående än cirka 1,4 meter gör säkrast i att förtöja vid den nya hamnen vid Hällöarna och ta jollen in. Motorbåtsägare kan köra hela vägen. Det är prickat och muddrat på sina håll.


// Om någon har bättre djupangivelser till fiskeläget, mejla oss gärna,
redaktion@dagensbatliv.se  //

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut