VHF/SRC mars 2023

Magnus Rassy: ”Det ser ljust ut”

Hallberg Rassy nyanställer och
har 20 båtar i produktion


Bengt Utterström 2014-09-18

\
Bild:Lars W Gustavsson
"Vi ser en trend att knappsegling ökar bland de stora båtarna", berättar Magnus Rassy, VD på Hallberg-Rassy.

”Vår försäljning går bra och vi nyanställer”, säger Magnus Rassy, VD på Hallberg Rassy varvet, Orust. DagensBåtliv.se fick en kort pratstund med Magnus Rassy mitt under pågående Öppna Varv på Orust.

”Vi söker folk inom många kategorier. Vi har sedan Öppet Varv anställt 16 personer. För närvarande har vi 20 båtar i produktion varav en 64-fotare och tre 55-fotare. Resterande 17 båtar är fördelat på alla våra övriga modeller”, berättar Magnus Rassy.


Öppna varv arrangerades för 21:a gången och det var 19:e året i rad som andra varv och båtfabrikat var inbjudna. ”Det är ju generöst av er att bjuda in andra varv till ert eget”, säger jag och syftar på att det är konkurrerande båtar som visas. Svaret kommer snabbt från Magnus Rassy: ”Det som är bra med det är ju att våra båtar visas med andra och då är det lätt för besökaren att jämföra. Vidare vill besökarna också kunna se flera båtar samtidigt. För oss är Öppna Varv perfekt.”


”Mässan är ju trots allt ganska liten sett till antalet besökare jämfört med de stora mässorna”, säger jag. Magnus Rassy: ”Öppna Varv är årets höjdpunkt för oss. Besökarna som kommer hit är båtmänniskor och seglare. Andra viktiga mässor är Düsseldorf och Southampton. Där finns det ett brett utbud av båtar.”


Köper människor en båt direkt på mässan? Magnus Rassy: ”Det händer, men det är inte vanligt. Vi skapar kontakter, sedan kommer de tillbaka och vi bygger en båt åt dem.”


Hallberg Rassy tillhör ett av världens främsta båtvarv när det gäller att bygga seriebyggda segelbåtar. Det var Magnus pappa Christoph Rassy som lade grunden till dagens världskända varv. Hallberg-Rassys minsta båt idag är på 31 fot och den största är på 64 fot. Alla modeller uppges sälja och någon trend att större eller de mindre modellerna skulle vara mera populära går inte att utläsa.


<span style=\
Bild:Hallberg-Rassy webb
Den stora 64 fotaren har elektrohydraulisk landgång, akterstagssträckare, vinschar och fällbar badplattform. I akterstuven ligger en ribb. Priset börjar på 25 miljoner kronor inklusive moms.

När det gäller trender berättar Magnus Rassy att knappsegling ökar. Segel rullas ut och in och fallen sträcks med hydraulik. Skotning sker med knapptryckning liksom sträckning av kicken med mera. ”Vi har lyckats gömma undan storskotet på 64-fotaren, berättar Magnus. Det ligger i storbommen och är aldrig i vägen i sittbrunnen. 

”Den tekniska utvecklingen sker till stor del tillsammans med våra underleverantörer”, avslutar Magnus Rassy och sätter genast igång med att prata med en spekulant som vill fråga om när en leverans kan ske om beställning sker i höst.

www.hallberg-rassy.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut