VHF/SRC mars 2023
AIS SRM är ett fartygsmeddelande i form av ett PAN-PAN
Av Text & bild: Bengt Utterström 2016-11-01


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.

Totalt 1 kommentarer « Visa hela artikeln
1. Fungerar DSC till Sthlm-radio och Sweden Rescue?
Av Johan Hambraeus Vallentuna 2016-11-03 10:05

(Sthlmradio svarar nedan)

Hej,
Intressant läsning. Som ganska ny inom VHF så har jag flera gånger försökt göra DSC-anrop till Sthlmradio, men aldrig fått någon respons. När jag gör öppet anrop på kanal 16 eller deras trafikkanaler får jag kontakt direkt. Så min fundering är ifall Sthlmradio - och Sweden Rescue- är uppdaterade för att ta emot DSC-anrop? SRM är ju en form av DSC-anrop som går skicka även med en VHF som enbart har AIS-mottagning och inte transponder förutsatt att VHF-en är ansluten till GPS så att position finns (annars måste man ange positionen manuellt).

Johan Hambraeus

Svar från Stockholmradio:

Hej,
Stockholmradio och Sweden Rescue tar emot DSC-anrop.

Jag vet av erfarenhet att det finns båtägare som försöker göra anrop med sin DSC-VHF utan att ha ett MMSI-nummer, vilket alltså inte går. Har man en korrekt installerad DSC-VHF med MMSI-nummer (rätt inlagt) och adresserar sitt Individual Call till antingen Sweden Rescue (002653000) eller till Stockholmradio (002652000) eller till annan station men vill kommunicera med, så svarar stationen ifråga med ett acknowledge.

Om man aldrig får svar på ett DSC-anrop, trots att man får svar om man anropar på kanal 16 eller någon trafikkanal som nämns i frågan, då har man nog missat något i sin egen kedja och kanske bör kolla upp detta. Finns ingen anledning att DSC-anrop inte kommer fram om man kommer fram med röstanrop om allt är rätt installerat.

Vad beträffar SRM-funktionen ska man inte blanda ihop detta med anrop via VHF. Stockholmradio passar inte några plottersystem eller navigatorer utan enbart VHF. (Tror inte Sweden Rescue gör det heller, men detta får man kolla upp med dem givetvis.) Däremot VTS-centralerna är en helt annan typ av station som får in dessa anrop. Men även detta får frågaren kontrollera med respektive VTS-central för säkerhets skull.

Hoppas detta klargör åtminstone vad vi på Stockholmradio kan ta emot. Vi tar alltså enbart emot VHF-anrop, antingen på kanal 16 eller trafikkanal eller anrop från DSC-VHF. SRM kan vi inte ”se” eller ta emot på något sätt.


Med vänliga hälsningar

Elisabet Hartwig
Resursansvarig Sjöassistans

Stockholmradio Sjöassistans
NORDIC MARITIME SERVICES STOCKHOLM AB
Boating assistance and communication