VHF/SRC mars 2023

Volvo Ocean Race har startat

Martin Strömberg ende svensk i Volvo Ocean Race


Pressmaterial Volvo Ocean Race 2014-10-13


Alicante bjöd på ljumma, lätta vindar när Team SCA och de sex andra båtarna på lördagen gav sig iväg på den första etappen av Volvo Ocean Race 2014-2015.

Nu väntar 23-25 dygn till havs och 6 500 sjömil (cirka 12 000 km) innan båtarna når etappmålet i Kapstaden.
I slutet av artikeln, som är en intervju med Martin Strömberg, finns länkar till filmer och officiell webbsida. Missa inte startfilmen från Alicante.Pressmaterial från Volvo Ocean Race:

I lördags, 11 oktober, startade Martin Strömberg sitt tredje Volvo Ocean Race. Han är den enda svenska seglaren som deltar i tävlingen och han gör det med det kinesiska laget Dongfeng Race Team. Förutom Martin består besättningen av franska och kinesiska seglare och som vaktkapten är en av hans uppgifter att få kommunikationen att fungera i ombord. Eftersom de kinesiska seglarna precis börjat segla på öppet hav ska han också coacha dem till att bli fullfjädrade havskappseglare. 


Vi är i Dongfeng Race Teams bas i hamnen i Alicante. Ett tält som står uppradat mellan Team SCA:s och Abu Dhabi Ocean Racings respektive högkvarter. Här finns skrivbord, segel, sjöställ och verktyg och med två dagar kvar kvar till starten råder det en febril aktivitet.


Martin Strömberg sitter på en pall i en container och lagar en segelsymaskin – ett bra tillfälle för att låta honom dela med sig av sina tankar inför de kommande nio månaderna. Första frågan är kanske lika dum som självklar: varför gör du det här igen?


Den frågan skulle man kunna ställa om vilket äventyr som helst och varje upplaga av tävlingen är unik. Dessutom är det inte bara ett äventyr utan också den bästa och största tävlingen man kan göra i sporten jag håller på med. Det är inte så konstigt, tvärtom så tycker jag att det är ganska självklart att delta i tävlingen om man får chansen. 


Och visst, jag har vunnit tävlingen en gång men även en fotbollsspelare som vunnit VM vill göra få chansen att göra det igen.


För mig är det självklart att försöka vara med. Men det är klart att det tufft och att det finns delar av tävlingen som gör att man funderar på om det verkligen är värt det. Man är trött, blöt och äter dålig mat men samtidigt måste allting fungera med inom laget och det är en stor del av ekvationen. Det finns faktorer i Volvo Ocean Race som är fasta och andra som ändrar sig. Till exempel laget man är med i och vilka uppgifter man har ombord.


Du anslöt till Dongfeng Race Team för sex månader sedan. Vad har varit den största utmaningen för laget hittills?

Kommunikationen. När vi började kunde flera av kineserna inte prata engelska medan fransmännen använde franska istället för engelska. Det har varit en stor del i pusslet med att få ihop teamet. Vi har också stora kulturskillnader mellan kineser, fransmän och svenskar att ta hänsyn till. Men det är intressant och vi lär oss om varandra hela tiden.


Vad har överraskat dig mest hittills?

Hur vi har lyckats utnyttja kommunikationssvårigheterna till vår fördel. Vi har arbetet med det väldigt effektivt och kanske till och med tjänat på det. Vi har varit väldigt tydliga med att måla upp varje manöver. Om man kommer in i ett lag där man antar att alla vet vad en ”jibe set” är så snackar man inte om hur manövern görs bäst. Eftersom många var nybörjare i vårt lag har vi behövt förklara exakt vad alla ska göra. Det har gjort att alla nu har samma bild i huvudet och det tror jag är en stor fördel.


Annars är jag mest förvånad över hur lugn jag känner mig inför att sticka iväg. Tidigare har det alltid varit en massa saker som måste bockas av och fixas. Nu börjar det verkligen drar ihop sig men allting är väl förberett. Personligen har jag aldrig varit mer redo.”


Vad har varit roligast med de senaste sex månaderna?

Det roligaste har varit att se hur långt de kinesiska seglarna kommit och lärt sig. De visar upp en otrolig entusiasm över att få vara med och det ger oss andra väldigt mycket energi.


De har ju visats
starka känslor i laget under veckan från de kinesiska seglarna. Vad kan du berätta om dina kinesiska lagkamrater Wolf, Horace, Leo, Kit, Black och Kong?

Det är klart att det är en stor grej för dem. Det är en sjukt fräck tävling som de fått chansen att vara med i. Samtidigt är det en stor grupp med kinesiska seglare i laget och vi kommer att börja med att segla med två stycken ombord. Alla kommer inte få chansen att segla samtidigt och vissa kanske inte får segla alls under racet. Det är känslosamt för de har en stark lagkänsla och det är ett speciellt brödraskap mellan kineserna.


Känner du att alla vet vad de ger sig in i?

Jag tror inte man någonsin vet det. Men skämt åsido har vi haft ett par långa seglingar som varit tuffa så jag tror att alla vet vad som väntar. Men det är klart att den första etappen blir längre än något vi gjort tidigare.


Hur står ni er gentemot de andra lagen?
 

Vi känner oss säkra på det vi gör och har ett par småknep när det gäller saker som vi ser att de andra lagen har problem med. Vi har kommit långt och det tycker jag har visat sig på träningar och nästan också på In-Port Racet. Vi var besvikna efter seglingen i lördags vi kunde lika gärna ha vunnit om inte Team Vestas Wind kört bort oss när vi hade ledningen vid första rundningen. Vi har ändå gott självförtroende.På vilket sätt är situationen annorlunda nu jämfört med för tre år sedan när du startade tävlingen med Groupama? 

Jag har ju mycket mer rutin och kunskap. Men den stora skillnaden är att båtarna nu är exakt likadana. Förra funderade man mycket på om vi var snabba, om vi hade tagit rätt beslut med båten och hur vår båt var jämför med de andra. Det är klart att man varit tvungen att göra sin hemläxa även med den nya båten för att vet hur man seglar den. Nu har alla samma redskap vilket betyder att vi ska kunna vara minst lika snabba som våra konkurrenter. Vi skipper vara oroliga för att ha en långsam båt.


VO70:an var ett riktigt monster som verkligen låg på gränsen. Förra upplagan av Volvo Ocean Race handlade om att veta var den gränsen låg, både för en själv som seglare och för båten seglade på. Det var alltid en fråga om hur mycket vi kunde trycka på. För det finns helt klart en gräns där man inte bara kan köra 100 procent och måste ta hänsyn till vad som är okej för båten och besättningen.


Volvo Ocean 65:an är lite mindre men ni är nu åtta seglare jämfört med elva som tidigare. Betyder det att det kommer krävas mer av er som är ombord nu?

Jo det är möjligt att det blir så. När vi tränat har vi alltid seglat med tio seglare ombord och det kanske kommer ligga oss i fatet även om jag vet att de andra lagen gjort likadant. Men båten är som sagt mindre och dessutom lite enklare att segla än VO70:an så jag tror att balansen är den samma för vad som krävs av besättningen. 


Berätta om tillfällen då du upplevt att ni legat på gränsen? 

När jag seglade med Ericsson 3 och båten gick sönder (ett öppet hål i fören) utanför Taiwan är ett exempel på att gå över gränsen. I förra omgången med Groupama ledde vi på väg in i Södra Oceanen, men när vågorna började bygga upp och vinden ökade så slog vi ner på tempot. Det kändes kluvet när Camper seglade om oss från att inte ha synts till bakom horisonten till att vi inte längre såg dem framför oss. Men att Franck Cammas (skeppare på Groupama) valde att sänka tempot var direkt avgörande för utgången. Bara ett par timmar senare kunde Camper bara gå i fyra knop efter att de seglat sönder båten. Just då kändes det som att vi hade hållit oss precis på rätt sida om den omtalade gränsen.


På lördag startar tävlingen, hur kommer den första etappen bli?

Det som är coolt med den första etappen är att den är som ett tvärsnitt av hela racet. Det som blir tuffast är att komma ut ur ut Gibraltar, kanske inte fysiskt men taktiskt och mentalt. Sedan kommer doldrums och där är det ingen vind men i slutet av etappen kan det däremot bli mycket vind. Vi kanske till och med åka ner i Södra Oceanen för att få mer vind.


Ett par frågor om livet ombord. Varför sover ni alltid med fötterna mot fören?

För att man kan köra in i något eller slå ner i en våg som gör att man knuffas framåt. Då kan man i allra värsta fall bryta nacken om man slår i huvudet.


Hur mycket får du sova?

Det går i perioder. I början av den här etappen kommer det inte bli mycket sömn alls och sedan kanske tre-fyra timmar i taget när det lugnar ner sig. När vi närmar oss målet lär vi inte heller kunna sova mycket.


Vem är roligast ombord?

Alla har sina stunder men Horace (Chen Jin Hao) kan vara ganska rolig. Pascal Bidégorry har många konstiga idéer när vi seglar och vi måste skratta åt hälften. 


Vem är den största tävlingsmänniskan?

Horace för han har ingen mellanväxel. Det är antingen på eller av.


Vilken mat är bäst?

Alla är lika dåliga men vissa är svåra att trycka i sig. Det finns en blandning med kosko som knappt går att äta.


Vad tar du med dig ombord?

Kläder, sjöstället, och lite krämer för att inte huden ska gå sönder. Annars har jag bara en som underhållning men jag har inte köpt den än så jag vet inte vad jag ska fylla den med.


Hur många par underställ?

Tre.


Hur många kommer du använda?

Två eller tre. Jag sparar alltid ett par för att ha något att se fram emot. 


Vad har du för kontakt med omvärlden?

Egentligen har vi inte någon kontakt och vi har ingen internetkontakt men ibland får jag göra intervjuer från båten. Jag hoppas kunna få hjälp med att få lite sportresultat och kunna svara på frågor som följare skickar på facebook eller mail.


Vilken är den tråkigaste uppgiften under ett dygn på havet?

Att svabba ur båten och det gör man när man gått av sin vakt så det finns både fördelar och nackdelar med att göra det.


Vilken är den roligaste delen under ett dygn?

Är det en bra dag är det underbart att få gå upp på däck och få segla, är det en jobbig dag är det väldigt skönt att få sova.


Vad saknar du mest från land?

Familjen och efter det god mat.


Om nio månader går tävlingen i mål i Göteborg. Måla upp en bild av hur det ser ut när ni passerar mållinjen.

Jag vill vara först. Annars är det bara att kopiera hur det såg ut förra gången båtarna gick i mål i Göteborg fast ännu fler båtar, ännu fler människor och ett ännu större kalas. Det kommer bli en dröm som går i uppfyllelse.

Se Volvo Ocean Race här:

www.youtube.com/volvooceanracevideos

Båtarnas position. Uppdateras var tredje timma. *Klicka vidare*

www.volvooceanrace.com 

Noteringar:

  • Volvo Ocean Race 2014-15 blir den 12:e upplagan av tävlingen som startade för 40 år sedan, i september 1973 som Whitbread Round the World Race.
  • Tävlingen startar den 4 oktober med ett första In-Port Race i Alicante, Spanien och den första etappen till Kapstaden inleds den 11 oktober.
  • Tävlingen avslutas med målgång i Göteborg runt den 21 juni 2015 i Volvos hemstad Göteborg och med ett sista In-Port Race en vecka senare den 27 juni.
  • De kommande två upplagorna av tävlingen kommer att seglas i en ny modern entypsbåtklass– Volvo Ocean 65. Den nya båten har designats av Farr Yacht Design och byggts av ett konsortium av fyra båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz.
  • I den 38 739 sjömil (71,745 km) långa tävlingsrutten ingår hamnstop i Kapstaden (Sydafrika), Abu Dhabi (UAE), Sanya (Kina), Auckland (Nya Zeeland), Itajaí (Brasilien), Newport, Rhode Island (USA), Lissabon (Portugal) och Lorient (Frankrike). Ett 24 timmar långt depåstopp äger rum på den sista sträckan mellan Frankrike och målgången i Sverige.
  • De nya tävlingsbåtarna är enskrovsbåtar på 65 fot (19.8 meter), konstruerade enligt en strikt entypsregel och “seglingsklara” vid leverans till lagen. Ombord finns det senaste inom video-, satellit- och informationsutrustning för att kunna utveckla arbetet som görs av våra Onboard Reporters, ett program som tävlingen jobbat med sedan 2008-09.
  • Sju lag har presenterat att de ställer upp i Volvo Ocean Race 2014-15. Svenska Team SCA är den första kvinnliga besättning i tävlingen sedan 2001-02. Den svenska seglaren Martin Strömberg seglar med ett kinesiskt lag som heter Dongfeng Race Team. Abu Dhabi Ocean Racing, har återigen dubbla OS-silvermedaljören Ian Walker som skeppare. Veteranen Bouwe Bekking är skeppare för Team Brunel från Nederländerna. Team Alvimedica seglar under både amerikansk och turkisk flagga och kommer ha ett lag där de flesta är yngre än 30 år. Ett spanskt team lag som sponsras av försäkringsföretaget MAPFRE kommer att ha Iker Martínez som skeppare. Chris Nicholson är skeppare för Danmarks Team Vestas Wind som är det sista laget på startlinjen. 
  • Senaste upplagan av tävlingen startade i oktober 2011 i Alicante, Spanien och vanns av Groupama Sailing Team med skepparen Franck Cammas i Galway, Irland i juli 2012. Med på vinnarbåten var också de svenska seglarna Martin Krite och Martin Strömberg.   


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut