VHF/SRC mars 2023
Fyller hel ponton i Sandhamn

She Captain genomför världens största kvinnliga segeleskader under helgen


Text & bild: Bengt Utterström 2019-09-07

Några av deltagarna i världens största kvinnliga eskadersegling. Från vänster: Miriam Körberg, Sanna Lindén, Birgitta Silfverhielm, Jessica Carlsson, She Captains grundare Anna Mourou Lange, Louise Depraetere, Annette Fellesson och Eva Svensson.
Några av deltagarna i världens största kvinnliga eskadersegling. Från vänster: Miriam Körberg, Sanna Lindén, Birgitta Silfverhielm, Jessica Carlsson, She Captains grundare Anna Mourou Lange, Louise Depraetere, Annette Fellesson och Eva Svensson.

She Captain - ett kvinnligt nätverk för båtliv, har under lördagen samlats i Sandhamn. "Vi är 130 deltagare fördelat i 30 båtar", berättar Birgita Silfverhielm, en av skepparna med egen båt. Det gör She Captains segling till världens största eskader för kvinnor.

Deltagarna samlades i fredags eftermiddag vid Runmarö. Under dagen har de kappseglat med målgång strax väster om Sandhamn.

I strålande sol och värme samlades de 130 deltagarna och 30-talet båtar i Sandhamn. Några motorbåtar finns också med. De fyllde hela östra pontonen.

"Genom She Captain träffas gamla och unga, vi lär av varandra och vi peppar varandra", säger Eva Svensson, som normalt seglar på västkusten. Den sociala delen är också viktig. Bland deltagarna finns några som aldrig varit ute med båt förut. Jessica Carlsson berättar att hon har engagerat ett par arbetskamrater som nu provar på båtlivet.

För många kvinnor är det första gången som de seglar med familjens båt utan att mannen är med. "Vi äger ju faktiskt halva båten, men har aldrig varit ute själva utan att våra män är med, berättar en kvinna, och tillägger: "Extra roligt är att våra män uppmuntrar oss att vara med i She Captain."

"Jag tycker att det är jättebra att alla som är mera kunniga är duktiga på att förklara vad som sker under seglingen", säger Loise Depraetere.

Under dagen har de kappseglat. Fördelning av besättning och båtar sker efter principen att mindre erfarna seglare får segla med de som har större erfarenhet. En skeppare får högst ha två  kompisar med på sin båt. Resterande kojer ombord är för andra deltagare som inte har tillgång till egen båt.

She Captain har vuxit rekordsnabbt. Idag är de kring 4000 tusen kvinnor som anslutet sig till nätverket. Och detta har skett på bara två år. Grundaren och initiativtagaren Anna Mourou Lange berättar att visionen är att öka jämställdheten till sjöss. "Jag vill att kvinnor ska känna sig tryggare som skeppare och att de ska våga ta mera plats ombord."

"Det är en stor utmaning för många kvinnor i båtlivet, nämligen att de inte vågar ta kontrollen. I många fall har kvinnorna aldrig varit ute med sina båtar utan sin partner. Vi kan se här i nätverket vilken otrolig styrka det kan ge att komma ut tillsammans med andra kvinnor, och peppas och inspireras av varandra”, säger Anna Mourou Lange, grundare av She Captain.

She Captain

Hela östra pontonen är full av kvinnliga seglare och deras båtar.
Hela östra pontonen är full av kvinnliga seglare och deras båtar.

She Captain är ett kvinnligt seglings- och båtnätverk vars syfte är att stärka kvinnors roll på sjön. Genom eskaderseglingar, utbildningar och nätverksträffar vill She Captain möjliggöra för fler kvinnor att känna sig tryggare till sjöss. Nätverket startade som en grupp på Facebook 2017 och har idag över 4 000 medlemmar som genom inspiration och kunskapsutbyte arbetar för ett mer jämställd båtliv. Nätverkets drivs som en ideell förening.

She Captain arrangerar eskadrar på flera orter i Sverige samt i Kroatien, Grekland och nu även i Karibien. Utöver eskadrar och resor erbjuder nätverket även övningar, inspirationsföreläsningar och utbildning. Nätverket är öppet för alla kvinnor som har ett intresse i båtlivet och som vill se en ökad jämställdhet på sjön.


www.shecaptain.se


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Tipsa en vn Skriv ut