VHF/SRC mars 2023
Båtsamverkan ger resultat

Allt större och fler båtmotorer stjäls


Text & bild: Bengt Utterström 2017-04-26

Thomas Andersson, Polisens Båtsamverkan på västkusten, berättar att samordnade insatser mellan polisen och båtklubbar har lett till fler gripanden av stöldligor.
Thomas Andersson, Polisens Båtsamverkan på västkusten, berättar att samordnade insatser mellan polisen och båtklubbar har lett till fler gripanden av stöldligor.

Antalet båtmotorstölder har ökat med 57 procent i landet under första kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016 *. Ökningen är den största hittills för en enda mätperiod. ”Flera ligor är på gång. Det är viktigt att båtklubbarna är aktiva”, säger polisens ansvarige för Båtsamverkan på västkusten, polisman Thomas Andersson.

Över landet samordnas de sju olika polisregionerna i ett mera förebyggande arbete.

Regeringen har gett polisen i uppdrag att arbeta mera förebyggande mot bland annat stölder. Över landet samordnar nu de sju polisdistrikten sig, berättar Rino Carlsson vid polisens Båtsamverkan på ostkusten. ”Värst drabbat är Stockholmsregionen. Här kommer 12 poliser att ingå i den grupp som nu ska arbeta mera förebyggande”, säger Rino Carlsson och fortsätter: ”Båtklubbens roll är viktig. Det gäller att göra tidiga iakttagelser och notera om det är personer som rör sig i området som man inte känner igen. Tjuvar störs av det och känner sig påpassade.

På västkusten har polisman Thomas Andersson länge arbetat med att få fast ligor som stjäl utombordsmotorer. Thomas Andersson berättar för mig, när vi talades vid på Göteborgs Båtmässa, att det är främst personer från östeuropa, bosatta i Sverige och bedrägerier som ligger bakom stölderna.

Thomas Andersson vill också slå ett slag för den organiserade båtklubben. ”Genom bättre organisation och samarbete med båtklubbar har vi gripit stöldligor. På västkusten har samarbetet med båtklubbar resulterat i vissa riktade operationer. Båtklubbsmedlemmar har varit på spaning nattetid, ofta två och två i en bil, och om de sett något misstänkt har de ringt direkt till en polispatrull som är beredd att ingripa. Tack vare båtklubbarnas medverkan har vi kunnat göra gripanden”, berättar Thomas Andersson.

Thomas Andersson menar också att Båtsamverkan måste även bli en vinteraktivitet. Som det nu är fungerar Båtsamverkan bäst på sommaren, men många stölder sker vintertid. Det är något som båtklubbarna behöver uppmärksamma.

Rino Carlsson berättar att Båtsamverkan kommer att uppmuntras i hela landet och här kan både polisens volontärer och båtklubbsmedlemmar göra en gemensam insats.

Ligorna rör sig över hela Europa. Ett problem som polisen har är att de inte får kontrollera en lastbil om det inte finns någon misstanke om brott. Polisen får alltså inte göra stickprovskontroller för att leta tjuvgods vilket man får göra när det gäller till exempel alkohol och bilkörning.

Thomas Andersson pekar också på vikten av att märkning sker och att spårsändare finns. ”Hittar vi en märkt motor så innebär det ofta att vi löser många andra stölder eftersom motorer oftast stjäls i mängd från ett och samma ställe.

Larmtjänst varnar för ny stöldtrend
På Larmtjänst uppger man att en ny trend börjat. Motorer stjäls inte längre bara från båtar, de stjäls även från byggnader där de vinterförvaras. En båthandlare i Karlshamn blev i mitten av mars av med ett 20-tal nya motorer och ett par vattenskotrar. Anmärkningsvärt är också att tjuvarna i större utsträckning har börjat stjäla stora nya motorer på mellan 100–300 hk. Stölderna av dessa motorer kräver mer logistik för de kriminella, men motorerna har höga värden som motiverar extraarbetet. En nyare motor på 300 hk är värd omkring 300 000 kronor.Ökningen på 57 % i landet under första kvartalet 2017 är den största hittills för en enda mätperiod och understryker vikten av att åtgärder görs för att förhindra stölderna. Enligt statistik som publicerades 10 april har 496 båtmotorstölder polisanmälts. Det kan jämföras med första kvartalet 2016, då 315 stulna motorer anmäldes*.

Flest stölder av båtmotorer sker i polisregion Stockholm. Under första kvartalet har 243 stölder av båtmotorer anmälts, vilket är en ökning med 80 procent jämfört med samma period 2016. I polisregion Väst och Syd har stölderna också ökat under perioden. I Väst har det polisanmälts 107 stölder och i Syd 60 stölder.

Märkning viktigt
”Vi har sagt det många gånger förr, men gör det gärna igen: Märkning av egendom är viktigt. Utan märkning har vi väldigt svårt att hitta ägaren, även om vi hittar stulet gods. Märk även båten på dolda ställen med namn. Eftersom det inte finns något båtregister har vi svårt att hitta rätt ägare om vi hittar en misstänkt stulen båt”, avslutar Rino Carlsson och Thomas Andersson.

*Larmtjänst uppger dessa siffror och hänvisar till Brotttsförebyggande rådet.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut