VHF/SRC mars 2023

Pressinformation:

Mange Olsson Priset till Torben Grael


2014-06-04

Till minnet av Mange Olsson, till vänster, har en minnesfond inrättas. Torben Grael får Mange Olsson Priset 2014.
Bild:Rick Tomlinson
Till minnet av Mange Olsson, till vänster, har en minnesfond inrättas. Torben Grael får Mange Olsson Priset 2014.

Seglingssporten har äntligen fått ett stort årligt pris som ska ges till en väletablerad person, organisation eller projekt på högsta internationella nivå.


Priset är uppkallat efter en av de största seglarna, och utan tvekan den mest färgstarke, svensken Magnus ”Mange” Olsson och delas i år ut för första gången.


Pristagare i år är brasilianaren Torben Grael - en av världens mest meriterade seglare. Grael kommer att motta priset vid en ceremoni i Stockholm 26 juni enligt pressmeddelandet.


Magnus "Mange" Olsson avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanke är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till personer eller organisationer.


Mange älskade segling och minnesfonden bildades med syfte att uppmuntra och stödja personer och organisationer som likt Mange Olsson, optimistiskt arbetar för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Gärna i Manges anda, dvs. med glädje och entusiasm. Ambitionen är att fonden ska fortsätta att växa och hittills har flera av Manges vänner och företag, som han kom i kontakt med under sin seglingskarriär, stött fonden.


Årligen ska ett eller flera stipendier delas ut till svensk seglingsungdom. Stipendiater kommer även under ett års tid att få möjlighet till visst mentorsstöd från mottagaren av Mange Olsson Priset, dvs av Torben Grael. Vilka som får motta stipendier avslöjas på Skeppsholmen torsdag 26 juni.


Torben Grael är från Brasilien, men med danskt påbrå. Han är 53 år och har vunnit fem OS-medaljer. (Guld i Aten 2004. Guld i Atlanta 1996. Silver i Los Angeles 1984. Brons i Sydney 2000. Brons i Seoul 1988). Som skeppare har han vunnit Volvo Ocean Race (2009 med Ericsson 4) och han har vunnit Louis Vuitton Cup (utmanartävlingen i Americas Cup).


Tvåfaldige olympiske guldmedaljören och CNN- programledaren
Shirley Robertson kommer att leda ceremonin på Skeppsholmen. Tillsammans med medlemmar från Manges familj kommer hon att dela ut Mange Olsson Priset och stipendierna.


Stiftelsens ordförande Carl-Henric Svanberg kommer också att delta i ceremonin och tillsammans med Torben Grael och Shirley Robertson samtala om ledarskap och topprestationer inom seglingssporten.

Läs mera här: http://www.mangeolssonsminnesfond.se/

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut