VHF/SRC mars 2023

Anna-Lena Elled rapporterar direkt från SCA-båten

SCA-båten i Volvo Ocean Race seglar vidare...


2015-02-16

Bild:Anna-Lena Elled, Team SCA

Nu har båtarna i Volvo Ocean Race varit på väg från Sanya i en vecka. Och ännu återstår cirka två veckor innan de når etappmålet i Auckland. Anna-Lena Elled är den enda svenska kvinna som seglar i Volvo Ocean Race. Hon mönstrade ombord Sanya och är fotograf och reporter ombord. Nedan beskriver svenska Anna-Lena Elled den första veckan ombord på Team SCA.

Mitt första möte med den Sydkinesiska sjön blev en käftsmäll jag sent skall glömma och inledningen av etappen är därför något grumlig. Jag var inte helt däckad. Mellan varven fick jag både fotat och redigerat. Men skriva gick inte. Tio minuter framför datorn kostade i regel en snabb förflyttning för över. Jag har inte en aning hur många gånger jag sprang fram och tillbaka men nu är det över. Jag njuter av livet ombord och har, tro det eller ej, läget nästan under kontroll.

 

De senaste dagarna har bjudit på fantastisk segling. Luften är ljummen och vattnet sommarvarmt. Båten går som tåget och skär vattnet som smör. Det är spray över allt och när kläderna torkar lägger sig ett tjockt lager saltdamm över tyget. Det är en enorm utmaning att fota och filma i den här miljön. Jag torkar och det stänker, jag torkar och det stänker. Det är i de här lägena man skall tänka kreativt har någon vänlig själ sagt mig. Påhittighet ändrar dock inte faktumet att kameror och elektronik går dåligt ihop med saltvatten. För seglarhjärtat är det dock en fröjd.

 

I skrivande stund är natten svart. Vi håller cirka 20 knops fart. Det är som att åka X2000 på en något slirig och skumpig räls.

 

Vi håller fortfarande ostlig kurs i jakten på det lågtryck som skall ta oss snabbt och smidigt söderut hela vägen ner till Auckland. Går allt enligt plan kör vi om huvudklungan om ett par dagar. Vi håller ett vakande öga på Brunel men har svårt att hålla samma tempo. Målet de närmaste dagarna är att inte tappa, och helst minska, avståndet till den holländska båten.

 

Händelser senaste veckan:

  • Vi splittar och tar den nordligare rutten i sällskap med Brunel medan resten av fleetet väljer en kortare väg till Auckland. Förhoppningsvis är vår snabbare.

  • Nattlig väjningssituation med Brunel utanför Taiwans kust.

  • J1ans fall går sönder och seglet singlade ner som ett höstlöv från himlen.

  • I övrigt kräver förhållandena fullt fokus från hela besättningen på segling, vätska, mat och vila. Det sistnämnda har fått stryka mest på foten. Men humöret är på topp.

Anna-Lena Elled/Team SCA


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut