VHF/SRC mars 2023

Modern båtägare följer trenderna

Tio trender från Paris båtmässa 2014


Bengt Utterström 2014-01-08

Skrovsidor som fälls ut gör båten bredare och stabilare. Sittbrunnen blir en terass.
Skrovsidor som fälls ut gör båten bredare och stabilare. Sittbrunnen blir en terass.

Även stora 63 fots båtar kan behöva göras både längre och bredare. Notera relingssidorna som är nedfällda och badplattformen i aktern.
Även stora 63 fots båtar kan behöva göras både längre och bredare. Notera relingssidorna som är nedfällda och badplattformen i aktern.

På Paris båtmässa talades det om tio båttrender. Design, utrustning och affärsstrategi styr båtbranschens utveckling idag enligt franska Motorbåtsmagasinet.
Här är de tio trenderna:


Nr 1. Sittbrunn stor som en terass

Båtars vars skrovsidor fälls ut och förvandlar sittbrunnen till en terrass blir vanligare. På köpet ökar stabiliteten.

Nr 2. Joystck-manin


Joystick-manin har hittat båtbranschen. Vi har sett det hos Volvo Penta. Nu kommer även Yamaha och Mercury med ett joysticksystem som fungerar på utombordsmotorer. Med två eller fler snurror på akterspegeln lägger du enkelt till i trånga hamnar. Båten kan också förflytta sig diagonalt och i sidled.

Nr 3. Nyckel från bilindustrin

Mercurys startspärr ser ut och fungerar som bilnyckeln.
Mercurys startspärr ser ut och fungerar som bilnyckeln.

Högteknologisk startspärr och fjärrupplåsning i startnyckeln. Vi känner igen det från bilarna. Yamahas Y-Cop och Mercury tävlar om uppmärksamheten.


Nr 4. Befintliga modeller byggs om för utombordare


Äldre båtmodeller upp till 12 meters längd piggas upp och får utombordare i aktern i stället för den traditionella inombordaren. Det spar pengar för varven i form av lägre utvecklingskostnader och utrymmet ombord blir större till lägre kostnad.

Nr 5. Hyttbåten håller än


Den nordiska stilen med fyrkantigt ”Pilothouse” och vertikala vindrutor håller än. De har säkra promenaddäck runt båten och är populära bland fiskare.


Nr 6. Norska Fjord är en tredsättare.


Stilrena dagtursbåtar. Bilden talar för sig själv.

 


Nr 7. Ägarhytt med prestige


Ägarhytten ska vara rymlig och ha stor säng. Hela cabinen ska helst ge hotellrumskänsla med fönster för havsutsikt. Tillhörande toalett med dusch är också ett måste i dessa båtar.


Nr 8. Eco båtar har en framtid

Cranchi Eco Trawler.
Cranchi Eco Trawler.

Bränsleslukande båtar är ute. Kunderna är miljömedvetna och köper gärna Eco-båtar som går i långsam fart och helst med elmotor.  Stora solceller på rufftaket visar att du tänker ekologiskt.


Nr 9. Snygga prisvärda modeller lockar ungdomar


Ungdomar lockas till båtlivet med snygga båtmodeller som har ett överkomliga i pris. Båtarna ska vara byggda för ett mångsidigt nyttjande.


Nr 10. Att ständigt kunna vara uppkopplad


Nöjet att vara uppkopplad gäller även på sjön. Alla vill kunna kommunicera med alla även på sjön och ju mer elektronik det finns ombord desto bättre är det.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Ju förr dess hellre ! Henn Avasalu, Södertälje 2014-01-08