VHF/SRC mars 2023
Krockade med berg i nattmörker och regn i 5 knops fart
Av Bengt Utterström 2011-10-18


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.

Totalt 4 kommentarer « Visa hela artikeln
4. Höga berg påverkar positionen
Av Anders Egerö, Nacka 2011-12-08 23:03

Ett känt men inte så ofta uppmärksammat problem är att positionen på kartan förskjuts åt det håll där man inte har kontakt med några satelliter. Om man kör bil på Stadsgårdskajen i Stockholm visar GPSen att man befinner sig på Fjällgatan och/eller Katarinavägen, dvs ovanpå berget och söder om den verkliga positionen. Om man med sin båt går mitt i ett smalt sund där den ena kusten är avsevärt högre så tycker GPSen att man går närmare den stranden än i verkligheten. Jag märkte detta tydligt vid segling i Kroatien. När vi gick nära stranden till en hög ö så visade GPSen att vi färdades uppe på land. Detta fel kan sedan i vissa fall förstärkas av dåligt kalibrerade kartor/sjökort.
3. Fel placerade sjökort
Av Sven.Erik Andersson 2011-12-04 12:17

I mitt gamla C-map i pc-n har jag hittat flera liknande fel. B.l.a. ligger hela specialen för Kekova Road väster om Finike rejält fel. Man åker över land enligt kortet. Jag har nu ett nytt Raymarinesystem med radaroverlay och får ofta "flytta" kortoffseten för att de skall stämma med radarn. Jag går aldrig i mörker utan att radarn är på så att jag kan kolla korten.
Hälsningar
Sven-Erik
sy/Nikoline
2. Fel kartdatum
Av Lasse Lundell Täby 2011-11-20 11:45

Har problem med "fel" kartdatum på mina äldre kort i Medelhavet.
Seglat ofta uppe på land.
Stor försiktighet vid angörning.
1. Vår rutt gick rakt över ön
Av Jonas o Ann-Sofie Svanberg, Båten Medelhavet 2011-10-20 13:34

Vi gick samma sträcka för några veckor sedan och hade precis samma sjökorts problem. Skillnaden var att vi gick i dagsljus och kunde korrigera innan en olycka hände. Vi fick uppfattningen av att det är den lilla ön som ligger fel på sjökorten.

Vi hade lagt rutten från hamnen ut mellan de mindre öarna för att sedan segla västra kusten av Halki/Chalki upp till Tilos. Om vi följt vår lagda rutt hade vi gått tvärs över ön. Detta är första, och förhoppningsvis enda, gången vi har haft så grava fel i ett elektroniskt sjökort. Vi har använt oss av elektroniska sjökort och PC-baserade navigeringsprogram sedan 1997.

Vi använder idag Nobeltec med Seamap sjökort och de uppdaterades i juni 2011.

Hälsningar
Jonas o Ann-Sofie Svanberg